WAŻNE
TERAZ

Głosowanie za odrzuceniem prezydenckiego weta. Marszałek o dacie

Panierka do ryby. Jak przygotować chrupiącą, a zarazem delikatną panierkę?

Panierka do ryby to doskonały pomysł na podkręcenie smaku obiadu. W końcu rybę można przygotować na przeróżne sposoby – każdy znajdzie dla siebie idealny patent. Jeśli lubisz chrupiącą skorupkę na rybie, koniecznie skorzystaj z przepisu na doskonałą panierkę, która zawsze wychodzi.

ryba w panierceRyba w panierce to doskonały pomysł na obiad.
Źródło zdjęć: © 123RF

Istotną kwestią w przygotowywaniu panierki do ryby jest uzyskanie odpowiedniej chrupkości oraz tego, aby utrzymała się ona na rybie. Można także przesadzić, przez co panierka zabierze, zamiast dodać rybie odpowiedniego smaku. Jak w takim razie przygotować panierkę? Zajrzyj poniżej.

Panierka do ryby – dlaczego warto?

O właściwościach odżywczych różnych ryb można się długo rozwodzić. Filety rybne otoczone panierką to doskonały pomysł na smaczny oraz zdrowy obiad, który zachwyci zarówno dużych, jak i małych domowników. Nim zdecydujesz się na panierkę do ryby, musisz zacząć od przygotowania samej ryby. Oczyść i wyfiletuj (albo pokrój w dzwonka), po czym skrop sokiem z cytryny i wstaw na pół godziny do lodówki.

Panierka do ryby – jak ją przygotować?

Składniki:

  • cytryna;
  • mąka;
  • jajko;
  • mleko,
  • oliwa z oliwek;
  • bułka tarta;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jeśli chcesz osiągnąć najlepszą i najsmaczniejszą panierkę do ryby, musisz użyć innych składników, niż w przypadku mięsa. W końcu ryba jest znacznie delikatniejsza i łatwo zepsuć jej prawdziwy smak. Solidne skropienie filetów sokiem z cytryny pozwoli na lepsze przyklejenie panierki.
  2. Do jednego talerza wbij jajko i dodaj odrobinę mleka – całość wymieszaj. Do drugiego talerza nasyp mąkę z odrobiną bułki tartej.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wszystkie płaty rybne dopraw solą i pieprzem, a następnie przystąp do ich obtaczania. Najpierw w mące z bułką tartą, potem w jajku z mlekiem i na koniec ponownie w mące.
  4. Połóż rybę na patelni i smaż z obu stron aż panierka zrobi się złota. Bułka tarta zapewni chrupkość, a mleko doda delikatności.
  5. Po wyciągnięciu z patelni połóż filety na papierowym ręczniku, aby zdjąć nadmiar tłuszczu.
  6. Podawaj na gorąco z wybranymi dodatkami.

Kotlety mielone z pieczarkami. Palce lizać

Wybrane dla Ciebie
"Będzie tam najtańszy tłuszcz". Odradza kupowanie tych słodyczy
"Będzie tam najtańszy tłuszcz". Odradza kupowanie tych słodyczy
Zagrała w "Jeziorze marzeń". Tak dziś wygląda Katie Holmes
Zagrała w "Jeziorze marzeń". Tak dziś wygląda Katie Holmes
Oskarżyła ją o "ordynarną kradzież". Englert: Jestem zmuszona
Oskarżyła ją o "ordynarną kradzież". Englert: Jestem zmuszona
Pracuje w Action. Pokazała świąteczną paczkę od pracodawcy
Pracuje w Action. Pokazała świąteczną paczkę od pracodawcy
Pokazali zdjęcia policjantek ze Śląska. "Laski z Instagrama"
Pokazali zdjęcia policjantek ze Śląska. "Laski z Instagrama"
"Nie chcę go oglądać!". Tak zareagowała na syna po porodzie
"Nie chcę go oglądać!". Tak zareagowała na syna po porodzie
Tak ubrała się na event. Baar znów zaskoczyła
Tak ubrała się na event. Baar znów zaskoczyła
Takie zmiany to sygnał alarmowy. Od razu reaguj
Takie zmiany to sygnał alarmowy. Od razu reaguj
"To jest ordynarna kradzież". Masłowska o singlu Heleny Englert
"To jest ordynarna kradzież". Masłowska o singlu Heleny Englert
Nałóż trochę pod oczy. Po workach i sińcach nie będzie śladu
Nałóż trochę pod oczy. Po workach i sińcach nie będzie śladu
Tyra Banks była topową modelką. Tak wygląda na nowych zdjęciach
Tyra Banks była topową modelką. Tak wygląda na nowych zdjęciach
Zapozowała w "miniówce". Trafiła w dziesiątkę z modnym wzorem
Zapozowała w "miniówce". Trafiła w dziesiątkę z modnym wzorem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