UrodaSmakowite zapachy

Smakowite zapachy

Smakowite zapachy
22.01.2007 10:16, aktualizacja: 31.05.2010 19:07

Cynamon, czekolada, imbir i olejek migdałowy; amaretto, toffi, masło kakaowe, kawa i goździki - porywające, oryginalne zapachy, jakie można znaleźć w perfumeriach.

Cynamon, czekolada, imbir i olejek migdałowy. Amaretto, toffi, masło kakaowe, kawa i goździki. Tym razem to składniki z przepisu nie na pyszny deser lub krem do ciasta, jakby się mogło w pierwszej chwili wydawać, ale na porywające, oryginalne zapachy, jakie można znaleźć w perfumeriach.

Przełomowy zapach

Kiedyś w skład perfum wchodziły olejki kwiatowe czy też, mówiąc bardziej ogólnie, roślinne. Oczywiście oprócz tego używano też chociażby substancji pochodzenia zwierzęcego.

Nieobce kreatorom nowych zapachów były również przyprawy korzenne, które wprowadzały często orientalną nutę i nasycały perfumy pewnego rodzaju głębią. Przez długi jednak czas nikt nawet nie pomyślał, że ciekawy zapach mogą tworzyć składniki czy też już gotowe produkty, kojarzące się do tej pory jedynie z czymś do jedzenia.

Lata 90-te stały się tu pewnym przełomem. W 1992 roku na rynek perfumeryjny trafił zapach Therrego Muglera Angel. W perfumach tych wykorzystano między innymi czekoladę i karmel. Do nich zaś dodana została wanilia, miód i owoce. Całość okazała się niespotykaną dotychczas mieszanką, która chyba najlepiej przekonała światowe „nosy”, że to, co wcześniej kojarzyło się tylko ze zmysłem smaku, można dobrze wykorzystać również jeśli chodzi o tworzenie nowych perfumeryjnych hitów.
Kilka lat później, bo w 1998 roku, pojawiły się kolejne perfumy Therrego Muglera, które w pewnym stopniu kontynuowały eksperymentalne zastosowania smakowitych zapachów. W wysokim, przezroczystym flakoniku zamknięta została woń... czekoladowych pralinek i bezów. A to uzupełniono jeszcze olejkiem migdałowym. Zapach opatrzony został nazwą Innocent, odzwierciedlającą pozorną niewinność i charakter składników, które mogą kojarzyć się z beztroskim czasem dzieciństwa. Jednocześnie zapach jest również dość intensywny i kobiecy.

Czekolada, masło kakaowe i karmel

Czekolada szybko wzbudziła zainteresowanie innych perfumeryjnych koncernów. Podobnie było z kakao, karmelem czy też toffi. Czekoladę odnajdziemy na przykład w zapachu, który wszedł na nasz rynek nie tak dawno, bo w roku 2005, Adidas 3 Extreme.

W tym samym roku pojawiły się również perfumy Clinique Happy To Be. W ich składzie odnajdziemy z kolei masło kakaowe, które wraz z sezamem i drzewem sandałowym, tworzy nutę bazową zapachu. Reszta uzupełniona jest głównie olejkami kwiatowymi, co sprawia, że zapach wydaje się lekki i świeży.

Na uwagę zasługują również karmel i toffi. Pierwszy z nich wykorzystany został między innymi w perfumach, które swoim nazwiskiem firmuje Jennifer Lopez, a mianowicie w kompozycji Live. Toffi z kolei pojawia się w zapachach Chopard Wish i Wish Pure. Są to dwa różne odcienie tej samej linii i w obu przypadkach smakowity składnik znalazł się w nucie bazowej, gdzie za każdym razem towarzyszy mu między innymi wanilia. Nie są to jednak zapachy bardzo słodkie. Wręcz przeciwnie, uzupełnione w pozostałych nutach olejkami i esencjami lekkimi i świeżymi, można je określić jako zapachy owocowo-orientalny i owocowo-kwiatowy.

Słodycz złamana

Równie smakowitym, choć już na pewno nie słodkim składnikiem niektórych zapachów jest także kawa. Odnajdziemy ją jako element uzupełniający kompozycje kwiatowe w Cacharel Noa i Noa Fleur. Podobnie jest w zapachach Mexx Diversity i Mexx Women.

Łamiącą goryczkę wprowadzają też migdały. I to bez względu na rodzaj zapachu, bo mogą one przełamywać i wprowadzać interesującą nutę do perfum, które już z założenia są lekkie i świeże. Ciekawy efekt migdały dają na przykład w perfumach Summer by Kenzo.

Ale woń migdałów zdaje się być bardzo popularna i odnajdziemy ją również w wielu innych kompozycjach, jak Armani Sensi, Burberry Britczy Dior Hipnotic Poison. Oczywiście są to wszystko pachnidła pochodzące z różnych rodzin zapachowych, co tylko potwierdzałoby tezę, jak duże zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym mogą znaleźć migdały, które niewątpliwie należałoby zaliczyć do smakowitych zapachów.

Pokrewne migdałom będzie też amaretto, które weszło w skład wieczorowego, orientalnego zapachu z 2002 roku, jakim jest Cacharel Gloria.

Cynamon i imbir

Podobną popularnością, co migdały, cieszy się też cynamon, i to zarówno jeśli chodzi o zapachy dla pań, jak i dla panów. Stosowany bywa często w perfumach o egzotycznej, intesywnej nucie, lecz nie tylko. Pojawia się na przykład w dość popularnej orientalno-kwiatowej kompozycji Flower by Kenzo.

Bardzo podobnie jest z inną substancją, która głównie kojarzy nam się z jej kuchennym zastosowaniem, czyli z imbirem. Wraz z miętą i mandarynką nadaje on na przykład charakter słynnemu Emporio White Armaniego, a także wchodzi w skład orientalnej i orientalno-owocowej kompozycji w zapachach Bvlgari Blvi Burberry Brit Red.

Zapachów, w których znalazły zastosowanie składniki kojarzące się wcześniej jedynie ze zmysłem smaku, jest coraz więcej. Niektóre z koncernów stają się w swoich poszukiwaniach bardzo nowatorskie, by wspomnieć chociażby zapach Miss Dior Cherie(tu bowiem wśród składników znalazł się... popcorn). Inne oparły się w bardzo dużym stopniu na smakowitych aromatach, jak na przykład Bvlgari Omnia, która zawiera między innymi połączenie białej czekolady, imbiru, cynamonu i migdałów, tworząc przy tym naprawdę oryginalną i bardzo kobiecą kompozycję zapachową.

Źródło artykułu:WP Kobieta