Bałkańskie klimaty - rakija i musaka

Bułgarzy to naród bardzo towarzyski. Wspólne przygotowywanie posiłków, biesiady do późnych godzin nocnych i częstowanie zaproszonych gości rakiją, to ważne rytuały w życiu mieszkańców.

Obraz

Bułgarzy to naród bardzo towarzyski. Wspólne przygotowywanie posiłków, biesiady do późnych godzin nocnych i częstowanie zaproszonych gości rakiją, to ważne rytuały w życiu mieszkańców. Bogactwo potraw z różnych zakątków świata zadziwia – na bułgarskim stole znajdziemy bowiem zarówno tradycyjną, rodzimą sałatkę szopską, popularną w Grecji musakę, jak i chorwacką potrawkę z ośmiornicy.

Kuchnia bułgarska swój obecny kształt zawdzięcza wpływom m.in. tureckim, greckim i niemieckim, dlatego trudno połapać się, co tak naprawdę jest „od zawsze” bułgarskie, a jakie nawyki żywieniowe i rarytasy są charakterystyczne dla kuchni narodów, które przez wieki najeżdżały na ziemie Półwyspu Bałkańskiego. Dzisiejsza kuchnia bułgarska obfituje w dania mięsne, z czosnkiem, cebulą i pomidorami – niezastąpionym i powszechnie stosowanym warzywem, z którego Bułgarzy potrafią zrobić prawdziwe, kulinarne arcydzieła. Na stole nie może również zabraknąć gęstych i tłustych sosów jogurtowych (np. ajrjan – doskonały do banicy i bakławy), zapiekanek warzywno-mięsnych i chłodników, takich jak tarator z jogurtu, ogórków, śmietany i kopru. Przed daniem głównym serwuje się gęste, aromatyczne zupy nazywane czorbami. Do najbardziej popularnych należą czorba z pomidora, z owocami morza oraz czorba ziemniaczana z boczkiem. Tradycja gotowania czorb sięga jeszcze czasów starobułgarskich – sporządza się je, wrzucając do
garnka wszystkie składniki, dodając dużą ilość ostrej, czerwonej papryki i gotując na ogniu do momentu, aż składniki zmiękną.

Kuchenne rytuały mają swój porządek

W Bułgarii posiłki trwają długo, a wszystkie potrawy serwowane są według określonego porządku. Jest to charakterystyczne dla wielu narodów bałkańskich - w Grecji posiłek zaczyna się od wzniesienia przez gospodynię salaterek z tradycyjną sałatką grecką, skomponowaną z sałaty, fety, pomidorów i oliwek, a następnie serwuje się konkretne dania mięsne, natomiast zwiedzając centrum chorwackiej Dalmacji, zdziwimy się, jak wiele osób w środku dnia spożywa całkiem treściwy lunch na mieście, celebrując każdy kęs i nie spiesząc się z powrotem do biura.

Polecamy przepisy:
W Bułgarii natomiast, wstępem do posiłku jest podanie sałatki szopskiej – chyba jedynej potrawy, która w Polsce bezsprzecznie kojarzy się z Bułgarią. Jeden z internautów tak opisał jej wygląd – „to wielka góra warzywna, ze śniegiem serowym na szczycie i zdobywczynią szczytu w postaci oliwki”. Sałatka pod względem składników przypomina sałatkę grecką, jednak jest od niej bardziej wytrawna, głównie ze względu na dodatek bardzo słonego sera sirene. Sirene to ser typu feta, bardzo w Bułgarii popularny – posypuje się nim frytki, dodaje do banicy oraz potrawy sirene po trakijski z sera, pomidorów, papryki, szynki zapiekanej z dodatkiem czubricy (bułgarskiego odpowiednika cząbru) w żaroodpornym naczyniu.

Co jeszcze na stół?

