Zainwestuj w olejek arganowy

Od pewnego czasu coraz więcej mówi się o olejku arganowym i jego właściwościach. Europę podbił zaledwie kilka lat temu. Natomiast w Maroku, skąd pochodzi, znany jest od wieków. Nic dziwnego - olejek arganowy nawilża, wygładza, ujędrnia, przywraca skórze blask i młodość. Jest hitem wśród produktów anti-aging. Co jeszcze powinnaś o nim wiedzieć?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
(123RF)

Od pewnego czasu coraz więcej mówi się o olejku arganowym i jego właściwościach. Europę podbił zaledwie kilka lat temu. Natomiast w Maroku, skąd pochodzi, znany jest od wieków. Nic dziwnego - olejek arganowy nawilża, wygładza, ujędrnia, przywraca skórze blask i młodość. Jest hitem wśród produktów anti-aging. Co jeszcze powinnaś o nim wiedzieć?

- Maroko to kraj pełen słońca, majestatycznego uroku cesarskich miast i spokoju zielonych oaz. Rośnie tutaj 21 milionów ciernistych, wiecznie zielonych drzew. Nawet naukowcy są zdziwieni ich właściwościami wpływającymi na zdrowie i urodę. To drzewa arganowe, Argania Spinosa, zwane „drzewami życia” - wyjaśnia Magdalena Tusińska, właścicielka linii Soyez Spa produkującej olejek arganowy, nazywany „eliksirem młodości” i „płynnym złotem Maroka”.

Światowe dziedzictwo

Nasza rozmówczyni tłumaczy, że argania osiąga wysokość od ośmiu do dziesięciu metrów, a przeciętnie żyje około 150-200 lat, chociaż dość często spotykane są drzewa nawet 400-letnie.

- Argania pełni również ważną ekologiczną funkcję: powstrzymuje erozję gleby i postępowanie pustyni - zaznacza Magdalena Tusińska. Co ciekawe, od 1998 roku obszar zajmujący około 800 tys. hektarów, gdzie rośnie około 20 milionów tych drzew, posiada status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie” przyznany przez UNESCO. Drzewo arganowe wpisane jest na listę światowego dziedzictwa.

W środku i na zewnątrz

Kwiaty arganii są małe i skupione w górnej części gałązek. Owoce mają kolor zielony, są bardziej okrągłe i większe niż oliwki, mają mięsisty miąższ, a wewnątrz znajduje się orzech. Skorupa orzecha arganowego jest 16 razy twardsza od skorupy orzecha laskowego. Wewnątrz tego twardego orzecha - jak mówi Magdalena Tusińska z Soyez Spa - znajdują się dwa lub trzy nasiona, z których otrzymywany jest drogocenny olej wykorzystywany jako dodatek do pożywienia, ale przede wszystkim w celach pielęgnacyjnych.

Kosztowny eliksir

- Proces otrzymywania naturalnego oleju arganowego jeszcze nie tak dawno był bardzo czasochłonny i przeprowadzany wyłącznie ręcznie. Obecnie proces samego tłoczenia na zimno odbywa się mechanicznie, w warunkach, dzięki którym wszystkie właściwości oleju są zachowane. Natomiast rozłupywanie twardych skorup w celu wydobycia orzechów arganowych nadal jest wykonywane ręcznie - podkreśla Magdalena Tusińska.

Aby otrzymać litr oleju arganowego, trzeba zużyć około 30 kilogramów owoców, czyli roczny plon z sześciu, siedmiu drzew. Dlatego właśnie olejek arganowy jest jednym z najdroższych olejków na świecie. Bardzo często bywa rozcieńczany parafiną lub olejem rzepakowym.

Skóra jedwabista w dotyku

Wykorzystywany w kosmetyce olej arganowy ma działanie odmładzające. Korzystnie wpływa na twarz, włosy i całe ciało. Zawarta w nim witamina E (której jest tutaj dwa razy więcej niż w oliwie z oliwek) oraz przeciwutleniacze zapobiegają starzeniu się skóry, pojawianiu się przebarwień i popękanych naczynek krwionośnych. - Po zastosowaniu zaledwie kilku kropli olejku arganowego skóra jest wyraźnie gładsza i nawilżona.

Warto podkreślić, że olejek nie pozostawia tłustej warstwy. Przeciwnie: szybko się wchłania, a skóra staje się jedwabista w dotyku - wyjaśnia specjalistka. Olejek najlepiej nakładać tuż po kąpieli, na wilgotne ciało. Przeznaczony jest on do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza suchej, wrażliwej i alergicznej. - Ten cudowny eliksir doskonale wpłynie także na nasze włosy. Można wetrzeć go w zniszczone czy przesuszone końcówki. Na tym nie koniec. Olejek dobry jest również na kruche i łamliwe paznokcie - dodaje Magdalena Tusińska.

Dla kobiet, mężczyzn i dzieci

Właścicielka linii Soyez Spa zaznacza, że olejek arganowy jest hitem w grupie produktów anti-aging. I tłumaczy, że zawarte w nim substancje biologiczne czynne (m.in. 80 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym linolowy Stygmasterol, wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy, sterole, karotenoidy czy beta amyrina) sprawiają, że jest prawdziwym eliksirem młodości.

Może być stosowany także do demakijażu, maseczek kosmetycznych oraz masaży. Na tym nie koniec. - Olejek arganowy nadaje się również do pielęgnacji niemowląt, zabezpieczając ciało przed odparzeniami i pielęgnując skórę dziecka - podkreśla Magdalena Tusińska.

Dobry do jedzenia

Warto wspomnieć jeszcze o spożywczym oleju arganowym. Ponieważ tłoczy się go z prażonych ziaren, jest wyrazisty w smaku. Można dodawać go do kuskusu, sałat czy warzywnych potraw, nadaje się również do sosów, potraw rybnych czy jako marynata. Jakie są jego zdrowotne zalety? Magdalena Tusińska podkreśla, że spożywczy olej arganowy obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu. Nadaje się bezpośrednio do spożycia, ale można go wymieszać z innymi olejami czy ziołami, np. oregano lub koprem.

epn/(kg)

10 kg mniej w 6 tygodni! Zasady diety OMG

Nowoczesne metody wysmuklania i odmładzania ciała

10 sposobów na seksowne nogi

Polub WP Kobieta
Trwa ładowanie
.
.
.
Głosuj
Głosuj
Wow!
Ważne
Słabe
Straszne
Podziel się na Facebooku