Jennifer Lopez poleca szpinak kobietom, które pragną dziecka
Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji, bogate w żelazo, witaminę B i kwas foliowy, który zwiększa szansę na zajście w ciążę. Dietę szpinakową zastostowała znana piosenkarka i aktorka Jennifer Lopez.
21.08.2006 | aktual.: 29.06.2010 14:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji, bogate w żelazo, witaminę B i kwas foliowy, zwiększający szansę na zajście w ciążę. Dietę szpinakową zastostowała znana piosenkarka i aktorka Jennifer Lopez. Jak twierdzi Lopez - doktor zalecił jej spożywanie dań z dodatkiem liści szpinaku trzy razy dziennie. Gwiazda, wraz ze swoim mężem Markiem Anthonym, od dłuższego czasu stara się o dziecko i jak wyznała - jest to w tej chwili jej największe marzenie.
Niezwykłe właściwości szpinaku
Kobiety w ciąży powinny pamiętać, aby stosować to warzywo w codziennej diecie. Szpinak nie tylko chroni płód przed wadami układu nerwowego, ale też obniża we krwi poziom homocysteiny, aminokwasu, który podrażniając naczynia krwionośne, prowadzi do chorób serca. W szpinaku odnaleziono dwa fitozwiązki - luteinę i zeaksantynę, chroniące przed ślepotą. Osoby, które nie przepadają za szpinakiem, mogą go zastąpić włoską kapustą lub botwinką.
Najcenniejsze pod względem biologicznym i smakowym są wyłącznie młode liście szpinaku. Szpinak uprawiany pod szkłem ma liście mniejsze i jaśniej zabarwione. Warzywo to zawiera sód, magnez, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten; witaminy: E, K, B1, B2, B6, C, biotynę. Najbardziej znane odmiany to Koda, Gaudry, Matador Ciemnozielony, Król Danii, Ameryka, Winter Riesen.