Długie zimowe wieczory nie napawają optymizmem? Spożywanie niezdrowych przekąsek tylko pogarsza twój nastrój. A co powiesz na zdrowe jedzenie, które jest naturalnym antydepresantem? Poznaj produkty, które wywołają na twojej twarzy uśmiech?
Długie zimowe wieczory nie napawają optymizmem? Spożywanie niezdrowych przekąsek tylko pogarsza twój nastrój. A co powiesz na zdrowe jedzenie, które jest naturalnym antydepresantem? Poznaj produkty, które wywołają na twojej twarzy uśmiech.
Łosoś
Łosoś jest cennym źródłem białka, witamin A, D i E oraz minerałów: selenu, fosforu i magnezu. Zawiera także dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które zapobiegają chorobom serca i przyspieszają spalanie kalorii.
Łosoś poprawia humor, gdyż zwiększa produkcję serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Badania wykazały, że spożywanie tej ryby łagodzi bóle menstruacyjne i redukuje wahania nastrojów u kobiet.
Na podst. listverse.com/ms/(gabi), WP Kobieta
Botwinka
Znacznie częściej powinniśmy sięgać po botwinkę, która nie tylko zawiera dużo magnezu, ale jest również smaczna i pożywna. Magnez jest istotnym elementem reakcji biochemicznych, które zwiększają poziom energii w organizmie.
Badania opublikowane w "Australian and New Zealand Journal of Psychiatry" potwierdziły, że niższy poziom magnezu związany jest z wyższym ryzykiem zachorowania na depresję.
Wpływ buraków na zdrowie
Małże
Kryją w sobie potężną dawkę witaminy B12, selenu, jodu, białka, cynku i co najważniejsze, zawierają mało kalorii i tłuszczu.
Jod wspomaga pracę tarczycy, która reguluje nastrój i wagę. Cynk poprawia sprawność intelektualną i zwiększa odporność na stres, a selen chroni mózg i serce przed niedotlenieniem. Natomiast witamina B12 odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację.
Warto jednak zachować ostrożność. Należy spożywać tylko małże hodowlane, a wystrzegać się dzikich owoców morza.
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada dostarcza wiele korzyści zdrowotnych. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza i potasu, które są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Poprawia przepływ krwi do mózgu, co skutkuje natychmiastowym polepszeniem nastroju. Pełni rolę naturalnego środka przeciwdepresyjnego, a dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy korzystnie wpływa na pracę serca.
Co ciekawe, może pomóc też w odchudzaniu. Jednak nie należy przesadzać. Z badań opublikowanych w "Journal of Psychopharmacology" wynika, że wystarczy spożywać kilka kostek gorzkiej czekolady dziennie.
Jogurt grecki
Zawiera więcej wapnia niż mleko. Dzięki temu wspomaga pracę mózgu i uwalnia neuroprzekaźniki odpowiedzialne za dobre samopoczucie.
Warto wspomnieć, że niedobór wapnia może przyczyniać się do problemów z koncentracją, depresji, stanów lękowych i rozdrażnienia.
Ponadto jogurt grecki zawiera duże ilości żywych kultur bakterii i więcej białka niż zwykły jogurt naturalny.
Szparagi
Są cennym źródłem kwasu foliowego i tryptofanu. Ostanie badania amerykańskich naukowców wykazały, że niski poziom kwasu foliowego związany jest z wystąpieniem depresji u prawie 50 proc. badanych. Natomiast tryptofan pobudza mózg do wydzielania serotoniny, która nazywana jest hormonem szczęścia.
Ponadto szparagi zawierają witaminę B9, która skutecznie walczy ze stanami depresyjnymi.
Miód
Już od dawna znane są dobroczynne właściwości miodu. Jest cennym źródłem flawonoidów - kwercetyny i kemferolu, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Badania wykazały, że miód doskonale radzi sobie z depresją i nerwicą. Jego dużym atutem jest bardzo szybkie poprawienie nastroju. Dlatego warto czasem dodać go do herbaty.
Pomidory
Są cennym źródłem likopenu - antyoksydantu, który chroni nasz mózg, zwalcza stan zapalny i zapobiega depresji. Co ciekawe, najwięcej tego przeciwutleniacza znajduje się pod skórką pomidorów.
Dieta bogata w likopen redukuje ryzyko wystąpienia zwału serca, miażdżycy i zachorowania na nowotwór. W pomidorach nie brakuje również witaminy C, błonnika, magnezu, wapnia, żelaza i manganu.
Spożywanie oliwy z oliwek pomaga zwiększyć wchłanianie likopenu, który poprawia także kondycję naszej skóry.
Jajka
Są bogatym źródłem cynku, witamin z grupy B, jodu, kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. Nie tylko wspomagają pracę mózgu, ale również zapewniają na dłużej uczucie sytości. Podnoszą poziom serotoniny w mózgu, co skutkuje poprawieniem nastroju.
Zawierają także cholinę, która walczy z nadwagą i ułatwia koncentrację. Badania opublikowane w "International Journal of Obesity" wykazały, że osoby spożywające dwa jajka na śniadanie schudły więcej niż te wybierające pieczywo.
Wiórki kokosowe
Są doskonałym źródłem trójglicerydów średniołańcuchowych, które poprawiają nastrój i pomagają utrzymać nasz mózg w dobrej kondycji.
Co istotne, przyspieszają przemianę materii, dlatego mogą po nie sięgać osoby stosujące dietę. Z powodzeniem możesz je dodać do owsianki czy jogurtu naturalnego.
Na podst. listverse.com/ms/(gabi), WP Kobieta