GwiazdyJedzenie wpływa na zaufanie

Jedzenie wpływa na zaufanie

Jedzenie wpływa na zaufanie
Źródło zdjęć: © 123RF
25.10.2013 09:34, aktualizacja: 25.10.2013 15:35

Zaufanie do innych ludzi może wzrastać po spożyciu potraw zawierających aminokwas tryptofan, czyli np. ryb, soi, jaj czy szpinaku. Do takich wniosków doszedł holendersko-niemiecki zespół naukowców. Wyniki badań opublikowano w piśmie „Psychological Science”.

Zaufanie do innych ludzi może wzrastać po spożyciu potraw zawierających aminokwas tryptofan, czyli np. ryb, soi, jaj czy szpinaku. Do takich wniosków doszedł holendersko-niemiecki zespół naukowców. Wyniki badań opublikowano w piśmie „Psychological Science”.

W badaniach wzięli udział naukowcy z Uniwersytetów w Lejdzie (Holandia) i Muensterze (Niemcy), kierowani przez doktor psychologii Lorenzę Colzato.

Tryptofan to niezbędny do życia aminokwas. Organizm ludzki nie potrafi produkować go sam, dlatego musi być dostarczany wraz z pożywieniem. W wyniku przemian tryptofanu w ciele człowieka powstaje serotonina - tzw. hormon szczęścia.

Nie od dziś wiadomo, że serotonina jest neuroprzekaźnikiem, który odpowiada m.in. za spokojny sen, apetyt, potrzeby seksualne, również łagodzenie agresji i lęków, dobre samopoczucie oraz chęć współpracy.

Podążając tym ostatnim tropem, zespół dr Colzato postanowił sprawdzić, czy tryptofan, poprzez pobudzanie wytwarzania serotoniny, będzie miał też pozytywny wpływ na wzajemne zaufanie. - Zaufanie jest bowiem ważnym warunkiem współpracy - wyjaśnia Colzato. - Funkcjonowanie społeczeństwa w pierwszej kolejności opiera się właśnie na wzajemnym zaufaniu.

Ochotników, którzy zgłosili się do eksperymentu, badacze podzielili na dwie grupy. Pierwszym podano sok pomarańczowy z dodatkiem tryptofanu, drugim - placebo. Następnie uczestnicy zostali zaproszeni do udziału w psychologicznej zabawie na zaufanie. Polegała ona na wzajemnym pożyczaniu sobie pieniędzy.

Okazało się, że znacznie częściej i chętniej pożyczały pieniądze innym osoby, które wcześniej przyjęły tryptofan. Nie wahały się też powierzać w obce ręce większych kwot niż uczestnicy drugiej grupy.

- Wyniki te potwierdziły starą teorię, że jesteśmy tym, co jemy - mówi dr Colzato. - Spożyty pokarm ma autentyczny wpływ na stan naszego umysłu. Niektóre potrawy mogą nawet modulować zachowania ludzi i wpływać na sposób postrzegania świata. Mam na myśli przede wszystkim produkty bogate w tryptofan, który w tani, zdrowy i skuteczny sposób wzmacnia wzajemne zaufanie między ludźmi.

(PAP/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (10)
Zobacz także