Trwa ładowanie...
d2llax1
Jak długo można dojadać wigilijne potrawy. Dietetyk mówi, ile mamy na to dni

Jak długo można dojadać wigilijne potrawy. Dietetyk mówi, ile mamy na to dni

Dietetyk kliniczny Patryk Iwański mówi, ile mamy czasu na dojadanie potraw z Wigilii. Podpowiada również, co można mrozić, a co trzymać na balkonie.

Jak długo możemy dogadać się niektRozwiń

Transkrypcja:

Jak długo możemy dogadać się niektóre Niektórzy dojada ją jeszcze Rzeczy ze świąt nawet ich Robią na tym sylwestr On Więc tak jeżeli zamrozimy te potrawy to tam większego problemu nie ma one termin przydatności mają wtedy A nawet kilka miesięcy mogą przeleżeć W tym zamrażalniku Natomiast takie potrawy jak sałatki Kija z majonezem pierogi Ta kapusta bar Kapusta akurat jeżeli pierogi są gotowane tak że niby potem podsmażane to tak Takiego pierogi możemy jak najbardziej zamrozić A ty podsmażone czym A te podsmażone na mięśnie bardzo wygląda to że one zazwyczaj są smażone na oleju i wchłoną ten olej to Prostu bardzo ciężko zamraża Natomiast jeżeli chodzi o takie inne powiedział oleju ile postoi w lodówce To się powinno całkiem szybko zjeść Kino Cofnij To może postać myślę 5 dni Takiego ale oczywiście więcej tym lepiej Ciasta nie zarabiamy ciasto nie postoi przede wszystkim Pewnie za długo no ale powiedzmy ile ile dni tak samo jak Śledzie Będzie również kilka dni ponieważ Jakie ciasto ma pewną wilgoć Sobie A to z kolei powoduje że Mamy tam dobre warunki do Rozwoju pleśni Więc Jakie ciasto powinno być też w miarę Karp Cup to zależy jak przyrządzone jeżeli ten Karp był napis w panierce to możemy tam panierkę tam ściągnąć Z tego karpia i wrzucić Mięso i zamrozić My cały czas na razie o przechowywaniu w lodówce przez jak długi czas możemy to zjeść Czyli taki karp też Około 5 dni To będzie tak Kilka dni i Można przyjąć że średnio 5 dni potrawy albo dla bezpieczeństwa 4 dni Coś takiego Coś takiego Oczywiście nic tam nie zagwarantuje że tam w Kamienie zaczną się rozwijać bakterie dlatego jeżeli już Mamy spożyć takie Potrawy po kilku dniach trzymania w lodówce najlepiej było jeżeli jest możliwość A potraktować je jakoś wysoką temperaturą usmażyć na głębokim oleju i jeszcze raz tak żeby zabić torba Bakteria że można też podgotować Jeżeli jest możliwość A właśnie odmrożeniem co mrozimy Co można mrozić Mrozić nie powinno Na pewno sałatki jarzynowej nie powinno się mrozić Tutaj tak naprawdę większość po Potraw możemy mrozić tylko od Problemem jest potem są walory smakowe które mogą się tracić jaki konsystencja A takiego pokarmu zamiast Większość potraw można zamrozić Kapusta z grzybami może Jako A bigosu nie powinniśmy mrozić Tak jak powiedziałem sałatki jarzynowej Ciast Nie ma ciasta też nie za bardzo Rzeczy na oleju też Też ciężko jest zła generalnie tam też Gdzie mamy jakąś śmietanę albo jaja nie powinno się to Tego mrozić to W tym najchętniej Będą się rozwijały Bakteria Ludzie często trzymają też nadmiar jedzenie na balkonie Czy to jest dobry kierunek Zależy jaką temperaturę mamy na zewnątrz ale jeżeli jest to temperatura w która przekracza 5 stop Stopni Celsjusza ponieważ uznaje się że Że taka temperatura jest Graniczna dla Hamowanie rozwoju bakterii Jeżeli ta Przeklęta temperatura jest wyższa Porto jedzenie się zacznie Jeżeli mamy pewność że temperatura Nie przekracza tych pięciu stopni Celsjusza Może nabyć natomiast niższa bo to co najwyżej nam się jedzenie zamrozić 5 stopni to jest taka granica Wtedy można trzymać to na balkon tak tak Przyjmijmy że powinna być troszeczkę Nawet niższa 4 stopnie Blada Dla tej pewności
d2llax1
d2llax1