Czarna fasola
Czarna fasola nie jest tak popularna jak biała czy czerwona, a powinna, bo wyróżniają ją cenne właściwości odżywcze. Wywodzi się z Meksyku, gdzie króluje jako składnik wielu dań. W Polsce jest dostępna w puszce lub suszona. Czarna fasola to bogate źródło błonnika, białka, żelaza, wapnia, miedzi, potasu, cynku, kwasów omega-3, witamin z grupy B i niacyny. Wszystkie odmiany fasoli są dobre dla naszego serca, ale nic tak nie poprawia funkcjonowania mózgu jak ta czarna. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza antocyjanom, które chronią nas przed groźnymi chorobami i przedwczesnym starzeniem. Naukowcy odkryli, że jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy.
Badania wykazały, że spożywana 3-4 razy w tygodniu redukuje ryzyko pojawienia się chorób serca i nowotworów prawie o jedna czwartą. Ponadto doskonale wzmacnia organizm, korzystnie wpływa na nerki oraz odżywia włosy, skórę i paznokcie.
Chińczycy przypisują jej niezwykłe działanie. Ich zdaniem spożywana kilka razy w tygodniu może zapobiec przedwczesnemu siwieniu oraz przyspieszyć wzrost włosów. Czarna fasola bardzo dobrze smakuje, dlatego już dziś warto włączyć ją do swojej diety. Idealnie pasuje do dań popularnych w kuchni meksykańskiej. Z powodzeniem można dodawać ją do zup, naleśników, past lub sałatek.