Jarmuż - niedoceniany krewny kapusty
Niegdyś był naprawdę popularny, potem został wyparty przez inne odmiany warzyw kapustnych. Dlatego współcześnie wykorzystuje się go głównie do dekoracji różnych potraw i jako roślinę ozdobną rosnącą w ogrodach.
25.07.2011 11:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niegdyś był naprawdę popularny, potem został wyparty przez inne odmiany warzyw kapustnych. Dlatego współcześnie wykorzystuje się go głównie do dekoracji różnych potraw i jako roślinę ozdobną rosnącą w ogrodach, praktycznie całkowicie zapominając o tym, że jest to warzywo jadalne, wyjątkowo bogate w witaminy i minerały. Można z niego przyrządzić wiele potraw, surówek, zup oraz smażyć i zapiekać.
Odporne warzywo
Jarmuż wyróżnia duża odporność na niskie temperatury, rośnie nawet pod śniegiem. Nie jest także tak podatny na choroby i szkodniki jak inne warzywa. Niestety nie jest zbyt trwały, dlatego należy zbierać go tuż przed spożyciem. Najlepiej smakuje po pierwszych mrozach, ponieważ traci goryczkę.
Krewny kapusty
Ceniono go i chętnie spożywano w czasach starożytnych. We Francji powszechnie jedzono to warzywo od XIII wieku, w Polsce spopularyzował się w XVIII w. Wywodzi się od kapusty dzikiej, nie występuje w środowisku naturalnym.
Jest źródłem witamin A, B, C (zawiera jej więcej niż papryka), E, K, PP, a także beta-karotenu, żelaza, fosforu, magnezu, białka, chloru, fluoru i jodu. Dzięki zawartości sulforafanu (związku siarki) działa antynowotworowo.
Kuchnia tradycyjna z jarmużem
Dziś jest obecny w tradycyjnej kuchni holenderskiej, portugalskiej i brazylijskiej. Potrawa narodowa Portugalczyków to zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo, czyli pikantną kiełbasą z wieprzowiny.
Natomiast w Polsce nie jest doceniany, służy do dekoracji i jako karma dla kur. Dlatego nieczęsto jest dostępny sklepach. Jeśli już znajdziemy go na sklepowej półce, to zwróćmy uwagę, czy nie ma brązowego nalotu.
W przypadku, gdy zaopatrzyliśmy się w świeży jarmuż, opłuczmy go, a liście oderwijmy od łodygi i pozbawmy żyłek.
Zamiast szpinaku
Jarmuż można dusić i smażyć identycznie jak szpinak. Jego zaletą jest to, że nie zawiera szczawianów. W postaci surowej nadaje się do surówek, a gotowany do zup. Trzeba go gotować dość długo, ale nie powinien stracić intensywnego, zielonego koloru.
Jarmuż na różne sposoby
W Holandii popularny jest jarmuż ugotowany i zmieszany z ziemniakami z dodatkiem boczku. Natomiast w Niemczech dusi się go z burakami, z dodatkiem cebulki dymki i czosnku. Ponadto sprawdza się on też w zapiekankach z ziemniakami oraz w zupach. Może być np. składnikiem zup – kremów.
Nie tylko do jedzenia
Jarmuż, dzięki zawartości sulforafanu, ma swoje zastosowanie w kosmetyce, gdyż chroni przed promieniami UV i opóźnia starzenie się skóry. Dlatego jest on składnikiem kremów.
(sp/sr)