UrodaTo pożywienie sprawi, że będziesz bardziej atrakcyjna!

To pożywienie sprawi, że będziesz bardziej atrakcyjna!

Od lat słyszysz, że owoce i warzywa są dobre dla zdrowia. Nie przekonuje cię to i nadal zamiast jabłka wolisz zjeść czekoladę? Okazuje się, że spożywanie większej ilości owoców i warzyw powoduje, iż stajemy się bardziej atrakcyjni!

To pożywienie sprawi, że będziesz bardziej atrakcyjna!
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

08.03.2012 | aktual.: 21.03.2012 10:29

Od lat słyszysz, że owoce i warzywa są dobre dla zdrowia. Nie przekonuje cię to i nadal zamiast jabłka wolisz zjeść czekoladę? Może więc zmienisz zdanie, kiedy usłyszysz o najnowszych wynikach badań. Okazuje się bowiem, że spożywanie większej ilości owoców i warzyw powoduje, iż stajemy się bardziej atrakcyjni!

Badacze z St Andrews University postanowili sprawdzić, czy zdrowsze jedzenie rzeczywiście wpływa na to, jak wyglądamy. Do eksperymentu zaproszono 35 studentów. Badani byli proszeni o to, by jeść więcej warzyw i owoców niż zazwyczaj. Co kilka dni robiono im zdjęcia.

Następnie naukowcy poprosili innych studentów o ocenę atrakcyjności osób badanych. Wyniki zaskoczyły wszystkich. Okazało się, że już po trzech tygodniach takiej diety ludzie wyglądali nie tylko zdrowiej, ale również zostali ocenieni jako ładniejsi! Wystarczyły średnio 3,3 porcje warzyw i owoców ponad to, co badani jedli wcześniej (porcja to ilość jedzenia mieszcząca się w garści).

Skąd taki efekt? Badacze są zdania, że na poprawę urody mogą wpływać występujące w owocach i warzywach karotenoidy. Te substancje chemiczne chronią komórki organizmu między innymi przed promieniowaniem UV. Od dawna wiadomo, że jedzenie dużej ilości pożywienia zawierającego karotenoidy może poprawiać koloryt skóry. Nikt nie przypuszczał jednak, że ta różnica wpływa na wzrost poziomu atrakcyjności.

- Myśleliśmy, że może się tak zdarzyć w przypadku osób, które przed badaniem jadły bardzo mało warzyw i owoców – mówi Ross Whitehead, który prowadził eksperyment. – Okazało się jednak, że po 6 tygodniach eksperymentu wszyscy uczestnicy zostali uznani za bardziej atrakcyjnych.

Naukowiec dodaje, że nawet kilka dodatkowych porcji warzyw i owoców w tygodniu działa korzystnie na zdrowie i urodę.

Co jeść?

Badacze postanowili sprawdzić, czy karotenoidy faktycznie wpływają w tak istotny sposób na atrakcyjność fizyczną. Używając specjalnego aparatu fotograficznego stwierdzono, że po kilku tygodniach spożywania tych substancji skóra staje się ciemniejsza i bardziej pomarańczowa. W naskórku badanych wzrósł poziom występowania karotenoidów.

Które produkty najlepiej wybierać, aby poprawiła się nasza uroda? Istnieją setki różnych karotenoidów, jednak największy wpływ na koloryt skóry ma likopen, związek chemiczny znajdujący się głównie w pomidorach i czerwonej papryce. Korzystnie na cerę działa też beta-karoten, znajdujący się w marchewkach, brokułach czy szpinaku.

Na kolor skóry wpływają też polifenole, występujące w dużych ilościach w owocach. Szczególnie bogate w te substancje są jabłka, jagody i wiśnie.

Zaintrygowani wynikami naukowcy prowadzą dalsze eksperymenty. Badanie było bowiem przeprowadzone z udziałem studentów w wieku od 18 do 25 lat, rasy białej. Obecnie trwają prace, które mają ustalić, czy taki sam korzystny efekt można zaobserwować u osób starszych i o innym kolorze skóry.

Tekst: na podst. The Daily Mail/(sr/kg)

POLECAMY:

urodaatrakcyjnośćowoce
Zobacz także
Komentarze (101)