Wigilia? Tylko jak u mamusi!

Wigilia przenosi nas w czasy dzieciństwa i może dlatego jest bardzo ważnym dniem w roku. Na ogół tradycje rodzinne przenoszą kobiety, jednak mężczyźni często pamiętają smak potraw, które przyrządzała im matka i pragną je odnaleźć we własnym domu.

Obraz

Wigilia przenosi nas w czasy dzieciństwa i może dlatego jest bardzo ważnym dniem w roku. Na ogół tradycje rodzinne przenoszą kobiety, jednak mężczyźni często pamiętają smak potraw, które przyrządzała im matka i pragną je odnaleźć we własnym domu.

Nie tylko atmosfera

Aby dzień Wigilii był prawdziwym świętem, trzeba go wcześniej zaplanować i przygotować. Przedyskutujmy w rodzinie, czy spędzimy ten dzień we własnym gronie, czy też zaprosimy gości. Jeśli zdecydujemy się na gości, trzeba ich dobrać tak, by pomogli nam odprężyć się i wspólnie tworzyli dobrą atmosferę. Aby kolacja wigilijna pozostała w naszej pamięci, musi mieć piękną oprawę, a więc odpowiednio nakryty stół, ze specjalną świąteczną dekoracją, dobraną porcelaną lub ceramiką i oczywiście dobrze skomponowane, ale i zgodne z tradycją potrawy.

Dzień wigilijny zawsze był dniem magicznym, wszystko co się wydarzało w tym dniu, było znakiem wróżebnym, dziś już nie doszukujemy się tak wielu znaczeń we wszystkich naszych czynnościach, ale powinniśmy pamiętać, że kto w tym dniu będzie dla ludzi życzliwy, zyska ich sympatię na cały następny rok.

Przygotuj kolację

Aby przygotować kolację wigilijną, warto wcześniej przygotować to, co jest możliwe, by w tym ważnym dniu mieć też trochę czasu dla siebie, aby nie zamęczyć się pracą i swojego zmęczenia i złego humoru nie przekazywać innym. Trzeba więc kupić kilka dni wcześniej śledzie i karpia, które są niezbędne na wieczerzę. Można je przyrządzić w oliwie lub occie.

Wykwintne śledzie w oliwie

Kupujemy płaty śledziowe. Kroimy je "w dzwonki". Układamy w słoju warstwę śledzi, na nią warstwę pokrojonej w talarki cebuli. Na wierzch cebuli kładziemy plaster cytryny. Powtarzamy to, aż skończą się śledzie. Na wierzchu musi być plaster cytryny. Śledzie zalewamy dobrą oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni. Przed podaniem możemy je przybrać marynowanymi grzybami, zieloną pietruszką i skropić sokiem z cytryny.

NASZE PRZEPISY:
Śledzie na kwaśno

Plastry śledzia przekładamy cebulą i zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryny lub przegotowanym octem 4 proc. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni, by dojrzały. Podajemy przybrane krążkami cebuli, w której się marynowały i majonezem.

Karp - jaki jest najlepszy?

Dziś na naszych stołach wigilijnych króluje karp, dawniej był on raczej rzadką rybą. Karp, jako tłusta ryba, jest doskonały w galarecie lub duszony w sosie. Karpia możemy kupić dzień wcześniej, sprawić go. Podzielić na grubsze, 5-6 cm plastry do galarety i cieńsze - 2-3 cm do przyrządzenia w piwie po żydowsku. Najlepiej wybierać ryby o wadze od 1200 g do 2000g. Kiedy rybę sprawiamy, należy odciąć głowę i oddzielić płetwy razem z ośćmi, które je podtrzymują.

Karp w galarecie

Przygotowujemy jarzyny jak na rosół, ale bez kapusty i z dodatkową cebulą. Do garnka wkładamy głowę i płetwy z karpia oraz jarzyny, kawałek liścia laurowego i kilka ziaren pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso na głowie odstanie od kości. Wówczas wybieramy łyżką cedzakową jarzyny oraz wszystkie części karpia i odkładamy na talerz. Do wywaru wkładamy plastry karpia i gotujemy na wolnym ogniu (około 10 min.), aż mięso będzie odstawało od ości. Nie można ryby rozgotować. Na półmisku układamy głowę, możemy z dzwonków karpia wybrać grube ości i grzbiet. Układamy poszczególne plastry aż do ogona tak, by powstała cała ryba. Galaretę przecedzamy, przyprawiamy solą, w pieprzem i sokiem cytrynowym do smaku. Rozpuszczamy w niej żelatynę (w zależności od ilości płynu) i roztworem tym zalewamy rybę na półmisku. Dekorujemy plastrami marchewki i odstawiamy w chłodne miejsce. Na drugi dzień mamy gotową galaretę.

NASZE PRZEPISY:
Karp w piwie po żydowsku

Ta potrawa jest oryginalna i tak jak bigos, najlepiej smakuje, jeśli podgrzejemy ją kilka razy. Kilogramowy filet z karpia należy pokroić na cienkie dzwonki (2-3 cm). Solimy, pieprzymy i posypujemy tłuczonymi goździkami (4-5 szt.), skrapiamy 2 łyżkami octu. Jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i dusimy na szklisto (bez przysmażania) na łyżce masła. Wlewamy 1/8 l. jasnego piwa i dodajemy skórkę z cytryny. Kiedy sos będzie gotowy, wkładamy rybne plastry, dusimy pod przykryciem około 30 min. Gdy ryba jest gotowa, wkładamy do sosu 5 dag jasnych rodzynków. Gdyby sos się wygotował, można go uzupełnić piwem.

