GotowaniePrzepisyMakaron w sosie pomidorowym z krewetkami

Makaron w sosie pomidorowym z krewetkami

Makaron w sosie pomidorowym z krewetkami
Źródło zdjęć: © Shutterstock
12.02.2016 14:38, aktualizacja: 12.02.2016 15:34

Kuchnia włoska bez dwóch zdań kojarzy się z życzliwością, smakiem i miłością. Włosi, jak żaden inny naród, gotują prosto z serca. Pyszną propozycją na obiad lub kolację dla zakochanych będzie makaron w aromatycznym sosie z dodatkiem krewetek i przypraw.

Składniki:

  • ✔ połowa opakowania makaronu typu fettuccine lub pappardelle
    • ✔ 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
    • ✔ 250 g krewetek
    • ✔ 30 ml białego wytrawnego wina
    • ✔ 1 ząbek czosnku
    • ✔ szczypta cukru
    • ✔ świeża pietruszka
    • ✔ płatki chili
    • ✔ sól i pieprz do smaku
    • ✔ woda (opcjonalnie)

Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie wraz z płatkami chili. Dodać delikatnie odcedzone pomidory, a po 2-3 minutach wlać wino. Kiedy delikatnie się zredukuje, całość można podlać jeszcze wodą. Doprawić cukrem solą i pieprzem, a następnie dodać obrane krewetki. Całość trzymać na średnim gazie jeszcze kilka minut. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzić, a do garnka dodać sos i całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać pietruszką i podawać.

Warto wiedzieć, że krewetki podwyższają libido niezależnie od formy podania. Można je dodać także do sałatki, szaszłyków czy sushi. W ich składzie znajdziemy duże dawki cynku, fosforu i magnezu, ale ich główną zaletą jest wyrafinowany smak.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także