Amarantus - wartości odżywcze, właściwości i przepisy
Amarantus to roślina uznawana za najzdrowsze zboże, która w europejskich krajach dotychczas zdobiła publiczne i przydomowe ogrody. Końcówka drugiej połowy XX wieku przyniosła sławę amarantusowi w świecie kulinarnym. Dlaczego warto włączyć zboże amarantusa do swojej diety?
01.09.2018 14:51
Kilka słów o amarantusie
Amarantus jest zbożem uprawianym jeszcze przez Inków, Majów i Azteków, dla których nasiona tej rośliny stanowiły podstawę pożywienia. W naszym regionie, amarantus znany także jako szarłat zdobił zdobił swoim barwnym, purpurowym pióropuszem ogrody i parki. Najczęściej wykorzystywaną w kuchni częścią amarantusa są jego jasnobrązowe nasiona. Z nasion tych najczęściej produkuje się mąkę, pieczywo, muesli czy płatki. Produkty te podbijają świat dietetyki i coraz częściej pojawiają się w jadłospisach sportowców i osób, które walczą z dodatkowymi kilogramami,
Wartości odżywcze amarantusa
Amarantus jest idealnym składnikiem diety, ponieważ zawiera dwukrotnie więcej błonnika niż zalecane przez dietetyków płatki owsiane. Wspomaga pracę jelit, reguluje przemianę materii oraz daje uczucie sytości na dłużej. 100 gram nasion amarantusa pokrywa ponad 30 proc. zapotrzebowania na wapń oraz ponad 50 proc. zalecanej dawki żelaza. Nasiona tego zboża są bogatszym źródłem magnezu od czekolady, dlatego amarantus poleca się osobom na diecie oraz tym, którzy narażeni są na stres. Ponadto w amarantusie znajduje się związek skwalenu, który hamuje starzenie się komórek. Dodatkowo pozbawiony jest glutenu, dlatego jest idealną alternatywą dla osób zmagających się z celiakią. Amarantus to zboże bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na układy nerwowy i krwionośny.
Właściwości amarantusa
Właściwości zdrowotne amarantusa sprawiają, że coraz częściej włączany jest do jadłospisów osób zmagających się z różnymi dolegliwościami. Amarantus cechuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego zaleca się go diabetykom oraz osobom z niską tolerancją glukozy. Nasiona amarantusa bogate w magnez i witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, łagodząc stres i poprawiając pamięć i koncentrację. Właściwości utleniające skwalenu, składnika amarantusa, usuwają szkodliwe rodniki z organizmu i spowalniają proces starzenia się. Zdrowe kwasy tłuszczowe zawarte w amarantusie pomagają obniżyć cholesterol i trójglicerydy. Korzystnie wpływają na układ krwionośny, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów oraz usprawniając przepływ krwi w tętnicach.
Amarantus na odchudzanie
Amarantus poleca się osobom, które przebywają na diecie odchudzającej. Jest źródłem białka roślinnego, bogatego w aminokwasy egzogenne, a więc takie, których organizm samodzielnie nie potrafi wyprodukować. Bogactwo błonnika to kolejny powód przemawiający za włączeniem tego zboża do diety. Usprawniony proces przemiany materii to podstawa diety redukcyjnej. Amarantus będzie świetnym dodatkiem do śniadań, przekąsek czy dań obiadowych, które zostały skomponowane z myślą o zgrabnej sylwetce.
Popping, czyli amarantus ekspandowany
Amarantus ekspandowany znany też jako popping przypomina dmuchany ryż i ma neutralny smak. Ekspandowanie ziaren amarantusa sprawia, że można je zjadać bez żadnej dodatkowej obróbki. Nadmuchane kuleczki amarantusa idealnie sprawdzają się w muesli, deserach, koktajlach i smoothie. Można go także podawać dzieciom w postaci zupki mlecznej. Amarantus ekspandowany jest także dobrym pomysłem na samodzielną przekąskę w ciągu dnia.