Kakao pomaga zapobiegać otyłości

Kolejne badania przemawiają na korzyść czekolady (przy czym mowa o czekoladzie gorzkiej, zawierającej przynajmniej 70 proc. kakao). Zawarte w niej flawanole zapobiegają przyrostowi masy ciała i zmniejszają ryzyko cukrzycy. Przysmak poprawia także koncentrację, zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie krwi i zwiększa wydolność serca.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kolejne badania przemawiają na korzyść czekolady (przy czym mowa o czekoladzie gorzkiej, zawierającej przynajmniej 70 proc. kakao). Zawarte w niej flawanole zapobiegają przyrostowi masy ciała i zmniejszają ryzyko cukrzycy. Przysmak poprawia także koncentrację, zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie krwi i zwiększa wydolność serca.

Do lamusa można odłożyć stwierdzenie, że czekolada sprzyja tyciu. O ile nie objadamy się batonikami z czekoladą mleczną i syropem glukozowo-fruktozowym oraz wypiekom z margaryny i cukru o smaku czekoladowym... Sama gorzka czekolada oraz naturalne kakao są nie tylko świetnymi źródłami magnezu i żelaza, ale także zapobiegają zaokrąglaniu się sylwetki - zapewnia artykuł opublikowany w "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Ulubiony przysmak większości kobiet wzięli "na warsztat" naukowcy pod wodzą dr. Andrew Neilsona z Wielkiej Brytanii. "Zdrowotne właściwości zawdzięcza czekolada flawanolom - antyoksydantom, które hamują apetyt, obniżają poziom cukru we krwi oraz zapobiegają cukrzycy typu 2" - napisał w raporcie badacz. Istotną rolę odgrywają procyjanidyny oligomeryczne. To one wpływają na tolerancję glukozy i obecne są w ziarnach kakaowca.

Naukowcy sprawdzali, w jaki sposób flawanole wpływały na zdrowie myszy, karmionych zarówno wysokokalorycznymi, tłustymi produktami, jak i bogatymi w błonnik przekąskami. W obu przypadkach poziom cukru we krwi widocznie obniżał się dzięki flawanolom.

Niemal w tym samym czasie lekarze ze Stanowego Uniwersytetu Luizjany potwierdzili, że gorzka czekolada zmniejsza ciśnienie krwi, poprawia koncentrację i sprzyja sercu. "Bakterie, takie jak Bifidobacterium, "ucztują" na ciemnej czekoladzie, fermentując ją i wytwarzając przy okazji przeciwzapalne związki" - wyjaśniła Maria Moore z amerykańskiego zespołu badaczy.

(mtr/sr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady:

Wybrane dla Ciebie

Wygrała w sądzie ze stalkerem. Teraz mówi do mężczyzn. "Nie radzę"
Wygrała w sądzie ze stalkerem. Teraz mówi do mężczyzn. "Nie radzę"
Ważny zabieg w październiku. Wiosną nie będzie ani jednego szkodnika
Ważny zabieg w październiku. Wiosną nie będzie ani jednego szkodnika
Rozstali się po 21 latach. Nigdy nie wzięli ślubu
Rozstali się po 21 latach. Nigdy nie wzięli ślubu
Jest znany jako "Dr. Pluskwa". Tak mówi o zarobkach
Jest znany jako "Dr. Pluskwa". Tak mówi o zarobkach
Jedyna Polka w Konkursie Chopinowskim. Zaapelowała do słuchaczy
Jedyna Polka w Konkursie Chopinowskim. Zaapelowała do słuchaczy
"Pewni w sieci". Rusza 4. edycja kampanii edukacyjnej
"Pewni w sieci". Rusza 4. edycja kampanii edukacyjnej
Poznał ją, gdy była nastolatką. Została jego drugą żoną
Poznał ją, gdy była nastolatką. Została jego drugą żoną
Zagrał "znachora". Tak wyglądały jego ostatnie miesiące
Zagrał "znachora". Tak wyglądały jego ostatnie miesiące
Ten masaż działa jak lifting. Mówi się o nim "Kobido 2.0"
Ten masaż działa jak lifting. Mówi się o nim "Kobido 2.0"
Kupiła dom. Pokazała wnętrza. "Poszukiwania trwały rok"
Kupiła dom. Pokazała wnętrza. "Poszukiwania trwały rok"
Wcześnie została babcią. Była gwiazda TVN miała 34 lata
Wcześnie została babcią. Była gwiazda TVN miała 34 lata
Urodziny spędziła w szpitalu. "Przeszłam zabieg laparoskopowy"
Urodziny spędziła w szpitalu. "Przeszłam zabieg laparoskopowy"