Co jeść i pić w czasie miesiączki
Dieta pomoże ci w "trudne dni"
Dla wielu kobiet jest to bardzo uciążliwy okres. Co miesiąc muszą bowiem zmagać się z rozmaitymi dolegliwościami i spadkiem nastroju. Nic dziwnego, że najchętniej zamknęłyby się na te kilka dni w pokoju, objadając lodami i chipsami. Jednak w czasie menstruacji znacznie lepiej sprawdzą się inne produkty spożywcze. Jakie?
Dla wielu kobiet jest to bardzo uciążliwy moment. Co miesiąc muszą bowiem zmagać się z rozmaitymi dolegliwościami i spadkiem nastroju. Jednak w czasie menstruacji, prócz środków przeciwbólowych, sprawdzą się również produkty spożywcze. Jakie?
Ryby
Miesiączka to dobry pretekst do zwiększenia spożycia ryb, zwłaszcza morskich. Łosoś, sardynki, makrela czy tuńczyk są skarbnicą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które skutecznie ograniczają skurcze mięśni i zmniejszą bóle menstruacyjne. Poza tym korzystnie wpływają na układ krążenia, ale także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
W mięsie łososia znajdziemy też sporo tryptofanu potrzebnego do produkcji serotoniny - hormonu poprawiającego nastrój, czego często potrzebują miesiączkujące kobiety.
(raf)/(mtr), kobieta.wp.pl