Wężymord. Odmładza i wzmacnia odporność
Skutecznie leczy liszaje, trądzik i inne skórne wypryski oraz odmładza skórę.
Rzymianie nazywali ją "zimowymi szparagami". Jej smak przypomina ostrygi. Działa uzdrawiająco, skutecznie zwalcza kaszel, wzmacnia system immunologiczny, a najbardziej przydatna jest diabetykom.
Skorzonera zwana inaczej wężymordem, to kolejne po topinamburze i jarmużu, modne warzywo. Pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji (Kaukaz, Zakaukazie, Syberia Zachodnia, Dagestan).
(gabi/sr), kobieta.wp.pl
Cenny korzeń
To roślina koszyczkowa, rosnąca dziko w środkowej i południowej Europie. Jest coraz powszechniej uprawiana ze względu na jadalny korzeń, dochodzący do trzydziestu centymetrów.
Pokryty jest on ciemnobrązową lub czarną skórką, pod którą jest biały miąższ, zawierający sok mleczny. I to właśnie korzeń, a nie kwiaty, zawiera niezwykle cenne składniki: potas, magnez, sód, fosfor, żelazo, karoten, wapń i witaminy: E, B1, B2 i C, a także fruktozę.
Na zakażenia, bóle serca i zawroty głowy
Wężymord znów przeżywa renesans. Prawdopodobnie jako warzywo ogrodowe był uprawiana najpierw we Włoszech, a potem we Francji i to dopiero od połowy XVIII wieku.
Byli nim zainteresowani także medycy hiszpańscy i włoscy. Stosowali przy ukąszeniach węży, stąd nazwa: wężymord, bo pochodzi od włoskiego słowa "scorzone", co oznacza czarnego jadowitego węża. Wykorzystywano ją również przy zakażeniach, bólach serca i przy zawrotach głowy.
Leczy trądzik i odmładza skórę
Współczesna medycyna potwierdza, że skorzonera wzmacnia system odpornościowy. Ze względu na wysoką zawartość cukru owocowego jest idealna dla diabetyków.
Nieosolony wywar ze skorzonery działa odwadniająco, co jest dobre dla chorych na podagrę, a także dla osób odchudzających się.
Zjadany w dużych ilościach ugotowany korzeń skutecznie leczy liszaje, trądzik i inne skórne wypryski oraz odmładza skórę.
Poprawia pracę mózgu
Jest jeszcze jedna, odkryta niedawno lecznicza właściwość skorzonery. Niemiecki znawca ziół Konrad Kobl jest przekonany, że skorzonera poprawia pracę mózgu i służy naszemu organizmowi jako istotny środek budujący.
Dzięki jego badaniom wiemy, że jej korzeń zawiera bardzo dużo wapnia, tak potrzebnego kościom. W związku z tym powinny go jeść zarówno dzieci, jak i osoby starsze, które narażone są na osteoporozę.
W kuchni - załóż rękawiczki
Przygotowując potrawy z wężymordu, warto założyć rękawiczki. Dlaczego? Otóż wydzielany przez tę roślinę sok pozostawia czerwone plamy, trudne do usunięcia.
Po obraniu korzeni z czarnej skórki, wkładamy je do wody, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny bądź octu - wówczas nasz korzeń się nie utleni (skórkę możemy usunąć zarówno przed, jak i po gotowaniu).
Wężymord może być spożywany jako dodatek do innych potraw, ale doskonale sprawdza się w roli dania głównego.
(gabi/sr), kobieta.wp.pl
Niezwykłe właściwości jarmużu