FitnessPanga - kalorie, wartości odżywcze, cena. Panga a zdrowie

Panga - kalorie, wartości odżywcze, cena. Panga a zdrowie

Panga - kalorie, wartości odżywcze, cena. Panga a zdrowie
Źródło zdjęć: © 123RF
07.11.2018 17:27, aktualizacja: 07.11.2018 21:53

Panga to ryba, która w Polsce cieszy się szczególną popularnością. Szczególną, bo z jednej strony jest trzecią najczęściej spożywaną rybą przez Polaków, a z drugiej nierzadko wylewa się na nią falę krytyki. Jakie wartości odżywcze zawiera panga i czy należy ją włączać do swojego jadłospisu?

Panga - pochodzenie ryby

Panga jest rybą hodowlaną, importowaną z Wietnamu. Wcześniej ta ryba trafiła na polskie stoły jako sum rekini, który miał zastępować smaczną i zarazem drogą solę. Po czasie, gdy oszustwo wyszło na jaw, Wietnamczycy zdecydowali się na sprzedaż swojej ryby pod nazwą panga.

Panga to rybi olbrzym, który w naturalnym środowisku może osiągać nawet 1,5 m długości i wagę ok. 40 kg. Ta słodkowodna ryba nie ma zbyt wiele wymagań, rośnie bardzo szybko i nie posiada charakterystycznego rybiego smaku i zapachu. Panga zyskała popularność w Polsce przede wszystkim dzięki swojej niskiej cenie.

Ile kosztyuje panga? Kilogram fileta z pangi kosztuje ok. 8-14 złotych, co w porównaniu z ceną łososia czy turbota stawia tę rybę na pierwszym miejscu w rankingu najczęściej kupowanych przez Polaków ryb.

Panga - wartości odżywcze

Panga jest rybą chudą, która w 100 g zawiera ok. 100 kcal i jest źródłem pełnowartościowego białka. Pod tym względem nie różni się znacząco od innych, cenionych ryb. Zasadniczą różnicę stanowi jednak fakt, że panga hodowlana zawiera niewielkie ilości kwasów omega-3. W 100 g mięsa pangi znajduje się bowiem ok. 0,09 g tego drogocennego składnika.

Mała ilość kwasów tłuszczowych powoduje również to, że panga nie jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym cenionych w innych rybach witamin A i D. Składniki mineralne i witaminy, które są zawarte w mięsie pangi tylko w kilku procentach pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka.

Dla przykładu 100 g pangi to 6 proc. dziennego zalecanego dla osoby dorosłej spożycia potasu, 0,8 proc. wapnia, 5 proc. magnezu, 15 proc. selenu. Warto zauważyć, że panga hodowlana dostarcza 0,2 g witaminy D i 15μg (15 mikrogramów) witaminy A.* Mięso pangi* dostarcza natomiast dużo witaminy B12 i fosforu.

Panga - zalety i wady

Wartości odżywcze pangi nie stanowią zalety tej ryby. Dla osób, które wybierają pangę, najważniejsza jest niska cena ryby z Wietnamu. Cena pangi to cecha, która spowodowała, że jej mięso konkuruje z wartościowym mięsem innych ryb, których koszt jest zdecydowanie wyższy. Zaletą pangi jest brak przykrego dla wielu osób rybiego zapachu i smaku. Ponadto filety pangi nie zawierają krwi i ości, więc są łatwe w obróbce. To są w zasadzie jedyne zalety tej ryby.

Z racji na niskie wartości minerałów i witamin, panga nie jest cenną rybą, która pozytywnie wpływa na kondycję naszego zdrowia. Należy również wspomnieć, że mięso pangi zawiera toksyny, które pochodzą z zanieczyszczonych wód Mekongu. Przeciwdziałanie tym skażeniom również nie wpływa korzystnie na mięso pangi. Hodowcy bowiem dodają do pasz antybiotyki, które niekoniecznie są nieszkodliwe dla ludzi.

Dodatkowo do mięsa pangi dodawane są substancje absorbujące wodę, co powoduje, że filety są dużo cięższe niż ważyłoby samo czyste mięso. Podsumowując można stwierdzić, że mięso pangi to mieszanina białka, wody, soli oraz śladowych ilości witamin.

Źródło artykułu:WP Kobieta