Pracuje w fast foodzie. Pokazał, czego nie widzą klienci

Pracuje w fast foodzie. Pokazał, czego nie widzą klienci

Pokazał, jak czyści się grille w lokalach fast food
Pokazał, jak czyści się grille w lokalach fast food
Źródło zdjęć: © TikTok | zerkos16
14.07.2023 12:57

Na TikToku pojawił się filmik z zaplecza, na którym jeden z pracowników lokalu sieci fast food pokazuje, w jaki sposób czyści grilla, na którym przygotowywane są burgery. Choć ta metoda jest skuteczna, ma jedną dużą wadę. Nie popełniaj tego błędu w domu.

W ciągu dnia w każdej sieciówce lokali fast food są smażone setki burgerów. Wiele osób zastanawia się, jak utrzymuje się tam czystość. Jak się okazuje, pracownicy stosują metodę, która jest bardzo prosta i skuteczna, ale też i niebezpieczna.

Nie czyść grilla w ten sposób. Narażasz się na bezpieczeństwo

W sieciówkach wykorzystuje się przede wszystkim grille elektryczne. Jest to kwestia bezpieczeństwa, ale też i higieny, bowiem take urządzenie można wyczyścić łatwiej i znacznie szybciej.

W jednym z viralowych filmików pokazano, w jaki sposób czyści się grille w popularnej sieciówce. Pracownicy wykorzystują do tego dużą ilość lodu, który rozsypują po rozgrzanej powierzchni, a następnie przejeżdżają po niej skrobakiem. Dzięki temu, w szybki sposób pozbywają się resztek tłuszczu i przypalonego mięsa.

Choć ta metoda wydaje się bardzo praktycznie, niesie za sobą szereg konsekwencji, o czym wspominają komentatorzy, który postanowili wypróbować ten patent. Pod filmikiem pojawiły się ostrzeżenia przed poparzeniem. Duża ilość lodu wysypana na gorącą powierzchnię zamienia się w gorącą parę, która może uszkodzić ciało.

Część osób przestrzegała przed tą metodą, ze względu na to, że rozgrzany metal w kontakcie z zimnym lodem może po prostu pęknąć.

Jak czyścić grilla elektrycznego?

Grill elektryczny powinien być czyszczony środkami czystości, które usuwają tłuszcz i jednocześnie dbają o powierzchnię grzewczą. Dostaniesz je w dobrze zaopatrzonym sklepie AGD, a także w placówkach z chemią gospodarczą. Pamiętaj jednak o tym, aby pod żadnym pozorem nie czyścić rozgrzanego do czerwoności urządzenia.

Poczekaj, aż jego temperatura spadnie do maksymalnie 40 stopni Celsjusza. Warto zaopatrzyć się też w specjalny skrobak do grilla, który pomoże ci pozbyć się resztek przypalonego mięsa czy warzyw bez uszkadzania jego powierzchni.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta