Jadłospis dla cierpiących na chorobę wrzodową

28.01.2008
wp.pl>
 AAA
Jak powinienem zaleczyć wrzody na żołądku i dwunastnicy. Próbowałem już wszystkiego. Czego unikać, co jeść?
Dieta w chorobie wrzodowej obejmuje kilka czynników. Ogólnie dieta powinna mieć charakter lekkostrawny. Najważniejszym jest odstawienie używek (tytoniu, kawy, alkoholu, mocnej herbaty). Inne produkty podrażniając, które należy w diecie znacznie ograniczyć to: potrawy smażone, gazowane napoje, ostre przyprawy, mocne wywary mięsne i warzywne, warzywa i owoce w formie surowej. Z diety należy wyłączyć produkty tłuste i wzdymające (kapusta i rośliny strączkowe). Równie ważne jak skład diety jest to jak jemy. Niewielkie posiłki powinny być spożywane regularnie co 2-3 godziny, dokładnie przeżuwane, w spokoju psychicznym.
Elżbieta Duda

www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!

Polub kobieta.wp.pl na Facebooku

oceń
tak 0 0%
nie 1 100%

Galerie


Opinie (4)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~mireczeq 2009-01-25 (14:49) 5 lat 7 miesięcy 6 dni 18 godzin i 42 minuty temu

i brokułyu
na diete dobre. ale to co wyzej pisali o polaczeniu diety z farmakologia to jasna sprawa....

odpowiedz

0
0
~karcer 2009-01-25 (13:12) 5 lat 7 miesięcy 6 dni 20 godzin i 19 minut temu

dieta bez leku? pffff.....
wsjo ok, ale i tak sama dieta bez lekow nic nie pomoze. piszesz o remisji - ale remisja objawow nie nastapi sama z siebie, musi byc poparta leczeniem farmakologicznym, na przyklad Polprazolem i oczywiscie dieta, wspomagajaco i prewencyjnie. siemie laniane jest mega dobre na wrzody.

odpowiedz

0
0
~misiak 2009-01-24 (14:50) 5 lat 7 miesięcy 7 dni 18 godzin i 41 minut temu

Pożyteczna wiedza
Niestety mało obszerna.... jak na artykuł o diecie antywrzodowej...

odpowiedz

0
0
~kiriuszka 2009-01-24 (14:40) 5 lat 7 miesięcy 7 dni 18 godzin i 51 minut temu

Dobra dieta wrzodowa
Najważniejsze zasady diety Twoje pożywienie powinno być pełnowartościowe. Szczególnie ważna jest odpowiednia ilość białka, składników mineralnych i witamin, zwłaszcza w okresie nasilenia objawów chorobowych. Jedz posiłki w niewielkich porcjach, co 2-3 godziny. Jest to ważne w czasie zaostrzenia choroby, gdyż zapobiega obciążeniu żołądka, umożliwiając szybkie gojenie wrzodu. Pamiętaj o rozdrabnianiu spożywanych produktów. Ich mielenie lub przecieranie ułatwia trawienie. Zrezygnuj ze smażenia potraw i spożywania wywarów mięsnych. Wywołują nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Najlepsze jest gotowanie, zwłaszcza na parze, pieczenie w folii, duszenie bez obsmażania. Zastąp przecierami i sokami warzywno-owocowymi świeże warzywa i owoce. Dotyczy to szczególnie okresu zaostrzenia choroby, w którym trzeba zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Wyeliminuj z jadłospisu ciężko strawne produkty. Wywołują bóle brzucha, wzdęcia i zgagę. Należą do nich m.in. nasiona roślin strączkowych, kapusta, pieczywo ciemne, wędzone wędliny, ryby wędzone, niedojrzałe owoce. Nie jedz zbyt gorących potraw. Może to spowodować przekrwienie błony śluzowej żołądka, dlatego dania i napoje powinny mieć umiarkowaną temperaturę. Ogranicz ilość przypraw w posiłkach. Dotyczy to zwłaszcza wszystkich przypraw ostrych, takich jak pieprz, papryka, musztarda, gorczyca, chili, curry. Niewskazany jest również ocet, jak i produkty go zawierające, np. ogórki konserwowe, grzybki marynowane. Natomiast są polecane przyprawy łagodne (koperek, wanilia, sok z cytryny, kminek), nie pobudzające wydzielania soku żołądkowego. W okresie remisji (ustąpienia objawów) nie zapominaj o częstym i regularnym jedzeniu urozmaiconych posiłków. Dania powinny być niewielkie, spożywane w stanie odprężenia nerwowego, powoli (trzeba żuć dokładnie, co najmniej 20 razy), o ustalonej porze, a ostatni lekki posiłek - bezpośrednio przed snem. Unikaj używek. Kawa i mocna herbata silnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Dotyczy to również alkoholu, który dodatkowo podrażnia błonę śluzową żołądka, oraz tytoniu - zmniejsza ukrwienie śluzówki wyściełającej żołądek i dwunastnicę.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco