FitnessMłodość na talerzu

Młodość na talerzu

Dla zachowania młodości jesteśmy w stanie dużo zrobić. Bez wahania wydajemy pieniądze na drogie kosmetyki czy decydujemy się na chirurgiczne zabiegi. Warto więcej uwagi poświecić temu, co jemy. Istnieje wiele produktów, które pozwolą zwalczyć wolne rodniki i zatrzymać czas.

Młodość na talerzu
Źródło zdjęć: © sxc.hu

16.02.2011 | aktual.: 16.02.2011 14:50

Dla zachowania młodości jesteśmy w stanie dużo zrobić. Bez wahania wydajemy pieniądze na drogie kosmetyki czy decydujemy się na chirurgiczne zabiegi. Warto więcej uwagi poświecić temu, co jemy. Istnieje wiele produktów, które pozwolą zwalczyć wolne rodniki i zatrzymać czas. Wolne rodniki to aktywne substancje, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych.

Obdarzone są ładunkiem ujemnym i dążą do połączenia z cząsteczką dodatnią. Na skutek tej reakcji uszkadzają zdrowe komórki, co prowadzi do starzenia się organizmu oraz rozwoju wielu chorób. One ponoszą winę zarówno za zmarszczki, jak i choroby nowotworowe.

Wolne rodniki bombardują nas masowo, a na dodatek ich ilość wzrasta na skutek zanieczyszczenia powietrza, promieniowania słonecznego czy dymu tytoniowego. Jak się przed nimi ustrzec? Najłatwiej zrobić to korzystając z przeciwutleniaczy, czyli antyoksydantów. Są to substancje, które są w stanie niszczyć szkodliwe cząsteczki. A znaleźć je można przede wszystkim w tym, co jemy.

Gdzie szukać?

Lista produktów zawierających najwięcej przeciwutleniaczy jest bardzo bogata. Na samej górze znajdują się borówki i jagody, aronia, żurawina, papryka. Ale to tylko początek, bo produktów mających moc zwalczania wolnych rodników, jest znacznie więcej. Najbardziej znanymi przeciwutleniaczami są witamina E, witamina C, beta-karoten, selen.

Witaminę E znajdziemy przede wszystkim w orzechach, szpinaku, oleju rzepakowym. Najwięcej witaminy C mają: owoce cytrusowe oraz warzywa krzyżowe takie jak: brokuły, kalafior kapusta. Selen znajdziesz w cebuli, czosnku, grzybach. Beta - karoten występuje w ciemnozielonych liściastych oraz żółto - pomarańczowych warzywach i w owocach.

Całkiem niedawno zwrócono uwagę na resweratrol - antyoksydant występujący w skórkach czerwonych winogron i czerwonym winie. Mówi się, że przewyższa on pod względem skuteczności pięćdziesięciokrotnie witaminę E, a dwudziestokrotnie witaminę C. Do innych antyoksydantów należą polifenole. Wychwytują one wolne rodniki, chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV, biorą udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniają naczynia krwionośne.

Najwięcej polifenoli znajduje się w skórce warzyw i owoców. Za jedno z najbogatszych źródeł tych przeciwutleniaczy uważana jest zielona herbata. Właściwości antyoksydacyjne zielonej herbaty są sześciokrotnie wyższe niż czarnej - szklanka tego napoju zawiera 140 mg flawonoidów. Duże ilości polifenoli zawierają jabłka, cebula, brokuły, jagody, sałata, czerwone wino, oliwki. Z kolei jajka są źródłem luteiny, która chroni oczy przed działaniem wolnych rodników. Najwięcej przeciwutleniaczy spośród zbóż mają: jęczmień, żyto, pszenica, gryka.

Urozmaicona dieta

Aby dostarczyć organizmowi antyoksydantów, każdego dnia powinnyśmy spożywać żywność, która jest w nie bogata. Nasz organizm nie potrafi bowiem zrobić zapasów i wciąż potrzebuje nowej dawki. Złym pomysłem jest jednak spożywanie tylko jednego produktu bogatego w przeciwutleniacze. Im dieta jest bardziej urozmaicona, tym organizm łatwiej je przyswaja, co zapewnia skuteczniejszą walkę z wolnymi rodnikami. Pamiętaj, aby odpowiednio przygotowywać żywność, gdyż nieodpowiednia obróbka powoduje znaczne straty antyoksydantów.

Nie warto obierać jabłek, gdyż skórka zawiera prawie 8 razy więcej polifenoli niż miąższ tych owoców. Antyoksydanty ulegają także zmniejszeniu na skutek rozdrabniania warzyw podczas robienia surówek czy gotowania. Dlatego owoce i warzywa najlepiej jeść surowe lub mrożone.

Białą mąkę zastąp mąką z grubego przemiału, która jest bogata w polifenole. W naszej diecie nie powinno zabraknąć też przypraw takich jak: imbir, tymianek, rozmaryn, goździki, cynamon, czarny pieprz. Pamiętajmy, że tylko odpowiednio skomponowana dieta pozwoli podjąć walkę z chorobami i powstrzymać procesy starzenia.
mpi/kg

Zobacz także
Komentarze (57)