Kuchnia chińska - harmonia yin i jang
Północ gotuje słono, Południe słodko, Wschód ostro, a Zachód kwaśno. Najbardziej ostra jest kuchnia Seczuanu, inny aromat i smak ma kuchnia Kantonu – przeważają w niej egzotyczne, chrupiące owoce i warzywa oraz ryby i skorupiaki. Cztery smaki ze wszystkich stron Chin łączą się w idealnych proporcjach, tak aby została zachowana równowaga energetyczna yin i yang.
28.09.2006 | aktual.: 28.06.2010 18:51
Północ gotuje słono, Południe słodko, Wschód ostro, a Zachód kwaśno. Najbardziej ostra jest kuchnia Seczuanu – podobno dzieci w Seczuanie już od najmłodszych lat jako smakołyk dostają małą papryczkę chili, zamiast słodyczy. Inny aromat i smak ma kuchnia Kantonu – przeważają w niej egzotyczne, chrupiące owoce i warzywa oraz ryby i skorupiaki. Cztery smaki ze wszystkich stron Chin łączą się w idealnych proporcjach, tak aby została zachowana równowaga energetyczna yin i yang.
Przysłowie chińskie głosi „błąd leży w pośpiechu”. Mądrość, którą Chińczycy wyznają w życiu codziennym, dotyczy również zaplecza kuchennego - chińskie dania, choć smaczne i oryginalne, są czasochłonne i wymagają cierpliwości. Chiński kucharz obraca się w krainie różnorakich kształtów, aromatów i smaków – najważniejszymi z nich są smaki: słony, słodki, ostry, gorzki i kwaśny oraz kształty - kostka, nić, jednolita masa, siekanina i plaster.
Chińczycy mają kulinarną fantazję!
"Chinese food" podbija serca coraz większej ilości Polaków. Można je kupić w sklepie i przyrządzić na swój sposób, odwiedzić chińską restaurację, albo zwyczajnie zamówić danie „na wynos”. Każdy, kto choć raz spróbuje chińskich smakołyków przekona się, że w anegdocie o różnicy między kuchnią japońską i chińską z pointą – „Chińczyk je wszystko, co mu w ręce wpadnie, a Japończyk je pięknie” jest niewiele prawdy. Chińczycy mają kulinarną fantazję i w taki sposób dobierają składniki, aby przyrządzone danie współgrało z panującą aurą i harmonizowało z aktualnym stanem fizycznym organizmu. Dla przykładu, cebula reguluje czynności płuc i pracę jelit, pomidory dobrze działają na serce, natomiast słodkie potrawy z dodatkiem cynamonu korzystnie wpływają na funkcjonowanie śledziony i trzustki.
Smak czosnku i zapach imbiru
Chińczycy gustują w ostrych potrawach. W ich kuchni nie może zabraknąć cebuli, czosnku i przypraw, takich jak imbir, cynamon oraz oczywiście pieprz seczuański, od którego lekko drętwieje język. Przygotowując chińską potrawę, nie możemy zapomnieć o garści goździków, anyżu oraz o... koprze włoskim – wymienione przyprawy, obok pieprzu i cynamonu są podstawowymi składnikami dostępnej w Polsce, słynnej przyprawy „Pięciu smaków”.
SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Ryż – symbol życia
To niezastąpiona podstawa posiłków – Chińczycy mają do niego wielki szacunek – jeśli będziesz jadł kiedykolwiek w towarzystwie Chińczyka, nie zostawiaj na talerzu niedojedzonej potrawy, zwłaszcza ryżu - w ten sposób możesz obrazić swojego towarzysza przy stole. Ryż to w Chinach życiodajny plon ziemi - na południu kraju funkcjonują nawet przysłowia i anegdoty wyrażające wielki do niego szacunek. Jeśli człowiek stracił pracę, wydarzenie to kwituje się stwierdzeniem – „potłukła mu się miseczka z ryżem”. Dla Europejczyków legendy i anegdoty związane z głównym składnikiem chińskich dań, wydają się być niezrozumiałe, nie wiążemy z nimi żadnych emocji i wrażeń innych, niż kulinarne. Natomiast Chińczycy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie legendę o tym, jak ich przodkowie odkryli ryż. Mit głosi, że w czasach wielkich powodzi, kiedy ludzie głodowali z powodu wyniszczenia upraw, zaczęto polować na zwierzynę. Któregoś dnia do jednej z ludzkich osad przywędrował dziki pies. Na jego ogonie zauważono żółte ziarna –
zasadzono je i w ten sposób zapoczątkowano uprawę ryżu.
Dziś, w większych sklepach w Polsce, możemy kupić nie tylko zwykły, łuskany ryż w torebkach, ale również papier ryżowy, dzięki któremu przygotujemy pyszne sajgonki, makaron ryżowy, chleb ryżowy, kluski ryżowe i wafle ryżowe. W wymienione składniki można zakupić również on-line, w sklepach internetowych, oferujących produkty spożywcze ze wszystkich zakątków świata.
Chińskie wynalazki
Chińczycy mają na swoim koncie kulinarne osiągnięcia, dzięki którym ich kuchnia stała się powszechnie znana w Europie i na całym świecie. Bo który naród potrafi tak marynować jak mieszkańcy Seczuanu, Kantonu i Szanghaju? To właśnie oni opracowali taką metodę marynowania, aby mięso było kruche, miękkie, aksamitnie gładkie i nie kurczyło się. Aby osiągnąć pożądany efekt, należy wymieszać mięso ze skrobią kukurydzianą lub mąką ziemniaczaną, jajkiem oraz taką ilością wody, jaką mięso jest w stanie wchłonąć. Wynalazkiem chińskim są również pałeczki, które upowszechniły się w Chinach już 3 tys. lat p.n.e. oraz żelazny wok (2,5 tys. lat p.n.e.) – patelnia z półokrągłym dnem, wykorzystywana do gotowania na otwartym ogniu.
SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Kuchnia z czterech stron Chin
Najbardziej popularne pootrawy, które możemy spotkać w polskich restauracjach lub przyrządzić samodzielnie, pochodzą z menu kuchni seczuańskiej, słynącej z potraw bardzo ostrych, kantońskiej - łagodniejszej i bogatszej w tropikalne owoce i warzywa oraz pekińskiej - obfitującej w owoce morza.
W Kantonie królują papryczki chili
Kanton może się poszczycić najbardziej wyrafinowaną kuchnią w Państwie Środka. Kura w stu kwiatach, kurczak w mandarynkach lub ryba w imbirze smażona w dużej ilości tłuszczu to tylko nieliczne z tysiąca kulinarnych propozycji. Na stołach Chińczyków z Południa królują również krewetki i kraby, płetwy rekina i kalmary podawane w przeróżnych sosach – chili, sojowym, korzennym, miodowym lub po prostu z ketchupem, czosnkiem i cebulą.
W Pekinie - bułeczki i makarony
Podstawowe produkty pekińskiej kuchni to warzywa w każdej postaci, baranina i jagnięcina oraz owoce morza. Do sałatek głównie używa się białej kapusty, marchwi, papryki, cebuli i pomidorów. Charakterystyczne dla tego regionu są aromatyczne sosy i dania z mięsa oraz słodkie naleśniki.
Kuchnia Syczuańska - pikantnie i fantazyjnie
Potrawy przyprawia się ostrą papryką. Szczególnie smaczne są solone warzywa, podawane jako pikantne przyprawy. Charakterystyczne dla Syczuanu są również wędzone mięsiwa (np. wędzone żeberka) oraz kwaszone warzywa.
SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW: