Panierka do ryby. Jak przygotować chrupiącą, a zarazem delikatną panierkę?

Panierka do ryby to doskonały pomysł na podkręcenie smaku obiadu. W końcu rybę można przygotować na przeróżne sposoby – każdy znajdzie dla siebie idealny patent. Jeśli lubisz chrupiącą skorupkę na rybie, koniecznie skorzystaj z przepisu na doskonałą panierkę, która zawsze wychodzi.

ryba w panierceRyba w panierce to doskonały pomysł na obiad.
Źródło zdjęć: © 123RF

Istotną kwestią w przygotowywaniu panierki do ryby jest uzyskanie odpowiedniej chrupkości oraz tego, aby utrzymała się ona na rybie. Można także przesadzić, przez co panierka zabierze, zamiast dodać rybie odpowiedniego smaku. Jak w takim razie przygotować panierkę? Zajrzyj poniżej.

Panierka do ryby – dlaczego warto?

O właściwościach odżywczych różnych ryb można się długo rozwodzić. Filety rybne otoczone panierką to doskonały pomysł na smaczny oraz zdrowy obiad, który zachwyci zarówno dużych, jak i małych domowników. Nim zdecydujesz się na panierkę do ryby, musisz zacząć od przygotowania samej ryby. Oczyść i wyfiletuj (albo pokrój w dzwonka), po czym skrop sokiem z cytryny i wstaw na pół godziny do lodówki.

Panierka do ryby – jak ją przygotować?

Składniki:

  • cytryna;
  • mąka;
  • jajko;
  • mleko,
  • oliwa z oliwek;
  • bułka tarta;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jeśli chcesz osiągnąć najlepszą i najsmaczniejszą panierkę do ryby, musisz użyć innych składników, niż w przypadku mięsa. W końcu ryba jest znacznie delikatniejsza i łatwo zepsuć jej prawdziwy smak. Solidne skropienie filetów sokiem z cytryny pozwoli na lepsze przyklejenie panierki.
  2. Do jednego talerza wbij jajko i dodaj odrobinę mleka – całość wymieszaj. Do drugiego talerza nasyp mąkę z odrobiną bułki tartej.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wszystkie płaty rybne dopraw solą i pieprzem, a następnie przystąp do ich obtaczania. Najpierw w mące z bułką tartą, potem w jajku z mlekiem i na koniec ponownie w mące.
  4. Połóż rybę na patelni i smaż z obu stron aż panierka zrobi się złota. Bułka tarta zapewni chrupkość, a mleko doda delikatności.
  5. Po wyciągnięciu z patelni połóż filety na papierowym ręczniku, aby zdjąć nadmiar tłuszczu.
  6. Podawaj na gorąco z wybranymi dodatkami.

Kotlety mielone z pieczarkami. Palce lizać

Wybrane dla Ciebie
Nie jeden, a trzy paski. Maffashion cała na czarno pozowała na evencie
Nie jeden, a trzy paski. Maffashion cała na czarno pozowała na evencie
Na Telekamerach do zdjęć pozowała z mężem. Suknia Kryńskiej olśniewa
Na Telekamerach do zdjęć pozowała z mężem. Suknia Kryńskiej olśniewa
Zagrał we "Władcy Pierścieni". Tak dziś wygląda 67-letni aktor
Zagrał we "Władcy Pierścieni". Tak dziś wygląda 67-letni aktor
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych w Bydgoszczy. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych w Bydgoszczy. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Są razem od ponad dwudziestu lat. Tak wyglądają ich córki
Są razem od ponad dwudziestu lat. Tak wyglądają ich córki