Pizza na spodzie z kiszonej kapusty
Pizza na spodzie z kapusty kiszonej to niebanalny sposób na wykorzystanie kiszonej kapusty, która została po niedzielnym obiedzie. To również rewelacyjny patent na przepyszny i zdrowy spód do włoskiego przysmaku - w końcu ile można jeść pizzę na ciężkim, mączystym, drożdżowym spodzie zmieniając co najwyżej dodatki. Aby pizza nie rozpadała się podczas przekładania jej kawałków na talerz i jedzenia, najlepiej podawać ją na zimno, gdy składniki połączą się i będą trzymać formę. Ewentualnie, gdy pizza już ostygnie, ponownie można ją krótko podgrzać.
09.06.2015 | aktual.: 09.06.2015 16:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pizza na spodzie z kapusty kiszonej to niebanalny sposób na wykorzystanie kiszonej kapusty, która została po niedzielnym obiedzie. To również rewelacyjny patent na przepyszny i zdrowy spód do włoskiego przysmaku - w końcu ile można jeść pizzę na ciężkim, mączystym, drożdżowym spodzie zmieniając co najwyżej dodatki. Aby pizza nie rozpadała się podczas przekładania jej kawałków na talerz i jedzenia, najlepiej podawać ją na zimno, gdy składniki połączą się i będą trzymać formę. Ewentualnie, gdy pizza już ostygnie, ponownie można ją krótko podgrzać.
Składniki na spód (ok. 2-6 porcji): 500g kapusty kiszonej, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 jajko, sól do smaku, pieprz do smaku.
Wszystkie składniki zblenduj ze sobą na jednolitą masę. Rozłóż ją równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut do czasu, aż spód lekko stwardnieje.
Składniki na wierzch pizzy: 4 łyżki sosu do pizzy, 1 cebula, ćwiartki kilku ugotowanych ziemniaków, 1 laska kiełbasy, 1/2 szklanki kukurydzy, 1/2-1 papryczka chilli.
Na podpieczonym spodzie rozsmaruj sos, następnie rozłóż na nim pozostałe składniki i piecz całość w 180 stopni C przez kolejne 20 minut.
Sugestie autorki przepisu: Na wierzch możesz użyć dowolnych dodatków, jakie akurat masz pod ręką. Również do spodu możesz dodać natkę, zioła lub inne ulubione przyprawy. Mi do kiszonej kapusty najbardziej pasuje kombinacja smaków "wiejskich" typu kiełbacha, boczek, cebula, kozi ser itp. Takie zestawienia polecam ci więc szczególnie :) Pizza pysznie smakuje podana z oliwą, ale możesz też podać ją z ketchupem z pomidorów, ketchupem z papryki lub sosem czosnkowym. Do wersji light wybierz chudą kiełbasę z dużą zawartością mięsa.
* * www.justmydelicious.com rel="nofollow">* Paulina Krajewska*