Naleśnik niejedno ma imię

Są niezwykle proste w przyrządzeniu i bardzo uniwersalne, dlatego są odpowiednie zarówno na śniadanie, obiad, kolacje, jak i na deser. I mimo tego najprawdopodobniej nigdy się nie znudzą.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Mogą być faszerowane dżemem, praktycznie każdymi owocami i warzywami, twarogiem, mięsem, kapustą i grzybami. To, jak je podamy, zależy tylko od naszej pomysłowości. Dlatego są idealne dla kulinarnych eksperymentatorów.

Z usmażeniem naleśników poradzi sobie nawet ktoś, kto nie potrafi gotować. Podstawowy przepis jest niezwykle prosty.

Jak zrobić naleśniki?

25 dag mąki
2 jaja
szklanka mleka
sól (jeśli chcemy podać naleśniki z mięsem, warzywami, grzybami) lub cukier (kiedy mają być zaserwowane z owocami)

Mąkę, jajka i mleko wystarczy zmiksować, wylać na natłuszczoną, rozgrzaną patelnię i rozprowadzić równomiernie. Smażyć z obu stron.

Rodzaje naleśników

Nie wiadomo kto jako pierwszy opracował przepis na naleśniki, ale powstanie tych placków przypisują sobie Włosi. Z Florencji receptura trafiła do Francji, gdzie stały się bardzo popularne.

Francuskie crepes (naleśniki) są bardzo cienkie, dla spulchnienia dodaje się do nich cydr (alkohol ze sfermentowanego soku jabłkowego) lub piwo. Najpopularniejsze ich rodzaje to: crepes au sucre, czyli naleśniki z dodatkiem cukru i soku z cytryny, crepes aux confitures – z konfiturami czy jeden ze słynniejszych francuskich deserów, Crepes Suzette polane płonącym likierem pomarańczowym.

Również w Austrii naleśniki są bardzo popularne. Często serwuje się je porwane na kawałki i posypane cukrem pudrem lub podane z konfiturami i polane słodkim sosem.

W USA pancakes, czyli małe, grube naleśniki z syropem klonowym, często jada się na śniadanie. Od innych naleśników różnią się tym, ze do ciasta dodaje się proszek do pieczenia i jogurt.

Egzotyczną i nieznaną w Europie odmianą tych placków jest Egipski katief. Smaży się go tylko z jednej strony, studzi, nakłada się farsz, brzegi skleja się wodą, a potem ponownie smaży na głębokim oleju.

Niedoceniane danie

W Polsce do niedawna naleśniki najczęściej serwowano z dżemem, twarogiem, czasem z kaszą gryczaną lub nafaszerowane mięsem lub grzybami i usmażone, czyli pod postacią krokietów.

Obecnie przestały kojarzyć się tylko z szybkim, niezbyt wykwintnym daniem. Pasują do każdego rodzaju warzyw czy mięsa, np. Szwedzi jadają naleśniki z pieczoną wieprzowiną. Do faszerowania świetnie nadaje się szpinak z gorgonzolą lub fetą, a także duszone pory z camembertem i bekonem. Japończycy chętnie używają do naleśników celu słodkiej pasty z czerwonej fasoli.

Naleśniki ze szpinakiem

Ciasto naleśnikowe według własnego przepisu

Farsz:
- 500 g szpinaku (może być mrożony)
- ok. 270 g sera feta
- sól i pieprz

Na patelni podsmażyć szpinak. Dodać pieprz i sól. Pokrojoną fetę wrzucić do szpinaku i zmieszać. Na każdy naleśnik nałożyć gotowy farsz.
Ciekawym pomysłem może być też tort naleśnikowy, czy naleśniki a la pizza. Nadają się też do wykorzystania w zupie zamiast makaronu.

Placki można podawać z sezonowymi owocami, bitą śmietaną, lodami, sosem czekoladowym, a do klasycznego naleśnikowego ciasta dodać kakao.
(sp/sr)

Wybrane dla Ciebie

To była ich ostatnia rozmowa. Ona doskonale wiedziała
To była ich ostatnia rozmowa. Ona doskonale wiedziała
Wspierał ją w walce z rakiem. Jego śmierć była dla niej szokiem
Wspierał ją w walce z rakiem. Jego śmierć była dla niej szokiem
Wyglądała obłędnie. Ten jesienny zestaw to strzał w dziesiątkę
Wyglądała obłędnie. Ten jesienny zestaw to strzał w dziesiątkę
Czy można stawiać ławkę przy grobie? Przepisy mówią jasno
Czy można stawiać ławkę przy grobie? Przepisy mówią jasno
Pojechała do sanatorium. Mówi, co uniemożliwiło jej wypoczynek
Pojechała do sanatorium. Mówi, co uniemożliwiło jej wypoczynek
Miał zaledwie 48 lat. Ciało znaleziono w pokoju hotelowym
Miał zaledwie 48 lat. Ciało znaleziono w pokoju hotelowym
Nowe wieści ws. rodziny pięcioraczków. "Musimy opuścić Tajlandię"
Nowe wieści ws. rodziny pięcioraczków. "Musimy opuścić Tajlandię"
Jej piosenki znali wszyscy. Dziś pisze teksty dla Sanah
Jej piosenki znali wszyscy. Dziś pisze teksty dla Sanah
Kończy 62 lata. Tak wygląda dziś gwiazda "Adama i Ewy"
Kończy 62 lata. Tak wygląda dziś gwiazda "Adama i Ewy"
"Nie mogliśmy spać". Tak wspomina pierwsze chwile małżeństwa
"Nie mogliśmy spać". Tak wspomina pierwsze chwile małżeństwa
Ma znaną córkę. Nie każdy wie, że są ze sobą spokrewnione
Ma znaną córkę. Nie każdy wie, że są ze sobą spokrewnione
Jest jego żoną od 37 lat. Oto kim jest mąż Stenki
Jest jego żoną od 37 lat. Oto kim jest mąż Stenki