Olej arganowy. Na co zwracać uwagę, chcąc kupić ten oryginalny?
Arganowe szaleństwo trwa. Cudowny marokański olej podbił serca wielu Polek. Okazał się świetnym kosmetykiem do twarzy, ciała i włosów. Z powodzeniem sprawdza się także w kuchni. Do celów spożywczych używamy jednak innej odmiany. Co odróżnia olej kosmetyczny od spożywczego? I na co zwracać uwagę, chcąc kupić ten właściwy, oryginalny produkt?
Arganowe szaleństwo trwa. Cudowny marokański "olejek arganowy" podbił serca wielu Polek. Okazał się świetnym kosmetykiem do twarzy, ciała i włosów. Z powodzeniem sprawdza się także w kuchni. Do celów spożywczych używamy jednak innej odmiany. Co odróżnia olej kosmetyczny od spożywczego? I na co zwracać uwagę, chcąc kupić ten właściwy, oryginalny produkt?
Stuprocentowy, ekologiczny olej arganowy odznacza się wysoką jakością, która ma swoje odzwierciedlenie w cenie. Jednak dobroczynne właściwości, uniwersalne zastosowanie i wydajność sprawiają, że zakup z pewnością okażę się dobrą inwestycją dla naszego zdrowia i urody.
Towar luksusowy
Argania, z której owoców produkuje się olej, jest rośliną endemiczną i została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Pozyskiwanie owoców arganii i produkcja oleju to żmudny, długotrwały proces. Olej jest tłoczony tradycyjną metodą przez Marokanki. Pierwszy etap produkcji polega na zmiażdżeniu orzecha i wyłuskaniu nasion. Później mieli się je w kamiennych żarnach. Tak powstaje oleista maź, z której ręcznie wyciska się olej. Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba aż 30 kg owoców.
Olej kosmetyczny a spożywczy – różnice
Olej kosmetyczny ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Tłoczony na zimno, posiada charakterystyczny złoty kolor. Jest praktycznie bezzapachowy, przeznaczony do użytku zewnętrznego. Jako samodzielny produkt można wmasowywać go w twarz i dekolt, stosować jako balsam do ciała, serum do włosów i paznokci.
Z kolei olej arganowy spożywczy jest wytwarzany z prażonych owoców arganii, wyróżnia go orzechowy zapach i smak. Ma także ciemniejszą barwę niż kosmetyczny. W kuchni sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięsa, grillowanych warzyw i składnik słodkiego dipu (amlou). Dzięki wysokiej zawartości cennych kwasów tłuszczowych może stanowić wartościowe uzupełnienie diety.
Wskazówki dla kupujących
Ogromna popularność oleju arganowego sprawia, że jest on dziś łatwo dostępny w wielu drogeriach i sklepach z kosmetykami naturalnymi. Oferta jest bardzo szeroka, ale pamiętajmy – tylko oryginalny produkt zawierający 100% oleju z Maroka posiada bogate właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne. Na co powinniśmy zwrócić uwagę w czasie zakupów, by nie paść ofiarą nieuczciwych sprzedawców? Oto kilka wskazówek.
Jeśli olej przeznaczony do pielęgnacji twarzy i ciała pachnie orzechami (i ma niższą cenę), to z pewnością jest to olej spożywczy, sprzedawany jako kosmetyczny. − Olej do celów kosmetycznych ma wyższą cenę, gdyż jest droższy w produkcji (poddaje się go filtrowaniu) i stosowany miejscowo wykazuje cenne właściwości pielęgnacyjne (m.in. spłyca zmarszczki i blizny, działa kojąco na podrażnienia, pomaga w walce z cellulitem) – mówi Agnieszka Śliwka-Gumienna z działu marketingu Maroko Produkt.
Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. Oryginalny olej z Maroka jest jednym z droższych olejów kosmetycznych. Mało prawdopodobne więc, że nabędziemy go za cenę 10zł/100 ml, z drugiej strony nie jest on tak drogim produktem jak np. olej z opuncji figowej. Działa tu jednak rynkowe prawo popytu i podaży. Z racji niezwykłej popularności wśród klientów i zwiększonego zapotrzebowania na olej arganowy wzrosła także jego cena, która nie zawsze oznacza wysoką jakość. Warto pamiętać, że olej kosmetyczny jest z reguły droższy od spożywczego.
Olej arganowy ma płynną, klarowną postać, nie krzepnie w temperaturze pokojowej. To niezwykle istotne, gdyż olej arganowy jako produkt rzadko występujący i cenny, często jest rozcieńczany parafiną, olejem rzepakowym i słonecznikowym. Najbardziej wartościowy jest produkt, który zawiera w opisie informację: 100% oleju arganowego (argan oil). Certyfikat. Najlepszą gwarancją najwyższej jakości i oryginalności oleju jest certyfikat. Na opakowaniu powinien widnieć znaczek certyfikatu np. ECOCERT, wydawanego produktom naturalnym i ekologicznym. Mamy wtedy pewność, że nabywamy oryginalny olej, od sprawdzonego producenta i importera.
Olej czy olejek?
Ostatnią ważną kwestią jest prawidłowe nazewnictwo. Dość często możemy się spotkać z określeniem „olejek”, stosowanym wymiennie z „olej”. A to zasadnicza różnica. Olej roślinny to ciekły tłuszcz pochodzenia roślinnego, który w temperaturze pokojowej ma postać płynną, z kolei olejek (eteryczny) to skoncentrowana najczęściej ciekła substancja pozyskiwana z konkretnej części rośliny, posiadająca charakterystyczny zapach lub smak.
Olejek trzeba rozpuścić w oleju lub innej cieczy, aby stosować go bezpośrednio na skórę. Można również tworzyć mieszanki kilku olejów roślinnych i nadawać im określony zapach dodając kilka kropel olejku eterycznego. Jeśli zależy nam na czystym oleju pozyskiwanym z owoców arganii, bez dodatków naturalnych, czy syntetycznych, wybierzmy produkt pod nazwą oleju arganowego.
Znajomość tych istotnych faktów na temat oleju arganowego z pewnością pomoże nam dokonać dobrego wyboru i nabyć oryginalny produkt.
Na podstawie Maroko Produkt/(gabi), kobieta.wp.pl