Rodzaje chleba, które pomagają w odchudzaniu
Białemu pieczywu mówimy "nie, dziękuję"
Popularność różnych diet sprawiała, że w celu zrzucenia dodatkowych kilogramów chętnie rezygnujemy z węglowodanów. Tymczasem okazuje się, że sztuką jest wybieranie tylko tych dobrych węglowodanów, które pomogą zaspokoić głód i poskromić apetyt. Stosujesz dietę? Nie wiesz, jaki chleb wybrać? Poznaj pieczywo, które pomoże ci schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała.
Popularność różnych diet sprawiała, że w celu zrzucenia dodatkowych kilogramów chętnie rezygnujemy z węglowodanów. Tymczasem okazuje się, że sztuką jest wybieranie tylko tych dobrych węglowodanów, które pomogą zaspokoić głód i poskromić apetyt. Stosujesz dietę? Nie wiesz, jaki chleb wybrać? Poznaj pieczywo, które pomoże ci schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała.
Chleb Ezechiela
W poszukiwaniu zdrowego sposobu odżywiania coraz chętniej sięgamy do tradycyjnych receptur. W odległe czasy przenosi nas pieczywo esseńskie. Pierwszy przepis na ten chleb znajduje się w biblijnej Księdze Ezechiela, w której Bóg nakazuje prorokowi pościć. Udziela też rady, z czego powinien być wykonany postny chleb: z pszenicy, jęczmienia, prosa, orkiszu, bobu i soczewicy. Chleb Ezechiela, inaczej Ezekiela lub esseński, należy do jednych z najzdrowszych rodzajów pieczywa. Produkowany jest z ekologicznych, całych ziaren. Skiełkowane nasiona nie tylko wzbogacają smak, ale zawierają także wiele cennych składników odżywczych. W chlebie nie znajdziemy cukru, co powoduje, że odznacza się niską kalorycznością. Wyróżnia go także niski indeks glikemiczny. Wyborny smak, bogactwo składników odżywczych, niski IG sprawiają, że chleb Ezechiela plasuje się wysoko na liście osób stosujących dietę. Warto również dodać, że nie zawiera on glutenu. Nie brakuje przepisów na chleba Ezechiela, dlatego polecamy wykonać go
samodzielnie w domowym zaciszu.
Na podst. amerikanki.com (ms)/(mtr), WP Kobieta