GotowaniePrzepisyZalewa octowa. Jak przygotować zaprawę do warzywnych lub rybnych dodatków?

Zalewa octowa. Jak przygotować zaprawę do warzywnych lub rybnych dodatków?

Zalewa octowa świetnie sprawdzi się przy wekowaniu.
Zalewa octowa świetnie sprawdzi się przy wekowaniu.
Źródło zdjęć: © 123RF
12.11.2020 12:01, aktualizacja: 02.03.2022 08:46

Zalewa octowa pozwala na utrzymanie smaku ulubionych smakołyków na dłużej. Jednak tego typu potrawy nie są tak popularne, jak niegdyś. Czas to zmienić i postawić na dawne oraz sprawdzone przetwory, które gościły na wielu polskich stołach. Jak zrobić zalewę octową? Przepisy są banalnie proste.

Przygotowanie zalewy octowej nie wymaga zbyt wielu składników, dlatego warto pomyśleć o domowych przetworach. Pamiętaj, że w zależności od dodatków, zalewa ma zmienne proporcje. Na szczęście sprawa jest prosta do sprawdzenia, aby cieszyć się ze smacznych słoików.

Zalewa octowa – wersja do ryb

Składniki:

  • 4 szklanki wody;
  • 1,5 szklanki octu;
  • 2 cebule;
  • 2 łyżki cukru;
  • 0,5 łyżki soli;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • kilka liści laurowych.

Przygotowanie:

Na początek pokrój cebulę w piórka i wrzuć do garnka, do którego dodaj pozostałe składniki. Zagotuj zalewę octową z przyprawami, po czym wrzącą mieszanką zalewaj ryby w słoikach. Szczelnie zakręć i odstaw przetwory.

Zalewa octowa – przepis do grzybów

Składniki:

  • 2 szklanki wody;
  • szklanka octu;
  • 4 cebule;
  • 2 łyżki cukru;
  • łyżka soli;
  • łyżeczka gorczycy;
  • 10 ziaren czarnego pieprzu;
  • 10 ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z octem i przyprawami. Następnie dodaj pokrojoną w większą kostkę cebulę. Gorącą zalewą polej grzyby w słoikach. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodniejsze miejsce.

Zalewa octowa – doskonała do ogórków

Składniki:

  • 4 szklanki wody;
  • szklanka octu;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • łyżka soli;
  • wybrane dodatki (np. chrzan, cebula albo ulubione przyprawy).

Przygotowanie:

Wlej do garnka wodę i dodaj przyprawy – całość zagotuj. Następnie dodaj cukier z solą i jeszcze raz zagotuj, ale zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i wlej ocet, po czym ostudź. Zalewaj słoiki z ogórkami przestudzoną mieszanką octową i pasteryzuj przez kilkanaście minut.

Źródło artykułu:WP Kobieta