FitnessCiasteczka fit - przepisy na zdrowe ciasteczka

Ciasteczka fit - przepisy na zdrowe ciasteczka

Ciasteczka fit - przepisy na zdrowe ciasteczka
Źródło zdjęć: © Instagram.com | emdin_187fitness
Agnieszka Krasa
04.09.2018 08:16, aktualizacja: 19.12.2018 15:28

Ciasteczka fit to słodkości do bezkarnego pałaszowania. Zdrowe ciasteczka są nie tylko bezpieczne dla sylwetki, ale i pyszne. Zobacz przepisy na fit słodycze.

Zdrowe ciasteczka z ciecierzycy

Tak zwane blondie z ciecierzycy pojawiło się w sieci kilka lat temu. Wypróbowaliście już przepis na ciasteczka fit z cieciorki? Jest prosty, a słodkości nie dość, że zdrowe, to jeszcze bezglutenowe! Tylko jedna uwaga – szybko znikają.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Posiekaj czekoladę ostrym nożem.
  • Umieść w blenderze wszystkie składniki na ciasteczka fit z ciecierzycy oprócz czekolady i zmiksuj na w miarę gładką masę.
  • Wmieszaj łyżką kawałki czekolady.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Nakładaj masę na zdrowe ciasteczka łyżką i lekko ją spłaszczaj.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C bez termoobiegu na złoty kolor (ok. kwadransa).

Ciasteczka owsiane fit

Zdrowe ciasteczka możesz jeść nawet na diecie. Eksperymentuj z dodatkami, wymieniaj bakalie i przyprawy.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Ostrożnie oddziel białka od żółtek.
  • Połącz w misce płatki owsiane z żółtkami, miodem, bakaliami i porządnie wymieszaj.
  • Ubij białka mikserem na sztywną pianę.
  • Do piany dodaj cukier trzcinowy i ubijaj jeszcze przez chwilę.
  • Wmieszaj ubitą pianę do masy na bazie płatków.
  • Dodaj przyprawy i delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładaj masę na ciasteczka owsiane z niewielkimi odstępami.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do zezłocenia (maksymalnie 20 minut bez termoobiegu).

Zdrowe ciasteczka z bananami i daktylami

Ciasteczka fit podawaj jeszcze na ciepło albo przechowuj w zamykanym słoiku czy puszcze do 2 tygodni.

Składniki:

  • 3 duże, dojrzałe banany.
  • 10 suszonych daktyli bez pestek.
  • 80 g mąki pełnoziarnistej.
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 20 g naturalnego kakao.
  • 4 łyżeczki ksylitolu, ewentualnie cukru trzcinowego.
  • Kilka łyżek posiekanego miksu orzechów, migdałów, pestek słonecznika.

Przygotowanie:

  • Obrane banany zblenduj na gładko albo dokładnie rozgnieć je widelcem.
  • Pod koniec miksowania do bananów dodaj daktyle.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, proszek dopieczenia, kakao, ksylitol i wymieszaj.
  • Wmieszaj bananowo-daktylowe puree.
  • Masę na zdrowe ciasteczka nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z odstępami.
  • Posyp posiekanymi orzechami i nieco je wgnieć łyżką w ciastka.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do 20 minut.