Masa do wafli. Jak urozmaicić smak andrutów? Skorzystaj z prostych przepisów
Masa do wafli kojarzy się głównie ze smakiem dzieciństwa, co nie oznacza, że nie można nieco urozmaić masy do andrutów. Za każdym razem warto pomyśleć o ciekawym rozwiązaniu w przypadku domowego smakołyku. Masa do wafli nie musi być nudna, dlatego skorzystaj z kilku wersji smakowych tego niezwykłego przysmaku.
Masa do wafli to bardzo ciekawe rozwiązanie na mały deser czy podwieczorek. Przekładane andruty zachwycą dużych i małych, dlatego skorzystaj z ciekawych przepisów na słodkie nadzienie. Ciesz się z prostych rozwiązań, czego dowodem są przeróżne smaki masy do wafli.
Masa do wafli – kokosowy smak
Składniki:
- 3 szklanki mleka;
- 2 szklanki cukru;
- szklanka wiórków kokosowych;
- pół kostki masła.
Przygotowanie:
Do garnka wlej mleko, dosyp cukier i wymieszaj mieszankę. Podgrzewaj całość na mniejszym ogniu aż zacznie gęstnieć – dopiero wtedy dodaj wiórki kokosowe. Jeszcze raz zamieszaj i zdejmij garnek z ognia. Rozpuść masło w innym rondlu – dodaj je do ostudzonej masy i wymieszaj. Gotową masą możesz smarować wafle.
Masa do wafli – smaczne bakalie
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru;
- 12 łyżek wody;
- 25 dag masła;
- 25 dag mleka w proszku;
- 3 łyżki kakao;
- esencja pomarańczowa albo cytrynowa;
- wybrane bakalie.
Przygotowanie:
Do wody wsyp cukier i dodaj masło – całość zagotuj i przestudź. Następnie dodaj kakao i mleko w proszku, ale jeśli masa będzie bardzo gęsta, nie dodawaj całego mleka. Jeszcze raz wszystko wymieszaj. Posiekaj bakalie i dodaj do masy, wlej kilka kropli esencji i połącz ze sobą wszystkie składniki.
Masa do wafli – cytrynowy posmak
Składniki:
- szklanka kwaśnej śmietany;
- szklanka cukru;
- opakowanie galaretki cytrynowej.
Przygotowanie:
Śmietanę przelej do garnka, po czym dodaj do niej cukier, wymieszaj i zagotuj. Po kilku minutach gotowania, dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć, a po przestudzeniu możesz masą przekładać wafle.
Masa do wafli – czekoladowy zawrót głowy
Składniki:
- masło;
- ¾ szklanki cukru;
- ½ szklanki mleka;
- 3 łyżeczki kakao;
- 2 szklanki mleka w proszku.
Przygotowanie:
Do garnka przełóż mleko, cukier i masło. Całość dokładnie wymieszaj podgrzewaj. Następnie dodaj kakao i rozprowadź składniki tak, aby zniknęły wszystkie grudki. Zagotuj, dodaj mleko w proszku – zdejmij garnek z ognia, jeszcze raz połącz składniki do uzyskania gładkiej masy.