FitnessDieta dla kobiecych sfer intymnych

Dieta dla kobiecych sfer intymnych

Dieta dla kobiecych sfer intymnych

Wiele kobiet zmaga się z częstymi infekcjami dróg rodnych mimo tego, że bardzo dba o higienę intymną. Nie każda wie, że odpowiednia dieta ma duży wpływ na zdrowie intymne. Nadmierne spożywanie niektórych produktów często jest przyczyną nawracających infekcji. Zatem co jeść, a czego unikać?

Wiele kobiet zmaga się z częstymi infekcjami dróg rodnych mimo tego, że bardzo dba o higienę intymną. Nie każda wie, że odpowiednia dieta ma duży wpływ na zdrowie intymne. Nadmierne spożywanie niektórych produktów często jest przyczyną nawracających infekcji. Zatem co jeść, a czego unikać?

Infekcje dróg rodnych występują najczęściej wtedy, gdy jest zbyt dużo niebezpiecznych dla zdrowia drożdżaków z gatunku Candida albicans, które wywołują grzybicę. Naukowcy z University of Maryland Medical Center twierdzą, że regularne spożywanie probiotyków pomoże przywrócić naturalną równowagę ochronnej flory bakteryjnej w organizmie. Dlatego warto sięgać po jogurty probiotyczne. Bardzo dobre są niesłodzone jogurty naturalne, a także kefir i maślanka.

Z badań naukowców z University of Maryland Medical Center wynika, że kobiety, które nie dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości wapnia, częściej doświadczają nawracających infekcji dróg rodnych. Spożywanie co najmniej 1000 mg wapnia dziennie może zapobiec przykrym dolegliwościom Doskonałym źródłem wapnia jest nie tylko mleko czy produkty mleczne (np. ser, jogurt), ale także brokuły czy szpinak.

Tekst Monika Stypułkowska (ms/pho), na podst. . livestrong.com

1 / 5

Dobre, bo kwaśne

Obraz
© 123RF

Gdy układ immunologiczny jest osłabiony, prawdopodobieństwo pojawienia się zakażenia wzrasta. Aby temu zapobiec, należy włączyć do naszej diety produkty bogate w witaminę C, takie, jak cytrusy. Jednak trzeba zaznaczyć, że powinniśmy wybierać te kwaśne owoce, bo słodkie zawierają dużo cukrów prostych, które są dobrą pożywką dla bakterii. Warto pamiętać, że kapusta i kiszone ogórki również są naturalnym źródłem witaminy C oraz pałeczek kwasu mlekowego.

Czosnek i przyprawy, takie, jak oregano, cynamon, szałwia i goździki działają grzybobójczo, co oznacza, że niszczą też drożdżaki z gatunku Candida albicans, odpowiedzialne za infekcje dróg rodnych (np. grzybicę pochwy). Dlatego pamiętaj, że dodając te przyprawy do posiłków możesz nie tylko poprawić ich smak, ale także uniknąć zakażenia.

2 / 5

Popraw odporność

Obraz
© 123RF

Niedobór witaminy K również może być odpowiedzialny za rozwój drożdżaków i zakłócenie naturalnej flory bakteryjnej. Duże ilości tej witaminy znajdziemy w pełnoziarnistych produktach, warzywach liściastych lub niesłodzonych jogurtach.

Ponadto powinnyśmy wybierać produkty pełnoziarniste: pieczywo żytnie, płatki owsiane, brązowy ryż. Do naszego jadłospisu musimy włączyć więcej chudego mięsa wołowego lub drobiowego, ryb, a także warzyw i owoców. Warto jeść nasiona słonecznika lub dyni, które zawierają dużo witamin: A, B, C oraz minerałów: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan. Poza tym są nie tylko smaczną przekąska, ale poprawiają też pracę systemu odpornościowego.

3 / 5

Unikaj chemii w jedzeniu

Obraz
© 123RF

Za częste infekcje dróg rodnych mogą być odpowiedzialne również alergie pokarmowe. Naukowcy z University of Maryland Medical Center uważają, że glutaminian sodu i konserwanty przyczyniają się do zakażenia drożdżakami. Dlatego zdaniem Phyllis A. Balch, autorki książki „Prescription for Natural Healing”, najlepiej wyeliminować z diety glutaminian i sięgać po zdrowe produkty, takie, jak: warzywa, ryby, chude mięso, brązowy ryż itp.

Obowiązkowo powinniśmy zrezygnować z przetworzonej żywności (np. konserwy), jedzenia z chemicznymi dodatkami i konserwantami, a także z fast foodów. Niewskazanymi produktami są zupki w proszku, przyprawy typu vegeta, keczup czy majonez.

Tekst Monika Stypułkowska (ms/ags), na podst. . livestrong.com

4 / 5

Cukier to pożywka dla grzybów

Obraz
© 123RF

Dieta bogata w cukier powoduje rozwój i wzrost drożdży. Ograniczenie cukru (w tym cukru z owoców) może przynieść zadowalające rezultaty, np. w walce z grzybicą pochwy. Sprawdzaj etykiety na opakowaniach produktów i wybieraj te, które zawierają najmniej cukru. Ogranicz słodycze, czyli wszelkiego rodzaju cukry proste: słodkie ciasta, ciastka, desery, jasne pieczywo, słodzone napoje i jogurty. Pamiętaj, że świeże i suszone owoce są cennym źródłem fruktozy – cukru prostego będącego doskonałą pożywką dla grzybów.

5 / 5

Zdrowie w kapsułce

Obraz
© 123RF

Innymi składnikami pokarmów, które sprzyjają rozwojowi drożdżaków, są skrobia i rafinowane węglowodany. Ponadto niewskazana jest żywność fermentowana i alkohol, który powstaje z cukru i drożdży, przez co eskaluje rozwój grzybicy. Nie jest zalecane spożywanie tłustych serów żółtych, serów pleśniowych czy kiełków, które są siedliskiem grzybów.

Warto podkreślić, że probiotyki skutecznie walczą z infekcjami dróg rodnych. Pomagają nam osiągnąć zbalansowaną równowagę drożdży i bakterii w organizmie. Producenci żywności dodają probiotyki nie tylko do jogurtów, serów czy płatków śniadaniowych, ale także do soków czy batonów. Można je przyjmować również w postaci kapsułek.

Tekst Monika Stypułkowska (ms/pho), na podst. . livestrong.com

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (33)