Panierka do ryby. Jak przygotować chrupiącą, a zarazem delikatną panierkę?

Panierka do ryby to doskonały pomysł na podkręcenie smaku obiadu. W końcu rybę można przygotować na przeróżne sposoby – każdy znajdzie dla siebie idealny patent. Jeśli lubisz chrupiącą skorupkę na rybie, koniecznie skorzystaj z przepisu na doskonałą panierkę, która zawsze wychodzi.

ryba w panierceRyba w panierce to doskonały pomysł na obiad.
Źródło zdjęć: © 123RF

Istotną kwestią w przygotowywaniu panierki do ryby jest uzyskanie odpowiedniej chrupkości oraz tego, aby utrzymała się ona na rybie. Można także przesadzić, przez co panierka zabierze, zamiast dodać rybie odpowiedniego smaku. Jak w takim razie przygotować panierkę? Zajrzyj poniżej.

Panierka do ryby – dlaczego warto?

O właściwościach odżywczych różnych ryb można się długo rozwodzić. Filety rybne otoczone panierką to doskonały pomysł na smaczny oraz zdrowy obiad, który zachwyci zarówno dużych, jak i małych domowników. Nim zdecydujesz się na panierkę do ryby, musisz zacząć od przygotowania samej ryby. Oczyść i wyfiletuj (albo pokrój w dzwonka), po czym skrop sokiem z cytryny i wstaw na pół godziny do lodówki.

Panierka do ryby – jak ją przygotować?

Składniki:

  • cytryna;
  • mąka;
  • jajko;
  • mleko,
  • oliwa z oliwek;
  • bułka tarta;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jeśli chcesz osiągnąć najlepszą i najsmaczniejszą panierkę do ryby, musisz użyć innych składników, niż w przypadku mięsa. W końcu ryba jest znacznie delikatniejsza i łatwo zepsuć jej prawdziwy smak. Solidne skropienie filetów sokiem z cytryny pozwoli na lepsze przyklejenie panierki.
  2. Do jednego talerza wbij jajko i dodaj odrobinę mleka – całość wymieszaj. Do drugiego talerza nasyp mąkę z odrobiną bułki tartej.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wszystkie płaty rybne dopraw solą i pieprzem, a następnie przystąp do ich obtaczania. Najpierw w mące z bułką tartą, potem w jajku z mlekiem i na koniec ponownie w mące.
  4. Połóż rybę na patelni i smaż z obu stron aż panierka zrobi się złota. Bułka tarta zapewni chrupkość, a mleko doda delikatności.
  5. Po wyciągnięciu z patelni połóż filety na papierowym ręczniku, aby zdjąć nadmiar tłuszczu.
  6. Podawaj na gorąco z wybranymi dodatkami.

Kotlety mielone z pieczarkami. Palce lizać

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni