Kakao pomaga zapobiegać otyłości

Kolejne badania przemawiają na korzyść czekolady (przy czym mowa o czekoladzie gorzkiej, zawierającej przynajmniej 70 proc. kakao). Zawarte w niej flawanole zapobiegają przyrostowi masy ciała i zmniejszają ryzyko cukrzycy. Przysmak poprawia także koncentrację, zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie krwi i zwiększa wydolność serca.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kolejne badania przemawiają na korzyść czekolady (przy czym mowa o czekoladzie gorzkiej, zawierającej przynajmniej 70 proc. kakao). Zawarte w niej flawanole zapobiegają przyrostowi masy ciała i zmniejszają ryzyko cukrzycy. Przysmak poprawia także koncentrację, zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie krwi i zwiększa wydolność serca.

Do lamusa można odłożyć stwierdzenie, że czekolada sprzyja tyciu. O ile nie objadamy się batonikami z czekoladą mleczną i syropem glukozowo-fruktozowym oraz wypiekom z margaryny i cukru o smaku czekoladowym... Sama gorzka czekolada oraz naturalne kakao są nie tylko świetnymi źródłami magnezu i żelaza, ale także zapobiegają zaokrąglaniu się sylwetki - zapewnia artykuł opublikowany w "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Ulubiony przysmak większości kobiet wzięli "na warsztat" naukowcy pod wodzą dr. Andrew Neilsona z Wielkiej Brytanii. "Zdrowotne właściwości zawdzięcza czekolada flawanolom - antyoksydantom, które hamują apetyt, obniżają poziom cukru we krwi oraz zapobiegają cukrzycy typu 2" - napisał w raporcie badacz. Istotną rolę odgrywają procyjanidyny oligomeryczne. To one wpływają na tolerancję glukozy i obecne są w ziarnach kakaowca.

Naukowcy sprawdzali, w jaki sposób flawanole wpływały na zdrowie myszy, karmionych zarówno wysokokalorycznymi, tłustymi produktami, jak i bogatymi w błonnik przekąskami. W obu przypadkach poziom cukru we krwi widocznie obniżał się dzięki flawanolom.

Niemal w tym samym czasie lekarze ze Stanowego Uniwersytetu Luizjany potwierdzili, że gorzka czekolada zmniejsza ciśnienie krwi, poprawia koncentrację i sprzyja sercu. "Bakterie, takie jak Bifidobacterium, "ucztują" na ciemnej czekoladzie, fermentując ją i wytwarzając przy okazji przeciwzapalne związki" - wyjaśniła Maria Moore z amerykańskiego zespołu badaczy.

(mtr/sr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady:

Wybrane dla Ciebie
"Ja w domu nic nie robię". Wszystkie obowiązki przejął mąż
"Ja w domu nic nie robię". Wszystkie obowiązki przejął mąż
Kup zamiast karpia i dorsza. Najzdrowsza ryba na święta
Kup zamiast karpia i dorsza. Najzdrowsza ryba na święta
Napisała nekrolog dla siostry. Treść wielu oburzyła
Napisała nekrolog dla siostry. Treść wielu oburzyła
Nowy biust i zęby. Po metamorfozie u Rozenek jest nie do poznania
Nowy biust i zęby. Po metamorfozie u Rozenek jest nie do poznania
"Oddała" swoje ciało na sześć godzin. Przeraża, do czego posunęli się ludzie
"Oddała" swoje ciało na sześć godzin. Przeraża, do czego posunęli się ludzie
Był miłością jej życia. Tak zachował się, gdy zachorowała
Był miłością jej życia. Tak zachował się, gdy zachorowała
Beata Ścibakówna cała w prześwitach. Tak przyszła na wielką galę
Beata Ścibakówna cała w prześwitach. Tak przyszła na wielką galę
Torbicka na gali Teatru Wielkiego. Postawiła na klasykę z odważnym twistem
Torbicka na gali Teatru Wielkiego. Postawiła na klasykę z odważnym twistem
Przyprawa, która "topi" tkankę tłuszczową. Znajdziesz ją w kuchni
Przyprawa, która "topi" tkankę tłuszczową. Znajdziesz ją w kuchni
Pielęgniarka obejrzała "M jak miłość". Złapała się za głowę
Pielęgniarka obejrzała "M jak miłość". Złapała się za głowę
Ekspertka odradza na święta. "Jakbyśmy się najedli świeczki"
Ekspertka odradza na święta. "Jakbyśmy się najedli świeczki"
Zadała Trumpowi niewygodne pytanie. "Jesteś głupia?
Zadała Trumpowi niewygodne pytanie. "Jesteś głupia?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