Gotowanie

Gotowanie

O Plebiscycie Wszechmocne
Samoakceptacja, autentyczność i samoświadomość to dla nas najważniejsze wartości. To one przyświecają nam w codziennej pracy i to je chcemy przekazywać naszym czytelniczkom. Promujemy naturalność i dostrzeganie w niej piękna. Nie ma dla nas tabu - poruszamy tematy trudne, ale w sposób pełen empatii. Wspieramy smart lifestyle, inspirując do sięgania po rozwiązania na każdą kieszeń. Nasza misja? By każda kobieta czuła się wyjątkowa jak prawdziwa #wszechmocna.
Dołącz do naszej społeczności
#Wszechmocne. Spełnione i niezależne to grupa skupiająca silne kobiety, które inspirują się do zmian, motywują do działania, pomagają odpowiedzieć na nurtujące pytania. Zastanawiasz się nad ruszeniem z własnym biznesem?
Nie wiesz, jak poruszyć temat finansów w związku? Chciałabyś coś zmienić w swoim życiu? Ta grupa jest dla Ciebie!
Dołącz
Orzechy, które mogą szkodzić
Zapisz na później
PrzepisyNie kupuj orzechów na wagę. Dietetyk mówi o konsekwencjach

Orzechy kojarzymy ze zdrową przekąską, która ma wspomagać pracę serca, mózgu czy kondycję skóry. Niestety nie każde będą działać dobroczynnie, a wręcz przeciwnie. Niektóre z nich mogą nawet szkodzić. Znany dietetyk radzi, jakich lepiej unikać.

Klaudia Jaroszek
Jak zrobić kotlety mielone?
Zapisz na później
PrzepisyDodaj zamiast bułki. Mielone, że palce lizać

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Z ziemniakami i buraczkami lub inną surówką idealnie nadają się na rodzinny obiad. Oprócz standardowej wersji warto wprowadzić czasem pewną modyfikację. Gwarantujemy, że ten przepis zachwyci wszystkich domowników.

Klaudia Jaroszek
patelnia
Zapisz na później
PrzepisyNigdy nie rób tego patelni. Będzie tylko do wyrzucenia

Zdarza się, że podczas smażenia popełniamy pewne błędy. Mogą one nie tylko odbierać smak potrawom, ale przede wszystkim zaszkodzić naszemu zdrowiu. Oto czego nigdy nie robić podczas korzystania z patelni.

Klaudia Jaroszek
Uważaj na bombaż
Zapisz na później
PrzepisyNigdy nie jedz z takiego opakowania. Grozi poważnym zatruciem

Podczas zakupów spożywczych, nie zawsze zwracamy uwagę na wygląd opakowania. Czasami bezmyślnie wkładamy produkty do koszyka, a później bez zastanowienia je zjadamy. Jednak może zdarzyć się, że zaskoczy nas niemiła niespodzianka w postaci bombażu.

Klaudia Jaroszek
Pies liże cię po twarzy lub rękach?
Zapisz na później
PrzepisyPies liże cię po twarzy lub rękach? Oto co chce "powiedzieć"

Lizanie przez psa często odbierane jest przez nas jako przejaw sympatii. Jednak z naukowego punktu widzenia, takie zachowanie może być zupełnie innym komunikatem, który nasz zwierzak chce nam przekazać. Zobacz, co może oznaczać.

Klaudia Jaroszek
Jak zrobić najlepszą jajecznicę?
Zapisz na później
PrzepisyDodaj łyżkę do jajecznicy. Tak robi ją Gordon Ramsay

Jak zrobić jajecznicę, która zachwyci każdego? Spróbuj metody Gordona Ramsaya. Kremowa konsystencja i niepowtarzalny smak to efekt kilku prostych trików i dodatków.

Jak wygląda paczka z Lindt?
Zapisz na później
PrzepisyChwali się paczką z pracy. Internauci chcą się tam zatrudnić

Jedna z pracownic firmy Lindt opublikowała w mediach społecznościowych wideo, na którym pokazuje zawartość świątecznej paczki. W komentarzach aż zawrzało. Internauci są zachwyceni, a duża część z nich nie kryła swojej zazdrości. Zobacz, co zawierał prezent.

Klaudia Jaroszek
Anna Starmach
Zapisz na później
PrzepisyPrzekazała nowe wieści o zdrowiu. Mówi o tym otwarcie

Anna Starmach już prawie rok temu zrezygnowała z telewizyjnej kariery. Niestety znana cukierniczka była do tego zmuszona. Wszystko przez chorobę, która momentami nie pozwalała jej wstać z łóżka. Teraz otworzyła się i opowiedziała o swoich zmaganiach z depresją.

Klaudia Jaroszek
Jak zrobić napar z ostropestu plamistego?
Zapisz na później
PrzepisyWsyp do szklanki i zalej ciepłą wodą. Wątroba szybko ci podziękuje

Ostropest plamisty, choć często niedoceniany za swój kolczasty wygląd, zyskuje na popularności dzięki wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. To naturalny skarb, który nie tylko kosztuje niewiele, ale również wspiera pracę wątroby.

Jak zrobić najlepszą jajecznicę?
Zapisz na później
PrzepisyUsmaż "po francusku". Więcej nie zjesz klasycznej wersji

Jajecznica znajduje się na liście ulubionych śniadań Polaków. Dzięki wielu wartościom odżywczym potrafi dać nam energię na cały poranek. Jeśli znudziła ci się już klasyczna wersja, warto sięgnąć po jajecznicę w wersji francuskiej. Gwarantujemy, że ten przepis cię zachwyci.

Klaudia Jaroszek
Błąd w gotowaniu ziemniaków
Zapisz na później
PrzepisyZalewasz zimną wodą? Oto co stanie się z ziemniakami

Ziemniaki są uwielbianym przez Polaków dodatkiem obiadowym. Wiele osób nie wyobraża sobie, żeby na talerzu nie znalazły się w towarzystwie mięsa czy ryby. Jednak niektórzy, gotując je, popełniają błąd, przez który stają się twarde i tracą wartości odżywcze. Łatwo go uniknąć.

Klaudia Jaroszek
Gdzie wyrzucać papierek po maśle?
Zapisz na później
PrzepisyGdzie wyrzucić papier po maśle? Nagminnie popełniany błąd

To ważne, aby każdy z nas zaczął dbać o środowisko. W tym celu zobowiązani jesteśmy do segregacji odpadów. Mimo że robimy to od dawna, wciąż popełniamy w tej kwestii ogromne błędy, za które możemy zostać surowo ukarani.

Lepiej nie kupuj łososia hodowlanego
Zapisz na później
PrzepisyUważaj, jakiego wybierasz. Może zawierać szkodliwe dioksyny

Polacy uwielbiają łososia. Bardzo często gości na wigilijnych stołach, wypierając przy tym tradycyjnego karpia. Czy jednak to aby na pewno dobry wybór?

Kardamon potrafi spalać tkankę tłuszczową
Zapisz na później
PrzepisyPrzyprawa, która "topi" tkankę tłuszczową. Z pewnością masz ją w swojej kuchni

To jedna z najstarszych przypraw na świecie o niesamowitych właściwościach. Jednak mało kto wie, że jest nie tylko świetnym dodatkiem do potraw, ale także potrafi wspierać metabolizm i spalać tkankę tłuszczową. To potwierdzają najnowsze badania naukowe.

Klaudia Jaroszek
Zapisz na później
PrzepisyKawa w świecie nauki – dlaczego nasz mózg kocha kofeinę i jak wybrać najlepsze ziarna?

Każdego dnia na świecie wypijamy około 2,25 miliarda filiżanek kawy. Dla wielu z nas poranna kawa to coś więcej niż zwykły napój – to rytuał, chwila wytchnienia i sposób na pobudzenie do działania. Ale co właściwie dzieje się w naszym organizmie po wypiciu kawy, że działa ona tak skutecznie? A może warto zastanowić się nad tym, jak wybrać najlepsze ziarna, by maksymalnie wykorzystać jej potencjał? Sprawdźmy, co o kawie mówi nauka i jak zamienić zwykłą filiżankę w wyjątkowe doświadczenie.

