FitnessSałatki dietetyczne. Fit przepisy na zdrowe sałatki i dietetyczny dressing do sałatki

Sałatki dietetyczne. Fit przepisy na zdrowe sałatki i dietetyczny dressing do sałatki

Sałatki dietetyczne. Fit przepisy na zdrowe sałatki i dietetyczny dressing do sałatki
Źródło zdjęć: © Fotolia
Agnieszka Krasa
07.09.2018 13:52, aktualizacja: 19.12.2018 15:15

Sałatki dietetyczne nie zawsze wymagają dressingu. Przepisy na sałatki fit są banalnie proste, a opierają się zazwyczaj na białku w postaci chudego mięsa czy też ryby.

Dietetyczna sałatka z grejpfrutem i serem feta

Sałatki dietetyczne będą świetne na lekką kolację czy podwieczorek nie tylko na diecie. Uważaj z pestkami - są zdrowe, ale również dosyć kaloryczne.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Obierz grejpfrut ze skórki i podziel na cząstki.
  • Wyjmij łyżką pestki granatu.
  • Umyj i osusz sałatę.
  • Rozkrusz ser.
  • Połącz składniki w dużej misce i dopraw do smaku.

Zdrowa sałatka z kurczakiem

Mięsożercy na diecie nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków. Wystarczy je nieco odchudzić i postawić na grillowany oraz pieczony drób z niewielką ilością tłuszczu.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Umyj i osusz pierś kurczaka.
  • W miseczce zrób dressing do drobiu z oliwy, sosu sojowego, wędzonej papryki i rozmarynu.
  • Porządnie natrzyj mięso marynatą.
  • Grilluj kurczaka na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, często przewracając szczypcami (bez naciskania widelcem, aby nie wyciekały soki z drobiu).
  • Pokrój arbuza bez skórki w kostki, zostaw pestki.
  • Włóż arbuza do miski, posyp płatkami migdałów, a na wierzchu połóż grillowanego kurczaka w kawałku lub pokrój go na mniejsze części.

Sałatka fit z pieczonym łososiem

Smak dobrze upieczonego i wciąż soczystego łososia to coś wyjątkowego dla miłośników ryb i owoców morza. Także na diecie nie trzeba rezygnować z tej zdrowej sałatki z rybą w roli głównej.

Składniki:

  • 200 g świeżego łososia.
  • 2 garści świeżych liści szpinaku.
  • 10 pomidorków koktajlowych.
  • 3 łyżki łuskanych pestek dyni.
  • Pół pęczka koperku.
  • Pół łyżeczki granulowanego czosnku.
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z umytej cytryny.
  • Szczypta soli.
  • Odrobina świeżo mielonego pieprzu.

Przygotowanie:

  • Wymieszaj w miseczce sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Natrzyj łososia.
  • Piecz rybę do zbrązowienia na folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 180 st. C bez termoobiegu przez maksymalnie kwadrans, sprawdzając, czy się zbytnio nie przypieka i w razie potrzeby polewając pozostałą marynatą.
  • Duś liście szpinaku przez 1-2 minuty na patelni na kilku łyżkach wody, dopraw granulowanym czosnkiem i wymieszaj.
  • Umyj koperek, osusz i posiekaj.
  • Pokrój pomidorki na połówki.
  • Wyłóż szpinak na talerz, następnie połóż pomidorki koktajlowe i upieczoną rybę.
  • Posyp dietetyczną sałatkę pestkami dyni oraz świeżym koperkiem.
  • Możesz dodatkowo skropić danie sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Dressing do sałatki z łososiem jest zbędny, ale odrobina oliwy z oliwek na wierzch nie zaszkodzi.