Ciężarne cierpią na anemię
Anemia dotyka nawet do 40% ciężarnych kobiet. Przyczyną niedoboru hemoglobiny we krwi, czyli anemii, najczęściej jest zbyt mała ilość żelaza. Anemia nie tylko sprawia, że kobieta w ciąży gorzej się czuje, może być także niebezpieczna dla jej dziecka.
20.12.2006 | aktual.: 31.05.2010 16:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Anemia dotyka nawet do 40% ciężarnych kobiet. Przyczyną niedoboru hemoglobiny we krwi, czyli anemii, najczęściej jest zbyt mała ilość żelaza. Anemia nie tylko sprawia, że kobieta w ciąży gorzej się czuje, może być także niebezpieczna dla jej dziecka.
Hemoglobina to bardzo ważny składnik, który przenosi tlen z płuc do wszystkich tkanek w organizmie. To ona nadaje naszej krwi czerwony kolor. Jej brak powoduje poważne konsekwencje dla matki i jej dziecka.
Zła dieta
Najczęściej powodem anemii u ciężarnych jest zła dieta. Kobieta w ciąży potrzebuje o wiele więcej witamin i mikroelementów niż „przeciętny” człowiek. Rozwijający się płód w organizmie matki zabiera jej to, co najlepsze, dlatego ciężarna powinna dbać o to, aby zapewnić sobie i swojemu dziecku jak najlepsze warunki i stosować zracjonalizowaną, bogatą w witaminy i mikroelementy dietę. Anemia może także być spowodowana problemami z ciążą, jak plamienia, czy zagrażające poronienie. Natomiast w pierwszym trymestrze ciąży tę chorobę mogą powodować długotrwałe wymioty.
Ciężarna ma o wiele większe zapotrzebowanie na żelazo i nie wolno o tym zapominać. Aby zapobiec anemii, należy więc stosować się do zaleceń lekarza, co miesiąc wykonywać badanie kontrolne krwi oraz zdrowo się odżywiać.
Prawidłowe odżywianie
Należy przede wszysstkim jeść pełnowartościowe produkty, które dostarczą organizmowi białka, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Najlepiej więc wybierać pełnoziarniste pieczywo, spożywać dużą ilość warzyw, zwłaszcza strączkowych. Z warzyw poleca się również paprykę, natkę pietruszki, brokuły i pomidory. Doskonałym źródłem potrzebnych ciężarnym składników są ryby, jak również chude mięso, a także wątroba. Warto pamiętać, iż witamina C pomaga wchłaniać żelazo, dlatego nie należy w czasie ciąży zapominać o owocach, w szczególności cytrusowych. Pamiętaj, iż żelazo z produktów mięsnych wchłania się o wiele lepiej niż to zawarte w roślinach. Ograniczyć natomiast należy:
Kawę i herbatę, które zawierają składniki utrudniające wchłanianie się żelaza. Jeżeli już chcesz pić te napoje, staraj się dodawać do nich mleko bądź śmietankę i nie spożywać ich bezpośrednio po posiłkach, tylko pomiędzy nimi. Nie należy jeść potraw smażonych i ciężkostrawnych. Niebezpieczne są także tzw. puste kalorie, które znajdziemy głównie w słodyczach i produktach typu ”fast foodach”. Niezdrowe jest także białe pieczywo.
Jednak, nawet mimo stosowania się do powyższych zasad, można cierpieć na anemię. Jej najważniejszymi objawami są:
- Trudności w koncentracji
- Duszności
- Uczucie zmęczenia, senność
- Bóle głowy
- Bladość
- Łamliwe włosy i paznokcie
- Sucha skóra
- Ogólne osłabienie
- Obniżenie nastroju
Jeśli masz te objawy, a dodatkowo wyniki morfologii krwi są niepokojące, natychmiast skonsultuj się z lekarzem. Nie należy tych objawów ignorować, pamiętaj, iż anemia może prowadzić do wad rozwojowych dziecka, a także do poważnych problemów w ciąży. Lekarz przepisze odpowiednie preparaty, które poprawia wyniki krwi, a w przypadku silnej anemii zaleci leczenie szpitalne z zastosowaniem kroplówek.
Ten tekst ma charakter wyłącznie informacyjny, tylko lekarz może pomóc ci w rozwiązaniu problemu anemii.