Kawa - zastrzyk energii?
O kawie wiadomo nie od dziś, że rozjaśnia umysł i dodaje energii. Amerykańscy naukowcy ustalili, że właśnie kawa jest wspaniałym źródłem tak pożytecznych dla organizmu antyutleniaczy.
O kawie wiadomo nie od dziś, że rozjaśnia umysł i dodaje energii. Amerykańscy naukowcy ustalili, że właśnie kawa jest wspaniałym źródłem tak pożytecznych dla organizmu antyutleniaczy, korzystnych dla zdrowia, bo neutralizują bardzo szkodliwe wolne rodniki tlenowe.
Wolne rodniki powstają w organizmie w procesach energetycznych z udziałem tlenu. Przyspieszają procesy starzenia, przyczyniają się do powstawania nadciśnienia, raka, szkodzą systemowi odpornościowemu. Antyutleniacze to witaminy (A, C, E), beta-karoten, magnez, selen.
Jak podkreślają specjaliści w internetowym poradniku medycznym (www.poradnikmedyczny.pl), redukcja ilości wolnych rodników za pomocą odpowiedniej diety wydłuża życie, zatrzymuje rozwój niektórych nowotworów i podnosi ogólną odporność.
Joe A. Vinson, profesor chemii z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii, twierdzi, że kawa dostarcza więcej antyutleniaczy niż wszelkie inne potrawy i napoje. Powołuje się przy tym na wyniki badań, określających zawartość antyutleniaczy w ponad 100 różnych owocach, warzywach, przyprawach, olejach i typowych napojach.
Pierwsza piątkę bogatych w antyutleniacze produktów tworzą - oprócz bezkonkurencyjnej kawy - herbata, banany, fasola i kukurydza.
Oczywiście nie chodzi o to, żeby kawą zastępować owoce i warzywa w diecie, natomiast warto docenić działanie kawy.
Associated Press przypomina opublikowane w lutym w "Journal of the National Cancer Institute" wyniki badań naukowców japońskich, wskazujące na znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na raka u osób, które kawę piją codziennie lub prawie codziennie.
AP wskazuje też na badania naukowców z Harvard School of Public Health, którzy w zeszłym roku wykazali związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę. (PAP)