Najlepsze i najzdrowsze w sierpniu
Wiśnie
Na każdym kroku soczyste owoce, dojrzałe warzywa, które aż proszą "zerwij mnie i zjedz"
O tej porze roku smakują podobno najlepiej i nie powinno ich zabraknąć na naszych stołach ze względu na właściwości zdrowotne. W sklepach znajdziemy mnóstwo sezonowych owoców. Które wybrać?
Wiśnie swoje cenne właściwości zawdzięczają m.in. dużym ilościom żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu, wapnia czy witaminie C, P, A oraz z grupy B. Obecna jest w nich również pektyna, która przyśpiesza tempo trawienia, obniża poziom "złego" cholesterolu, pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Zawierają też cukry, białko, tłuszcze i węglowodany.
Działają antybakteryjnie, odtruwająco, przeczyszczająco, przeciwzapalnie. Wiśnie doskonale zaspokajają głód, dlatego są polecane osobom odchudzającym się. Garść wiśni zawiera tylko ok. 30 kalorii. Z badań amerykańskich ekspertów wynika, że ich regularne spożywanie może zredukować tkankę tłuszczową, zwłaszcza brzuszną.
Naukowcy, którzy swoje wnioski opublikowali w czasopiśmie "Journal of Medicinal Food", przekonują, że sok z tych owoców to znakomity lek na bezsenność. Badania dowiodły, że ochotnicy, którzy regularnie go pili, zasypiali średnio o 17 minut wcześniej.
Jedzenie wiśni chroni przed chorobami układu krążenia i serca, zapaleniem tętnic, anemią, żylakami, dowiedziono też, że znajdujące się w nich związki zapobiegają rozwojowi nowotworów. Wiśnie mają lekkie działanie moczopędne, pomagają zbić gorączkę. Wiśniowy napar jest świetny w walce z bólami reumatycznymi.
(gabi)/WP Kobieta