Jedzenie wpływa na zaufanie

Zaufanie do innych ludzi może wzrastać po spożyciu potraw zawierających aminokwas tryptofan, czyli np. ryb, soi, jaj czy szpinaku. Do takich wniosków doszedł holendersko-niemiecki zespół naukowców. Wyniki badań opublikowano w piśmie „Psychological Science”.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Zaufanie do innych ludzi może wzrastać po spożyciu potraw zawierających aminokwas tryptofan, czyli np. ryb, soi, jaj czy szpinaku. Do takich wniosków doszedł holendersko-niemiecki zespół naukowców. Wyniki badań opublikowano w piśmie „Psychological Science”.

W badaniach wzięli udział naukowcy z Uniwersytetów w Lejdzie (Holandia) i Muensterze (Niemcy), kierowani przez doktor psychologii Lorenzę Colzato.

Tryptofan to niezbędny do życia aminokwas. Organizm ludzki nie potrafi produkować go sam, dlatego musi być dostarczany wraz z pożywieniem. W wyniku przemian tryptofanu w ciele człowieka powstaje serotonina - tzw. hormon szczęścia.

Nie od dziś wiadomo, że serotonina jest neuroprzekaźnikiem, który odpowiada m.in. za spokojny sen, apetyt, potrzeby seksualne, również łagodzenie agresji i lęków, dobre samopoczucie oraz chęć współpracy.

Podążając tym ostatnim tropem, zespół dr Colzato postanowił sprawdzić, czy tryptofan, poprzez pobudzanie wytwarzania serotoniny, będzie miał też pozytywny wpływ na wzajemne zaufanie. - Zaufanie jest bowiem ważnym warunkiem współpracy - wyjaśnia Colzato. - Funkcjonowanie społeczeństwa w pierwszej kolejności opiera się właśnie na wzajemnym zaufaniu.

Ochotników, którzy zgłosili się do eksperymentu, badacze podzielili na dwie grupy. Pierwszym podano sok pomarańczowy z dodatkiem tryptofanu, drugim - placebo. Następnie uczestnicy zostali zaproszeni do udziału w psychologicznej zabawie na zaufanie. Polegała ona na wzajemnym pożyczaniu sobie pieniędzy.

Okazało się, że znacznie częściej i chętniej pożyczały pieniądze innym osoby, które wcześniej przyjęły tryptofan. Nie wahały się też powierzać w obce ręce większych kwot niż uczestnicy drugiej grupy.

- Wyniki te potwierdziły starą teorię, że jesteśmy tym, co jemy - mówi dr Colzato. - Spożyty pokarm ma autentyczny wpływ na stan naszego umysłu. Niektóre potrawy mogą nawet modulować zachowania ludzi i wpływać na sposób postrzegania świata. Mam na myśli przede wszystkim produkty bogate w tryptofan, który w tani, zdrowy i skuteczny sposób wzmacnia wzajemne zaufanie między ludźmi.

(PAP/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Opowiedziała o udziale w programie. "Jesteśmy pod ostrzałem kamer"
Opowiedziała o udziale w programie. "Jesteśmy pod ostrzałem kamer"
Co robić podczas ataku dronów? "Zasada dwóch ścian"
Co robić podczas ataku dronów? "Zasada dwóch ścian"
Apteczna maść za grosze. Pięty będą jak u niemowlaka
Apteczna maść za grosze. Pięty będą jak u niemowlaka
Stylistka oceniła kreację Nawrockiej. "Coraz większa świadomość stylu"
Stylistka oceniła kreację Nawrockiej. "Coraz większa świadomość stylu"
Omija w sklepie. "Niezależnie, co jest napisane z przodu opakowania"
Omija w sklepie. "Niezależnie, co jest napisane z przodu opakowania"
Tak wygląda jego małżeństwo. "Dla niektórych związków to zabójcze"
Tak wygląda jego małżeństwo. "Dla niektórych związków to zabójcze"
Zachwyciły w "nagich sukienkach". Aktorki brylowały w tych kreacjach
Zachwyciły w "nagich sukienkach". Aktorki brylowały w tych kreacjach
Posadź tę roślinę we wrześniu. Zamieni ogród w zaczarowaną krainę
Posadź tę roślinę we wrześniu. Zamieni ogród w zaczarowaną krainę
"Mówię stanowcze 'nie'". Architekt z programu Szelągowskiej grzmi
"Mówię stanowcze 'nie'". Architekt z programu Szelągowskiej grzmi
Maść z apteki za 7 zł. Jak żelazko na zmarszczki
Maść z apteki za 7 zł. Jak żelazko na zmarszczki
Stanęła na ściance w sukni z rozcięciem. Flesz zrobił swoje
Stanęła na ściance w sukni z rozcięciem. Flesz zrobił swoje
Nowy trend w randkowaniu. Czym jest "shrekowanie"?
Nowy trend w randkowaniu. Czym jest "shrekowanie"?