Dodaj kilka kropli do jajecznicy. Już nie zrobisz inaczej

Dodaj kilka kropli do jajecznicy. Już nie zrobisz inaczej

Mało znany trik podkręci smak jajecznicy
Mało znany trik podkręci smak jajecznicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
04.04.2024 15:16, aktualizacja: 04.04.2024 15:33

Jajka są niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, a przy tym lekkostrawną i pożywną bazą wielu smacznych dań. Możemy podać je ugotowane na twardo lub na miękko, w postaci omletu czy jajecznicy. Ta ostatnia stanie się wyjątkowo puszysta dzięki nietypowemu dodatkowi.

Jaja to wszechstronny składnik wielu dań polskiej kuchni, jak również smaczna opcja na solidne śniadanie, które jest przecież najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Są bogate w zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, znajduje się w nich wiele cennych witamin i minerałów.

Wśród nich witamina A, D, E, B12, kwas foliowy, fosfor, żelazo i cynk, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego układu nerwowego, kości, skóry i odporności organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica na wiele sposobów. Warto testować nowe

Pozornie prosta w przygotowaniu jajecznica jeszcze wiele razy może nas pozytywnie zaskoczyć. Opłaca się korzystać z różnych kreatywnych pomysłów czy patentów, które mogą znacząco wpłynąć na apetyczny finalny efekt, pozwalając nam odkrywać nowe połączenia smakowe. Kto wie, może okażą się znacznie lepsze niż te, które znamy? Każdy ma swoje własne sposoby na perfekcyjną jajecznicę. Jednak jeśli chcemy spróbować jej wyjątkowo puszystej wersji, powinniśmy sięgnąć po konkretny składnik.

Jak zrobić idealną jajecznicę? Kilka dobrych rad

Złota zasada doskonałej jajecznicy mówi o tym, aby nigdy i pod żadnym pozorem nie wbijać jajek od razu na patelnię. Najpierw należy je dobrze roztrzepać widelcem w miseczce. Jeśli zależy nam na tym, aby potrawa była bogatsza i bardziej kremowa, dorzućmy dodatkowo jedno żółtko na każde dwa całe jajka. Uzyskany w ten sposób smak oczaruje wielu smakoszy.

Mistrzowie kuchni zalecają też, aby masę jajeczną wlewać na zimną, a nie rozgrzaną patelnię i nie dopuścić do zbyt szybkiego ścięcia się jajek. Lepiej od czasu do czasu zdjąć patelnię z palnika i zamieszać. Tak potraktowana jajecznica będzie o wiele bardziej jednolita i kremowa, bez nieestetycznych grudek.

Tajemny składnik. Wystarczy kilka kropel

Sekret nadzwyczajnie puszystej jajecznicy wielu może zaskoczyć. Otóż aby osiągnąć ten efekt, wystarczy dodać do jajek odrobinę soku z cytryny. Smak nie będzie wyczuwalny, jednak kwas sprawi, że potrawa nabierze wyjątkowej lekkości.

Po wylaniu jajek na patelnię dodajemy tylko kilka kropel soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Sok z cytryny opóźnia proces ścinania się jajek, dzięki temu możemy ją dokładnie wymieszać. Mimo że sztuczka z sokiem jest prosta, nie jest zbyt popularna. Warto ją wypróbować, żeby cieszyć się pysznymi rezultatami.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta