Nadmiar czekolady może... zdołować
Naukowcy twierdzą, że osoby regularnie spożywające gorzką czekoladę, są bardziej skłonne do depresji
29.04.2010 | aktual.: 29.04.2010 16:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Osoby, które regularnie zjadają tygodniowo chociażby tabliczkę czarnej (gorzkiej) czekolady, są bardziej skłonne do depresji, niż te, które spożywają ten przysmak od przypadku do przypadku. Opinię taką przedstawili naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego - informuje najnowszy numer ukazującego się w Londynie pisma "Archiwa Medyczne".
Z badania, w którym wziął udział tysiąc dorosłych osób, wynika, że im więcej konsumowali oni czekolady tym gorszy stawał się ich nastrój. Badacze przyznają jednak, że nie w stanie wyjaśnić tegoo zjawiska.
Wcześniej uważano, że czekolada przyczynia się do poprawy nastroju. Jednakże, jak powiedziała szefowa grupy badaczy Nathalie Rose,jedno nie przeczy drugiemu. W krótkim okresie czasu smakołyk może poprawiać nastrój, a w dłuższym - powodować depresję, tak jak to bywa przy konsumpcji alkoholu.