FitnessFenyloetyloamina - czym jest? Właściwości i zastosowanie PEA

Fenyloetyloamina - czym jest? Właściwości i zastosowanie PEA

Fenyloetyloamina - czym jest? Właściwości i zastosowanie PEA
Źródło zdjęć: © WP.PL | WP.PL
02.12.2018 16:16, aktualizacja: 20.12.2018 14:36

Fenyloetyloamina to jeden z tych związków, które stopniowo wkraczają do świata suplementów diety dla sportowców. Wszystko za sprawą jej właściwości proenergetycznych, które szybko okazały się niezwykle przydatne w zwiększeniu efektywności organizmu podczas treningów. Czym jest fenyloetyloamina i jak działa? Czy warto stosować PEA?

Czym jest fenyloetyloamina?

Fenyloetyloamina, znana także jako PEA, to organiczny związek chemiczny będący pochodną etyloaminy z dodatkową grupą fenylową. Powstaje głównie w wyniku naturalnej biosyntezy, jednak występuje również w niektórych produktach spożywczych, między innymi w czekoladzie.

W organizmie znajduje się ona w ośrodkowym układzie nerwowym i bierze udział w stymulacji mózgu do syntezy takich neuroprzekaźników jako dopamina, serotonina oraz norepinefryny.

Co ciekawe, bywa ona nazywana "narkotykiem miłości", bowiem występuje w naszym organizmie podczas przeżywania niezwykle romantycznej miłości.

W naszym ciele związek PEA odpowiada między innymi za regulację poziomu glukozy we krwi, a więc kontrolę apetytu, a także jest w stanie wspomagać nas w procesie redukcji tkanki tłuszczowej z racji działania podobnego do związków termogenicznych.

Dzięki działaniu fenyloetyloaminy mamy lepsze samopoczucie, poprawia się nasza czujność i jesteśmy bardziej skupieni na poprawnym wykonywaniu danych czynności, dlatego bywa ona stosowana także w przypadku osób żyjących w stresie oraz tych, którzy zmagają się z depresją czy apatią.

Znajdziemy ją między innymi w takich produktach jak nasiona soi, soczewica czerwona, len, pestki dyni, pistacje, migdały, parmezan orzechy arachidowe, a także świeży łosoś.

Fenyloetyloamina - właściwości, działanie

Do najważniejszych właściwości PEA należy przede wszystkim zdolność do przenikania z krwi do mózgu, gdzie po dostaniu się do układu nerwowego wywołuje uwalnianie β-endorfiny, czyli opioidowego peptydu, który odpowiada w naszym organizmie za ośrodek przyjemności.

Fenyloetyloamina hamuje również enzymy rozkładające dopaminę, dzięki czemu skutecznie reguluje jej stężenie. Jest to szczególnie istotne z perspektywy sportowców, bowiem PEA nie tylko podnosi ciśnienie krwi i poziom cukru, a więc daje im więcej energii do ćwiczeń, ale wydziela się w naszym ciele także podczas wysiłku fizycznego, dając czasem efekt zwany "euforią biegacza".

Do innych korzyści płynących z suplementacji PEA możemy zaliczyć pozytywny wpływ tego związku na nasze samopoczucie, co może być kluczowe dla osób żyjących w chronicznym stresie i zmagających się z ciężką depresją. Dzieje się tak z powodu zwiększania przez niego ilości β-endorfin i dopaminy w organizmie, które odpowiadają za przyjemność, poziom motywacji i energię do działania.

Fenyloetyloamina ma także działanie nootropowe, a więc poprawia funkcje poznawcze i pozytywnie wpływa na pamięć. Dużo mówi się też o jej wpływie na przyswajanie wiedzy i zdolność do skupiania uwagi, które ulegają znacznej poprawie.

Fenyloetyloamina - dawkowanie, przeciwwskazania

Fenyloetyloamina raczej nie wymaga długotrwałej suplementacji, dlatego stosuje się ją głównie okazjonalnie. Dawkowanie PEA powinno stopniowo zwiększać się z biegiem czasu – jako początkową dawkę przyjmuje się maksymalnie 100 mg dziennie. Późniejsza dawka może zostać zwiększona do 250 lub nawet 500 mg na dobę, jednak należy pamiętać, żeby bezwzględnie nie przekraczać porcji 1000 mg w ciągu jednego dnia.

Nie powinno łączyć się PEA z hordeniną, jednak co najważniejsze nie można go łączyć z inhibitorami MAO, szczególnie lekami na receptę. Co ważne, nie należy stosować fenyloetyloaminy w przypadku choroby schizofrenicznej, ponieważ podnosi ona stale poziom dopaminy w mózgu.