FitnessDlaczego warto jeść winogrona?

Dlaczego warto jeść winogrona?

Dlaczego warto jeść winogrona?

Dzięki swemu orzeźwiającemu smakowi winogrona stanowią świetny deser lub dodatek do serów. Walory smakowe nie są jedynymi przyczynami, dla których warto spożywać te owoce. Są zdrowe, a ponadto posiadają właściwości lecznicze.

Dzięki orzeźwiającemu smakowi stanowią świetny deser lub dodatek do serów. Walory smakowe nie są jedynymi przyczynami, dla których warto spożywać te owoce. Posiadają liczne właściwości zdrowotne.

Przede wszystkim odtruwają organizm. Jedną z metod przeprowadzania detoksu jest kuracja winogronowa. Przez kilka dni sięgamy tylko po te owoce. Dlaczego wybór padł na nie? Mają dużą zawartość kwasów organicznych, tanin i innych flawonoidów, które wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksycznych substancji.

Przeprowadzenie detoksu powinny poprzedzać przygotowania. Na 2-3 dni przed planowaną kuracją odstawiamy wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego i spożywamy lekkie posiłki.

Przechodząc na dietę, jemy jedynie winogrona, popijając je wodą lub herbatą. Sięgamy po nie często, bo nawet co 1-2 godziny. W trakcie dnia spożywamy od 2 do 3,5 kilograma owoców. Taka dieta nie tylko odtruje organizm, ale także przeczyści przewód pokarmowy i doprowadzi do usunięcia zalegających złogów pokarmowych.

Tekst na podst. Psychologies.com Anna Loska/(AL)/(kg), WP Kobieta

1 / 4

Odchudzają

Obraz
© 123RF

Swoje właściwości odchudzające zawdzięczają substancji o nazwie resweratrol. To dzięki niej dochodzi do szybszego spalania i rozkładu tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie - do utraty masy ciała.

Pomimo, że zawierają sporo cukrów, są świetnym uzupełnieniem zdrowej diety odchudzającej. Nie tylko dostarczają organizmowi niezbędnych składników, ale także pomagają pozbyć się nadmiaru zgromadzonego tłuszczu.

2 / 4

Właściwości antynowotworowe

Obraz
© 123RF

Pierwsza publikacja zawierająca tezę o właściwościach przeciwrakowych winogron ukazała się jeszcze w latach dwudziestych poprzedniego stulecia. Chodzi o broszurę z 1927 roku, napisaną przez Johannę Brandt. Południowoafrykańska pielęgniarka zachorowała na raka i sama zwalczyła chorobę dzięki ścisłej diecie winogronowej. Doświadczenia z tamtego okresu opisała w książce.

Szokująca w tamtych czasach metoda ma jednak swoje potwierdzenie naukowe. Badacze z uczelni w Kentucky dowiedli, że ekstrakt z pestek winogronowych zabija komórki nowotworowe. W warunkach laboratoryjnych poddali komórki ze zmianami nowotworowymi białaczki działaniu ekstraktu z pestek. W ciągu dwudziestu czterech godzin od rozpoczęcia eksperymentu siedemdziesiąt pięć procent zmienionych chorobowo komórek obumarło.

Jednocześnie zaobserwowano, że ekstrakt nie wywarł negatywnego wpływu na zdrowe komórki. Nie oznacza to oczywiście, że chorzy na raka powinni zrezygnować z chemioterapii i śladem siostry Brandt zdać się jedynie na kurację owocową.

3 / 4

Efekt upiększający

Obraz
© 123RF

Zawierają wszystkie składniki, potrzebne naszej skórze do zachowania młodego i zdrowego wyglądu przez długie lata.
Witaminy A i C opóźniają procesy starzenia w komórkach. Miedź i cynk zwiększają elastyczność naskórka i ułatwiają procesy gojenia. Z kolei żelazo poprawia ogólny wygląd i nadaje skórze zdrowy kolor.

Zawarte w nich substancje działają też kojąco na nadmiernie pobudzone gruczoły łojowe.

4 / 4

Obniżają ciśnienie

Obraz
© 123RF

Spożywanie winogron jest szczególnie korzystne w przypadku chorób naczyniowo-sercowych. Zawarte w nich flawonoidy nie tylko obniżają ciśnienie tętnicze, ale też utrudniają utlenianie się złego cholesterolu do krwi.

Sięganie po te owoce może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy, a także obniżyć ciśnienie.

zmarszczkizdrowieantyoksydanty

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (44)