Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Suszone grzyby to skarb polskiej kuchni, ale często padają ofiarą moli spożywczych. Na szczęście istnieje prosty sposób, by uchronić się przed ich inwazją.
Suszone grzyby są wyjątkowo podatne na atak moli spożywczych. Te niewielkie owady potrafią zniszczyć całe zapasy w ciągu kilku tygodni. Mole pojawiają się najczęściej, gdy produkt jest źle przechowywany – w wilgotnych, ciepłych lub nieszczelnych pojemnikach. Szkodniki przyciąga bowiem intensywny zapach i resztki organiczne, które mogą pozostać na grzybach po suszeniu. Podpowiadamy, jak się przed nimi w prosty, a do tego tani sposób uchronić.
Mole spożywcze w suszonych grzybach
Mole spożywcze składają jaja w suchych produktach, a larwy żywią się grzybami, niszcząc ich strukturę i smak. Zainfekowane grzyby nie nadają się do spożycia – mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków
Aby uniknąć problemu, warto zadbać o odpowiednie warunki przechowywania. Suszone grzyby najlepiej trzymać w szczelnych, szklanych słoikach lub metalowych puszkach. Ważne, by pojemniki były dokładnie zamknięte i przechowywane w suchym, chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Warto pamiętać o kilku zasadach:
- Nie przechowuj grzybów w papierowych torebkach – łatwo chłoną wilgoć i nie chronią przed szkodnikami.
- Unikaj plastikowych worków – mogą sprzyjać rozwojowi pleśni, jeśli grzyby nie są całkowicie suche.
- Regularnie sprawdzaj zapasy – szybka reakcja pozwala uratować część grzybów przed zniszczeniem.
Domowe triki na mole w grzybach
W walce z molami spożywczymi sprawdza się wiele domowych sposobów. Jeden z nich jest jednak szczególnie popularny. Do słoika z grzybami wystarczy włożyć kilka liści laurowych lub ząbek czosnku. Dobrze sprawdzą się również ziarenka ziela angielskiego lub goździki.
Szkodniki bardzo nie lubią ich zapachu, dlatego wyczuwając charakterystyczną woń, nawet nie powinny zbliżyć się do pojemnika. To jednak nie wszystko, co należy zrobić.
Przed zamknięciem grzybów w słoiku, warto podprażyć je przez kilka minut w piekarniku (ok. 80°C), by zniszczyć ewentualne jaja moli. Pod żadnym pozorem nie należy także mieszać świeżo suszonych grzybów ze starymi zapasami. Dzięki temu ograniczymy ryzyko przeniesienia szkodników. Dodatkowo nie zaszkodzi także rozłożyć w szafce, w której będą przechowywane grzyby, skórki cytryny lub pomarańczy, które również zniechęcą mole do dostania się do środka. Jeśli w słoiku pojawiły się już pajęczynki, larwy lub dorosłe owady, trzeba niezwłocznie wyrzucić zainfekowane grzyby.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.