Widzisz siną obwódkę wokół żółtka? Nie każdy wie, co oznacza

Sina obwódka wokół żółtek nie bierze się znikąd
Sina obwódka wokół żółtek nie bierze się znikąd
Źródło zdjęć: © Getty Images

15.03.2024 11:04, aktual.: 15.03.2024 12:09

Nie wygląda apetycznie ani nie zachęca do spożycia. Czasem po obraniu jajka na twardo ze skorupki zauważamy wokół żółtka siną obwódkę. Skąd się bierze i co oznacza? Wyjaśniamy, czy takie jajka są szkodliwe czy tylko brzydkie.

Jajka to jedna z najlepszych opcji śniadaniowych. Są nie tylko pyszne i pożywne, ale też wyjątkowo proste w przygotowaniu, zwłaszcza te ugotowane na miękko czy na twardo. Niedługo zresztą czeka nas największe święto jajek – Wielkanoc, podczas której spożywamy je w dużych ilościach i na różne sposoby.

Niestety, gdy przekroimy ugotowane na twardo jajko (np. piękną pisankę), często możemy zauważyć nieestetyczną szarą, wręcz siną obwódkę. Warto wiedzieć, co ona oznacza i czy jest niebezpieczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sina obwódka. Czy takie jajko jest jadalne?

Otaczająca ugotowane żółtko obwódka może być szara lub nawet lekko zielonkawa. Wygląda nieestetycznie, bo może przywodzić na myśl pleśń. Nie jest jednak w żadnym wypadku niebezpieczna dla zdrowia. Zasinienie oznacza po prostu, że jajko było zbyt długo gotowane. Gdy trwa to dłużej niż 10 minut, dochodzi do reakcji chemicznej, podczas której z żółtka wytrąca się siarka i żelazo.

Siarczek żelaza charakteryzuje się sinym kolorem, który wprawdzie nie wygląda apetycznie, jednak nie wpływa na smak. Takie jajko można spokojnie zjeść, nie obawiając się negatywnych skutków dla zdrowia. Żółtko z szarą obwódką jest wyłącznie brzydkie, ale nie trujące. Warto jednak pamiętać, że długie gotowanie może obniżać zawarte w nim wartości odżywcze.

Gotowanie jajka na twardo. Jak to zrobić dobrze?

Za najzdrowsze słusznie uchodzą jajka gotowane na miękko. Krótka obróbka termiczna sprawia, że w całym procesie tracą najmniej wartości. W przypadku dłuższego gotowania ubywa ich coraz więcej. Nie oznacza to jednak, że musimy zrezygnować z jajek na twardo, jeśli takie najbardziej nam smakują. Musimy tylko uważać i gotować je we właściwy sposób.

Aby otrzymać smaczne i zdrowsze jajka na twardo, powinniśmy gotować je tylko 6-7 minut od momentu doprowadzenia wody do wrzenia. Żółtko się zetnie, ale pozostanie wciąż słonecznie żółte i apetyczne. Po ugotowaniu jajka warto przelać zimną wodą. Jeśli chcemy sobie ułatwić ich obieranie, możemy wsypać do wrzątku 2 łyżki soli lub dodać kilka plasterków cytryny. Skorupka stanie się łatwiejsza do usunięcia.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (22)
Zobacz także