Kapusta z grzybami, fasolą lub grochem

Do smażonej ryby doskonale pasuje kapusta kiszona. Gotujemy 1 kg kapusty (nie należy jej płukać, powinna być kwaśna). Osobno gotujemy grzyby suszone. Po ugotowaniu kroimy je drobno i dodajemy do kapusty. Zamiast grzybów możemy też ugotować fasolę lub groch. Kiedy są miękkie, dodać do kapusty i chwilę razem pogotować. Kapustę przyprawić cebulą smażoną na oleju i przyrumienioną na oleju mąką i pieprzem.

Wigilijna kolacja nie może się obyć bez barszczu z uszkami

Czysty barszcz z buraków jest bardzo popularny. Dziś można już kupić gotowy w słoju i tylko podgrzać. Zupa grzybowa także jest dosyć popularna.

Barszcz z kapusty kiszonej

Około 300 g kiszonej kapusty pokroić, zalać wodą, zagotować kapustę na miękko. Do barszczu dolać wywar z grzybów, które się gotowały na uszka. Przyprawić pieprzem. Ten barszczyk jest znakomity także pierwszego i drugiego dnia świąt. Pobudza apetyt i przyspiesza trawienie.

NASZE PRZEPISY:
Zupa migdałowa

To tradycyjna zupa wigilijna, dziś nieco zapomniana. 150 g migdałów zalewamy wrzątkiem, obieramy z łusek i mielimy. Gotujemy 2 l mleka z 4 łyżkami cukru. Osobno gotujemy filiżankę ryżu. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy migdały i gotujemy dalej 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Do wazy wkładamy ryż i zalewamy zupą.

Makówki opolskie

Tradycyjna potrawa wigilijna, która ma różne odmiany w różnych regionach Polski. Tę przyrządzamy ze słodkich bułek, które kroimy na kromki i zalewamy syropem z cukrem. 500 g maku zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na ogniu do wrzenia. Odcedzamy na sicie i mielimy. Można też zmielić suchy mak i zalać pół szklanką wody. Do maku dodajemy pół szklanki roztopionego miodu, pół szklanki cukru, 2 łyżki stopionego masła, 50 g rodzynków, 50 g orzechów lub migdałów, kawałek wanilii. Podgrzewamy do wrzenia. Na talerzu układamy nasiąknięte syropem bułki i przekładając makiem, formujemy wysoki stożek.

Kompot z suszonych owoców

Kompot w tym dniu ma niepowtarzalny smak. Dzień wcześniej, po umyciu, namoczmy w wodzie suszone śliwki (250 g) suszone jabłka (200 g), gruszki (200 g) i figi (200 g). W dniu Wigilii, gotujemy kompot na wodzie, w której owoce się moczyły. Gdy owoce są miękkie, dodajemy cukier do smaku i laskę wanilii, a także skórkę z cytryny. Kompot podajemy z owocami, które świetnie wpływają na trawienie.

Stół wigilijny

Według tradycji, powinien być nakryty białym obrusem. Na stole powinien być opłatek na sianie. Dla dekoracji obok każdego nakrycia możemy położyć gałązkę jedliny z babką. Kolację wigilijną można jeść przy świecach, co podkreśli jej uroczysty nastrój. Do Wigilii raczej nie pije się mocnych alkoholi, a do ryb najbardziej pasuje białe wytrawne wino lub woda.

NASZE PRZEPISY:

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Anita ze "ŚOPW" o początkach związku z Adrianem. "Nie mogliśmy spać"
Anita ze "ŚOPW" o początkach związku z Adrianem. "Nie mogliśmy spać"
Ma znaną córkę. Nie każdy wie, że są ze sobą spokrewnione
Ma znaną córkę. Nie każdy wie, że są ze sobą spokrewnione
Jest jego żoną od 37 lat. Oto kim jest mąż Stenki
Jest jego żoną od 37 lat. Oto kim jest mąż Stenki
Jest w trakcie rozwodu. Mołek zapytała ją o relację z Terrazzino
Jest w trakcie rozwodu. Mołek zapytała ją o relację z Terrazzino
"Byli wyszydzani". Mówi o przemocy, która miała miejsce w szkole
"Byli wyszydzani". Mówi o przemocy, która miała miejsce w szkole
"Zostałam pobita za kolor skóry". Wszystko stało się w szkole
"Zostałam pobita za kolor skóry". Wszystko stało się w szkole
Krótko byli małżeństwem. Tak mówi o życiu intymnym z Ibiszem
Krótko byli małżeństwem. Tak mówi o życiu intymnym z Ibiszem
W szkole doświadczył znęcania. "Prawie ukrzyżowany byłem"
W szkole doświadczył znęcania. "Prawie ukrzyżowany byłem"
Nowa metoda złodziei. Oto jak działają przy bankomatach
Nowa metoda złodziei. Oto jak działają przy bankomatach
Wyrzucił ją ze szkoły aktorskiej. Po 20 latach "objął i przeprosił"
Wyrzucił ją ze szkoły aktorskiej. Po 20 latach "objął i przeprosił"
Widzisz naklejkę "R" na skrzynce? Oto co oznacza
Widzisz naklejkę "R" na skrzynce? Oto co oznacza
Hit cmentarzy 2025. Ten kwiat przetrwa dwa razy dłużej niż chryzantemy
Hit cmentarzy 2025. Ten kwiat przetrwa dwa razy dłużej niż chryzantemy