Shitake - chiński kuzyn pieczarki

Nie tylko polska kuchnia pachnie grzybami. Choć rozpowszechnione są one głównie w Europie północno - wschodniej, to jednak uwielbiają je także Chińczycy i Japończycy. W krajach Dalekiego Wschodu trudno jest znaleźć podgrzybki , czy suszone prawdziwki. O wiele łatwiej natrafimy tam na shitake.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Nie tylko polska kuchnia pachnie grzybami. Choć rozpowszechnione są one głównie w Europie północno - wschodniej, to jednak uwielbiają je także Chińczycy i Japończycy. W krajach Dalekiego Wschodu trudno jest znaleźć podgrzybki , czy suszone prawdziwki. O wiele łatwiej natrafimy tam na shitake. Nazwa „shitake” brzmi dla nas niezwykle egzotycznie.

Niemniej jednak grzyb ten przypomina popularne w Polsce pieczarki, a można go hodować podobnie jak boczniaka. Wielu z nas pewnie nieraz skonsumowało już „shitake” w ogóle nie zdając sobie z tego sprawy. Właśnie łatwość uprawy spowodowała, że grzyby te zdobywają powoli, acz skutecznie europejskie rynki. W krajach Dalekiego Wschodu uważano, że shitake zapewniają człowiekowi zdrowie i długowieczność. Chińczycy i Japończycy tradycyjnie składali je w darze cesarzowi.

Owe „niezwykłe” właściwości shitake spowodowały, że obecnie produkuje się kilka suplementów diety opartych na wyciągu z tych grzybów. Jeden z polskich producentów takiego specyfiku podaje nawet, że w Japonii „grzyb shitake został oficjalnie uznany za środek wspomagający leczenie nowotworów”. Na pewno jednak grzyby te skutecznie obniżają poziom cukru i cholesterolu w organizmie, normują ciśnienie krwi, a także działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wzmacniają także nasz układ odpornościowy.

Zanim zaczniemy łykać cudowne pastylki z shitake, warto przetestować shitake w codziennej kuchni. Możemy stosować je w podobnych potrawach jak boczniaki, czy pieczarki. Nadają się do chińskiej zupy ryżowej, czy do kremu z porów. Można je także podawać w bulionie, w rozmaitych sosach, z drobiem i rybami.

Pasują do jajecznicy, omleta i naleśników. Doskonale sprawdzają się w daniach wegetariańskich z kalarepą, cukinią, porem, cykorią, marchewką i ze szpinakiem. Możemy je grillować, obsmażać, lub dodawać np. do pizzy, makaronu lub pierożków w formie farszu. Jeśli komuś wystarczy cierpliwości i odwagi, to może zrobić z shitake nawet suflet.

Z 1313 roku pochodzą konkretne zapisy dotyczące metody hodowli tych grzybów na pniach drzew. Do tej pory w Europie Zachodniej shitake uprawia się według podobnych zasad. Shitake rosną jedynie na drewnie drzew liściastych. Wcale nie wymagają grubych pni. Pokrywają również niewielkie gałązki, a nawet trociny. Japończycy jednak nie cenią grzybów uprawianych na trocinach. Uważają, że są one gorszej jakości.

W Polsce shitake nie są tak popularne. Oprócz pieczarek na rynku dominują bowiem boczniaki. Ostatnio zaś coraz śmielej wdzierają się do naszych garnków i na patelnie grzybki mun. Warto jednak pamiętać, że w krajach Dalekiego Wschodu jedynie grzyby shitake określano mianem „eliksiru życia”.

mk/(kg)

POLECAMY:

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Tak wystroiła się na sesję zdjęciową. Trudno oderwać wzrok
Tak wystroiła się na sesję zdjęciową. Trudno oderwać wzrok
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Płynne złoto" dla hortensji
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Płynne złoto" dla hortensji
Egipska metoda zasypiania. "Odpłyniesz" błyskawicznie
Egipska metoda zasypiania. "Odpłyniesz" błyskawicznie
Do dziś go zaczepiają. Zawsze odpowiada jednym zdaniem
Do dziś go zaczepiają. Zawsze odpowiada jednym zdaniem
Pokazała dwa zdjęcia. Tak wyjaśniła różnice między owulacją a okresem
Pokazała dwa zdjęcia. Tak wyjaśniła różnice między owulacją a okresem
Nielegalne na działce. Kary dochodzą do 5000 zł
Nielegalne na działce. Kary dochodzą do 5000 zł
Zapytano ją o Ukraińców. "Przypomnijmy sobie, skąd się wzięliśmy"
Zapytano ją o Ukraińców. "Przypomnijmy sobie, skąd się wzięliśmy"
Masz w piwnicy? Tyle zapłacą za niego dzisiaj
Masz w piwnicy? Tyle zapłacą za niego dzisiaj
Nie podłączaj do listwy. Strażacy apelują
Nie podłączaj do listwy. Strażacy apelują
Mąż Bem zmarł 6 tygodni po diagnozie. "Ja sobie z tym nie radzę"
Mąż Bem zmarł 6 tygodni po diagnozie. "Ja sobie z tym nie radzę"
Skończył 51 lat. O jego związkach było głośno w show-biznesie
Skończył 51 lat. O jego związkach było głośno w show-biznesie
Zmarł na raka. Leczenie kosztowało miliony
Zmarł na raka. Leczenie kosztowało miliony