Dla wielu kobiet jest to bardzo uciążliwy okres. Co miesiąc muszą bowiem zmagać się z rozmaitymi dolegliwościami i spadkiem nastroju. Nic dziwnego, że najchętniej zamknęłyby się na te kilka dni w pokoju, objadając lodami i chipsami. Jednak w czasie menstruacji znacznie lepiej sprawdzą się inne produkty spożywcze. Jakie?
Dla wielu kobiet jest to bardzo uciążliwy moment. Co miesiąc muszą bowiem zmagać się z rozmaitymi dolegliwościami i spadkiem nastroju. Jednak w czasie menstruacji, prócz środków przeciwbólowych, sprawdzą się również produkty spożywcze. Jakie?
Ryby
Miesiączka to dobry pretekst do zwiększenia spożycia ryb, zwłaszcza morskich. Łosoś, sardynki, makrela czy tuńczyk są skarbnicą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które skutecznie ograniczają skurcze mięśni i zmniejszą bóle menstruacyjne. Poza tym korzystnie wpływają na układ krążenia, ale także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
W mięsie łososia znajdziemy też sporo tryptofanu potrzebnego do produkcji serotoniny - hormonu poprawiającego nastrój, czego często potrzebują miesiączkujące kobiety.
(raf)/(mtr), kobieta.wp.pl
Banany
Dzięki swoim wartościom odżywczym banan zasługuje na wprowadzenie do jadłospisu w okresie menstruacji. Owoc jest bowiem bardzo bogatym źródłem potrzebnego wówczas kobiecie potasu, który reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca. Dotleniając mózg, poprawia też koncentrację oraz procesy myślowe. Banan pomaga również w regulacji pracy jelit, co jest korzystne dla miesiączkujących kobiet, zmagających się często z biegunkami.
Woda
Kobiety często zapominają, że w czasie menstruacji tracą sporo płynów, które należy regularnie uzupełniać. Niekoniecznie herbatą czy kawą, czyli napojami zawierającymi kofeinę, mogącą zwiększać skurcze mięśni i potęgować miesiączkowe dolegliwości. Lepiej sprawdzi się woda, której atutem jest m. in. pozytywny wpływ na metabolizm i funkcjonowanie układu trawienia - rozpuszcza i transportuje substancje odżywcze, a także usuwa toksyny. Utrzymuje również prawidłowe ciśnienie krwi oraz równowagę elektrolitów.
Zielone warzywa liściaste
W czasie menstruacji kobieta traci około 40 mg żelaza - minerału odpowiedzialnego za transport tlenu w czerwonych krwinkach i uczestniczącego w wielu innych procesach zachodzących w organizmie, wpływających na sprawność fizyczną i intelektualną. Dlatego do jadłospisu warto wprowadzić ciemnozielone warzywa liściaste (np. brukselkę, brokuły, szpinak), które są nie tylko bogatym źródłem żelaza, ale także bardzo potrzebnych kobiecie folianów oraz witamin z grupy B.
Koktajl mleczny
Napój, który nie tylko skutecznie ugasi pragnienie, ale dostarczy także cennych substancji odżywczych oraz niezapomnianych walorów smakowych. Baza koktajlu, czyli mleko lub jogurt, to świetne źródło aminokwasów i wapnia - jego poziom spada zwykle w czasie menstruacji, czego efektem bywają skurcze, bóle i rozdrażnienie.
Owocowe składniki napoju dostarczają błonnika pokarmowego, który pobudza perystaltykę i reguluje pracę jelit. Warto wybierać produkty bogate w witaminę C, bardzo potrzebną miesiączkującej kobiecie.
Czerwone mięso
Choć specjaliści zalecają umiar w jego spożywaniu (średnia dzienna norma spożycia dorosłego człowieka o średniej aktywności życiowej to 0,8-1 g mięsa na kilogram masy ciała), ale ładny kawałek chudej wołowiny czy cielęciny powinien czasami trafić na talerz kobiety w okresie menstruacji. Czerwone mięso jest bowiem bogate w kluczowe minerały, takie jak żelazo i cynk. Może pochwalić się także dużą zawartością wartościowego białka.
Wołowina to również bogate źródło koenzymu Q10, ułatwiającego komórkom mięśni przemianę tlenu zawartego we krwi w energię, tak potrzebną miesiączkującej kobiecie.
Siemię lniane
Bolesność, obrzmienie piersi i ich nadwrażliwość na dotyk w okresie menstruacji (a zwłaszcza na kilka dni przed jego rozpoczęciem) to dolegliwości męczące wiele kobiet, a ich przyczyną jest zwykle zwiększone stężenie hormonów płciowych. Badania naukowe wykazały, że w łagodzeniu tego problemu pomaga spożywanie siemienia lnianego. Eksperyment przeprowadzono na ponad 100 kobietach, cierpiących na silne bóle menstruacyjne. Połowa z nich przez cztery miesiące zażywała produkty z nasionami lnu, a druga - z placebo. W obu grupach zaobserwowano złagodzenie dolegliwości, przy czym wśród osób spożywających siemię ból (mierzony za pomocą tzw. wizualnej skali analogowej) zmniejszył się dwa razy bardziej.
Ciemna czekolada
W tym trudnym dla kobiety czasie pojawia się naturalna potrzeba osłodzenia sobie życia. Zamiast pochłaniać kaloryczne smakołyki, warto sięgnąć po ciemną czekoladę - bogate źródło magnezu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego. Jego odpowiednia dawka nie tylko zmniejszy bóle menstruacyjne, ale także złagodzi dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowym.
Magnez jest również skutecznym remedium na stres i uczucie niepokoju. Podobne działanie wykazuje też serotonina, której wydzielanie zwiększa się dzięki jedzeniu czekolady.
(raf)/(mtr), kobieta.wp.pl