Kwasy omega-3 chronią mózg przed kurczeniem się na starość

Starsze kobiety, u których stwierdza się wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi mają mniejsze ubytki tkanki mózgowej związane z procesami starzenia – wskazują badania opublikowane przez pismo „Neurology”.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Starsze kobiety, u których stwierdza się wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi mają mniejsze ubytki tkanki mózgowej związane z procesami starzenia – wskazują badania opublikowane przez pismo „Neurology”.

Jak przypominają autorzy pracy, szybsze zanikanie tkanek w mózgu obserwuje się u osób cierpiących na demencję.

"Podczas normalnego procesu starzenia się objętość mózgu maleje – po 70-tce o około 0,5 cm3 na rok, jednak demencja jest związana z przyspieszonym kurczeniem się mózgu” – tłumaczy kierujący badaniami James Pottala z Uniwersytetu Południowej Dakoty w Sioux Falls.

Jego zespół przeanalizował dane zebrane w ramach studium pt. Women's Health Initiative Memory Study w grupie ponad 1 tys. kobiet po menopauzie (średnia wieku 70 lat). Na początku żadna z nich nie miała objawów demencji. Zmierzono im we krwi poziom dwóch kwasów tłuszczowych omega-3, tj. kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA).

Naukowcy przypominają, że kwas DHA stanowi od 30 do 40 proc. kwasów tłuszczowych obecnych w błonach komórek w mózgu. Najwięcej zawierają go fragmenty błony komórkowej zlokalizowane w pobliżu synaps, tj. miejsc, w których zachodzi komunikacja między neuronami.

Zawartość EPA i DHA w błonach czerwonych krwinek dobrze odzwierciedla zawartość tych związków w diecie danej osoby. Obfitym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie, takie jak makrela, dorsz, łosoś, tuńczyk oraz śledź. Zawierają je także oleje roślinne, zwłaszcza olej lniany, ale też rzepakowy, który jest nawet bogatszym ich źródłem niż oliwa z oliwek.

Po ośmiu latach od oznaczenia poziomu omega-3 we krwi badanych kobiet wszystkim wykonano rezonans magnetyczny (MRI) mózgu, aby zmierzyć objętość istoty szarej i białej.

Okazało się, że te panie, u których na początku badania stwierdzono najwyższy poziom EPA i DHA we krwi, miały mózgi o około 2 cm3 większe niż kobiet z grupy o najniższym stężeniu tych związków.

W dodatku, hipokamp – struktura mózgu odpowiedzialna za formowanie się wspomnień i ich przechowywanie – był średnio o 2,7 proc. większy u kobiet, u których poziom omega-3 był dwukrotnie wyższy niż przeciętna.

Na 13 przebadanych obszarów mózgu istotne różnice w objętości zaobserwowano tylko w odniesieniu do hipokampa.

W analizie uwzględniono różne czynniki mogące mieć wpływ na rozmiary mózgu badanych pań, jak poziom wykształcenia, wiek, problemy zdrowotne, w tym choroby układu krążenia, palenie papierosów, ćwiczenia fizyczne, stosowanie hormonalnej terapii zastępczej.

Autorzy pracy podkreślają, że nie zmierzyli sprawności poznawczej pań, a jedynie objętość ich mózgu, nie mogą zatem ocenić czy różnice w jego rozmiarach mają związek ze zdolnościami pamięciowymi i ryzykiem demencji. Inną wadą badań było to, że nie sprawdzono czy zawartość kwasów omega-3 w diecie nie zmieniała się w okresie badania.

Możliwe, że niektóre kobiety zmieniły swoją dietę lub zaczęły zażywać suplementy diety z kwasami omega-3, tłumaczą badacze.

Jak wyjaśnił Pottala agencji Reuters, poziom omega-3 we krwi można zwiększyć poprzez zmiany nawyków żywieniowych, jak np. spożywanie tłustych ryb morskich dwa razy w tygodniu, czy zażywanie suplementów z tłuszczami rybimi.

Zdaniem naukowców wyniki te sugerują, że omega-3 mogą spowalniać tempo utraty tkanki mózgowej w trakcie procesu starzenia.

Eksperci zastrzegają zarazem, że badanie miało charakter epidemiologiczny i nie dostarcza dowodów na to, iż poziom kwasów omega-3 we krwi ma bezpośredni związek z objętością mózgu czy sprawnością umysłową. Potrzeba więcej badań, które zweryfikują, czy zwiększenie spożycia omega-3 spowalnia proces kurczenia się mózgu, oceniają.

Z wielu dotychczasowych badań wynika, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają istotną rolę w prewencji różnych schorzeń, w tym na przykład chorób układu krążenia, są też niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu płodu, dlatego kobietom w ciąży zaleca się regularne spożywanie ryb morskich (zwłaszcza o mniejszych rozmiarach, jak np. śledzie, ponieważ zawierają mniej pierwiastków ciężkich, w porównaniu z dużymi rybami, jak tuńczyk czy łosoś).

(PAP)/(mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Fanka pomyliła go z Tomaszem Jakubiakiem. Tak zareagował
Fanka pomyliła go z Tomaszem Jakubiakiem. Tak zareagował
Zniknie kamień i zacieki. Twój kran będzie lśnić jak nowy
Zniknie kamień i zacieki. Twój kran będzie lśnić jak nowy
Był 13 lat starszy. Dla niego chciała rzucić studia
Był 13 lat starszy. Dla niego chciała rzucić studia
Tajemnicze skróty na cmentarzach. Odkryj, co oznaczają
Tajemnicze skróty na cmentarzach. Odkryj, co oznaczają
Prawie zamordował żonę. Pośmiertna spowiedź Osbourne'a
Prawie zamordował żonę. Pośmiertna spowiedź Osbourne'a
Rozenek szokuje w Halloween. Oto za kogo się przebrała
Rozenek szokuje w Halloween. Oto za kogo się przebrała
Kończy 49 lat. Tak wygląda dziś gwiazda "Wygranych marzeń"
Kończy 49 lat. Tak wygląda dziś gwiazda "Wygranych marzeń"
Kot macha ogonem? Nie robi tego bez powodu
Kot macha ogonem? Nie robi tego bez powodu
Kiedy należy solić pieczarki? Chwila nieuwagi i stracą cały smak
Kiedy należy solić pieczarki? Chwila nieuwagi i stracą cały smak
Wsmaruj w podłogę. Rysy z parkietu znikną jak ręką odjął
Wsmaruj w podłogę. Rysy z parkietu znikną jak ręką odjął
Zmarło już 6 uczestników "Sanatorium miłości". "Myślami wracamy"
Zmarło już 6 uczestników "Sanatorium miłości". "Myślami wracamy"
Jako dziecko należał do sekty. Zmarł w wyniku przedawkowania
Jako dziecko należał do sekty. Zmarł w wyniku przedawkowania