Artykuł Sponsorowany
Koniecznie zrób to przed podaniem sałatki jarzynowej
Zapisz na później
PrzepisySałatka jarzynowa będzie wybitna. Jeden trik zmienia wszystko

Sałatka jarzynowa to potrawa, która gości niemal na każdym świątecznym stole. Przepisów jest wiele, ale istnieje pewien patent, który zapewni wyrazisty i aromatyczny smak na długo.

Klaudia Jaroszek
Lekarz ostrzega przed folią aluminiową
Zapisz na później
PrzepisyOwijasz resztki folią? Naukowiec mówi, czym to grozi

Folia aluminiowa nie bez powodu często gości w naszych kuchniach. To właśnie nią owijamy kanapki do szkoły lub pracy, a także zabezpieczamy różne potrawy. Czy jednak na pewno warto ją do tego wykorzystywać? Ekspert mówi o złudnym zabezpieczeniu.

O tym musisz pamiętać, jeśli przechowujesz jedzenie na balkonie
Zapisz na później
PrzepisyNie wystawiaj jedzenia na balkon. Skutki mogą być opłakane

Przechowywanie jedzenia na balkonie to praktyka, która jesienią i zimą zyskuje na popularności. Szczególnie wśród mieszkańców bloków, gdzie przestrzeń w kuchni często jest dość ograniczona. Sprawdźcie, o czym warto pamiętać.

Dlaczego miruna powinna zagościć na świąteczny stole?
Zapisz na później
PrzepisyNajzdrowsza ryba na święta. Lepsza niż karp i dorsz

Święta to czas, kiedy na naszych stołach królują ryby. Oprócz karpia i dorsza warto sięgnąć po mniej znaną rybę, która podbija serca kucharzy i smakoszy. Jest najzdrowszą i najsmaczniejszą opcją na Boże Narodzenie.

Ile można jeść jajek?
Zapisz na później
Przepisy"Bomby witaminowe" w lodówce. Lekarz wskazuje, ile jeść ich tygodniowo

Często rezygnujemy ze spożywania jajek w obawie przed zwiększeniem cholesterolem. Okazuje się jednak, że w żółtku występują niemal wszystkie witaminy, jakie zna natura, m.in. B12, A+E kwas foliowy, fosfolipidy, dzięki którym dobrze funkcjonują mózgi i serca. Ile zatem jeść ich tygodniowo?

Sposób na szybkie rozmrażanie mięsa
Zapisz na później
PrzepisyW mig rozmrozisz mięso. Patent na wagę złota

Zapomniałeś rozmrozić mięso i teraz kombinujesz, jak przyspieszyć ten proces? Już nie musisz czekać godzinami, by "lodowa bryła" stała się gotowa do przyrządzenia. Znamy sposób, który ułatwi ci życie. Sprawdź, jak rozmrozić mięso w 20 minut.

Klaudia Jaroszek
Jak zapobiec powstawaniu kamienia w czajniku?
Zapisz na później
PrzepisyWłóż do czajnika. Kamień już nie będzie się osadzał

Kamień w czajniku to zmora wielu domów. Regularne użytkowanie urządzenia powoduje osadzanie się wapnia i magnezu, które psują smak napojów. Czy istnieje skuteczny sposób na uniknięcie tego problemu? Istnieje jeden trik, który mało kto zna.

Obieranie pieczarek to powszechny błąd
Zapisz na później
PrzepisyCzy pieczarki trzeba obierać? Rolniczka wyjaśnia raz na zawsze

Pieczarki są dodatkiem, który nadaje aromatu i smaku wielu potrawom. Szczególnie teraz, przed zbliżającym się okresem świątecznym, warto wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. Wielu z nas zadaje sobie pytanie: obierać pieczarki czy nie obierać? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.

Klaudia Jaroszek
Rosół
Zapisz na później
PrzepisyWlej do rosołu. Kucharki niechętnie zdradzają trik

Rosół to synonim polskiej kuchni, ale jak zrobić go naprawdę dobrze? Kluczem są odpowiednie techniki i sekrety, które sprawią, że będzie on nie tylko klarowny, ale i niezwykle esencjonalny.