FitnessJedzenie tych produktów pomaga w przypadku żylaków

Jedzenie tych produktów pomaga w przypadku żylaków

Jedzenie tych produktów pomaga w przypadku żylaków

Prezentujemy produkty, których spożywanie może pomóc osobom cierpiącym na żylaki i "zmęczone nogi".

Prezentujemy produkty, których spożywanie może pomóc osobom cierpiącym na żylaki i "zmęczone nogi".

Co łączy brokuły, szpinak, pestki słonecznika i żółtko jajka? Otóż to, że wszystkie zawierają witaminę E. Witamina ta jest nie tylko silnym przeciwutleniaczem, ale też naturalnym antykoagulantem.

Oznacza to, że jej obecność we krwi rozrzedza osocze i zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych skrzepów.
Dostarczanie jej organizmowi jest niezbędne w przypadku problemów z krążeniem w kończynach dolnych.

Tekst na podst. Doctissimo.fr Anna Loska/(al)/(kg), kobieta.wp.pl

1 / 7

Czerwona kapusta, bakłażan, śliwki

Obraz
© 123RF

Te oraz inne warzywa i owoce zabarwione na kolor niebieski lub granatowy zawierają antocyjany, czyli naturalne barwniki roślinne z grupy flawonoidów. Dzięki nim owoc nie tylko ma ładny kolor, ale także jest zdrowy.

Antocyjany mają właściwości przeciwzapalne, a także oczyszczające. Jedzenie kolorowych owoców powoduje oczyszczanie i gojenie się rozszerzonych naczyń krwionośnych.

2 / 7

Cytrusy i kiszonki

Obraz
© 123RF

Cytrusy i kiszonki zawierają duże ilości witaminy C, która z kolei poprawia elastyczność i wytrzymałość naczyń włosowatych oraz tkanek budujących żyły. Witamina C wchłaniana jest przez organizm o wiele lepiej, jeśli spożywamy ją w połączeniu z flawonoidami.

Inaczej mówiąc, łączymy cytrusy z owocami kolorowymi, zawierającymi duże ilości barwników roślinnych, np. z czerwonymi winogronami, truskawkami, śliwkami, wiśniami, itp.

3 / 7

Ananas

Obraz
© 123RF

Oto złoty środek przeciwko żylakom. Ananas zawiera bromelainę - enzym, który powoduje rozpuszczanie się skrzepów krwi, powstających w żyłach kończyn dolnych przy osłabionym krążeniu i powodujących nieestetyczne i bolesne rozszerzanie się żył.

Jako jedna z nielicznych roślin obfituje w tę substancję, a produkuje ją, aby obronić się przed atakami larw owadów na owoce.
Osoby cierpiące na żylaki powinny włączyć ten tropikalny owoc do swojego stałego menu.

4 / 7

Płatki owsiane lub siemię lniane

Obraz
© 123RF

Miseczka płatków owsianych zalanych mlekiem lub łyżeczka siemienia lnianego poprawia perystaltykę jelit. Wizyty w toalecie na pozór nie mają nic wspólnego z żylakami nóg, a jednak... Kiedy praca jelit jest zaburzona i pojawiają się zaparcia - osłabia się krążenie krwi i w największych żyłach mogą pojawić się zastoje.

Te z kolei są główną przyczyną rozszerzania się naczyń krwionośnych i pojawiania się żylaków. Aby mieć piękne nogi bez niebieskich żyłek, powinnyśmy zadbać nie tylko o nie, ale także o przewód pokarmowy.

5 / 7

Warzywa i banany

Obraz
© 123RF

Kobietom cierpiącym na żylaki zaleca się uzupełnianie niedoborów potasu, pierwiastka wspomagającego krążenie krwi oraz zapobiegającego utracie wody z organizmu.

W przypadku żylaków nierzadko jest tak, że gospodarka wodna jest zaburzona. Aby przywrócić naruszoną równowagę, spożywamy potas. Źródłem tego pierwiastka są wszystkie warzywa oraz banany.

6 / 7

Woda

Obraz
© 123RF

Jeśli często mamy obolałe nogi, pierwszą rzeczą, jaką powinnyśmy zmienić w naszym menu, jest ilość spożywanych płynów. Musimy stale pamiętać, aby dostarczać sobie odpowiednie ilości wody.

Butelka wody mineralnej powinna więc na stałe zagościć w torebce. Popijać należy cały czas małymi łyczkami, nawet jeśli nie czujemy pragnienia (jest to ważne szczególnie latem).

7 / 7

Czosnek, cebula oraz imbir

Obraz
© 123RF

Wielokrotnie słyszeliśmy, że spożywanie tych produktów wpływa pozytywnie na pracę serca. Jest to oczywiście prawda. Substancje w nich zawarte przyczyniają się do odbudowy i umocnienia tkanek budujących tętnice i żyły.

Ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia uszkodzeń zastawek żylnych (uszkodzenia te są charakterystyczne dla żylaków).

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)