Majeranek i pietruszka - królowie polskich przypraw
Zobaczcie, do czego dodawać poszczególne przyprawy.
27.10.2015 | aktual.: 12.12.2015 15:23
Nie tylko polepszają smak potraw, ale mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak nie zawsze trzeba szukać w egzotycznych przypraw, ponieważ nasze rodzime produkty także są bogactwem cennych składników. Poznajcie właściwości pieprzu cayenne, kurkumy, pietruszki oraz majeranku.
- Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, czyli związek który jest podejrzewany o przyczynianie się do zrzucenia kilogramów. Przyprawa wykazuje również właściwości lecznicze. Działa przeciwzapalnie oraz przeciw pasożytniczo. Używana jest również jako środek wykazujący działanie rozgrzewające, a także wzmacniający wątrobę i pobudzający układ krążenia.
Pietruszka jest doskonałym źródłem witaminy C oraz żelaza. Możemy ją dodawać do warzywnych koktajli. Jednak nie powinniśmy przesadzać z jej spożywaniem. Zawiera szczawiany, które mogą wiązać się z powstawaniem kamicy nerkowej. Natomiast majeranek przeciwdziała wzdęciom oraz przyspiesza trawienie. Warto go dodawać do potraw z fasoli.