Podróbki przemysłu spożywczego
Mądre zakupy
Podróbki kojarzą się przede wszystkim z branżą modową, butami czy perfumami. Niestety podrabiane są również produkty spożywcze. Dlatego też wyruszając na zakupy zastanów się czy niska cena jest jedynym ważnym kryterium podczas dokonywania wyborów w sklepie spożywczym.
Podróbki kojarzą się przede wszystkim z branżą modową, butami czy perfumami. Niestety podrabiane są również produkty spożywcze. Dlatego też, wyruszając na zakupy, zastanów się, czy niska cena jest jedynym ważnym kryterium podczas dokonywania wyborów w sklepie spożywczym. Zdecydowanie lepiej dla własnego zdrowia kupić mniej, ale za to wartościowego, prawdziwego jedzenia, niż więcej czegoś, co tylko te jedzenie udaje.
Kapusta kwaszona czy kiszona
W okresie wiosennym, kiedy jest sezon infekcji wirusowych, zaleca się większe spożycie produktów bogatych w witaminę C. Takim produktem jest kapusta kiszona. Jednak czy łatwo ją kupić w sklepach? Niestety nie. W większości przypadków dostępna jest kapusta kwaszona. Kapustę kiszoną robi się poprzez szatkowanie kapusty, ubijanie oraz dodatenie przypraw. Potem pozostaje już teraz czekać około dwa tygodnie, aby nastąpił proces fermentacji.
W przypadku kapusty kwaszonej, tylko początek produkcji jest podobny. Kapustę się szatkuje, ubija i zalewa octem oraz dodaje cukier i substancje konserwujące. Nie ma tu żadnej fermentacji. Zdrowym i bogatym w dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, witaminy i przeciwutleniacze jest jedynie kapusta kiszona, a kapusta kwaszona to podróbka bogata w kwas octowy.