Na stół, wraz z sałatką, podaje się bułeczki pszenno – kukurydziane, kebabczety (pikantne kiełbaski) i łukanki (kiełbaski z dodatkiem mięsa oślego) oraz różnego rodzaju sosy z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół. Następnie przychodzi czas na zawiesistą, treściwą zupę i dania główne, tzn. mandże (dania mięsne, przyrządzane z młodych, tłustych mięs). Sztandarowym daniem głównym jest musaka - zapiekanka z mięsa wieprzowego lub mięsa z rusztu nazywanego skarą, duszona wraz z warzywami (podstawą są tu bakłażany) w niewielkiej ilości wody. Pomiędzy warstwy mięsa i warzyw wkłada się ryż i całość zapieka w piekarniku pod serową pierzynką. Aby powstała gruba pierzynka, całość warto polać ubitą pianą z jajek.

Polecamy przepisy:
Bułgarskie trunki

Pierwszy kieliszek rakiji – mocnego alkoholu ziołowego, produkowanego również m.in. w Chorwacji i Serbii, podaje się już w momencie podania sałatki szopskiej. Jest to napój wysokoprocentowy, bo zawiera około 40 –50% alkoholu, najczęściej otrzymywany z różnych owoców - z moreli, śliwek oraz winogron. Najbardziej aromatyczne i najmocniejsze są rakije sporządzane w domu (każdy szanujący się Bułgar wytwarza podobno 100 litrów tego trunku rocznie) – są one jednak dostępne tylko w Bułgarii, na lokalnych bazarach. Żeby rakija miała lepszy aromat i wspaniały, owocowy smak oraz złocisty kolor, zostawia się ją na leżakowanie w dębowych beczkach. Kiedy przychodzi jesień i zima, w karczmach serwowana jest rakija grzana, z dodatkiem miodu. Znanym trunkiem jest również kumys – napój fermentowany z mleka kobyły lub oślicy oraz mastika - mocny alkohol anyżkowy, o charakterystycznym, mętnym wyglądzie, podawany z lodem. Jednym z najpopularniejszych win bułgarskich jest Pelin, wytwarzany z piołunu, natomiast
najpopularniejszym likierem zdaje się być miętowa Mentowka

Bułgarska uczta kończy się deserem – do najpopularniejszych ciast zalicza się bakławę, trigunę i kadaif (cienkie niteczki z ciasta, polane słodkim syropem).

Polecamy przepisy:

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Odsłoniła plecy. Błyszczała w satynowej mini
Odsłoniła plecy. Błyszczała w satynowej mini
Wsyp szczyptę do znicza. Będzie płonął o wiele dłużej
Wsyp szczyptę do znicza. Będzie płonął o wiele dłużej
Był starszy o 14 lat i miał żonę. "Kochałam go, a on na to pozwalał"
Był starszy o 14 lat i miał żonę. "Kochałam go, a on na to pozwalał"
Jedna z najzdrowszych ryb. Zajadaj się bez obaw o rtęć
Jedna z najzdrowszych ryb. Zajadaj się bez obaw o rtęć
Dodajesz codziennie do herbaty? O tym musisz wiedzieć
Dodajesz codziennie do herbaty? O tym musisz wiedzieć
Wlej do muszli wieczorem. Rano będzie lśnić jak w hotelu
Wlej do muszli wieczorem. Rano będzie lśnić jak w hotelu
"Intymna panika" w związkach. Pojawia się w pewnym wieku
"Intymna panika" w związkach. Pojawia się w pewnym wieku
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. 8 zachowań
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. 8 zachowań
Wstajesz co noc do WC? Urolog stawia sprawę jasno
Wstajesz co noc do WC? Urolog stawia sprawę jasno
Nigdy tak nie używaj termostatu. Nagminny błąd
Nigdy tak nie używaj termostatu. Nagminny błąd
30 lat temu śpiewał o Bogu. Tak dziś mówi o religii
30 lat temu śpiewał o Bogu. Tak dziś mówi o religii
Rano się nie pokazuje. Czeka, aż twarz się "odkształci"
Rano się nie pokazuje. Czeka, aż twarz się "odkształci"