FitnessProbiotyki – tym napojem je uzupełnisz

Probiotyki – tym napojem je uzupełnisz

Czym są probiotyki? Są to żywe drobnoustroje, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka, takie jak pałeczki kwasu mlekowego oraz drożdże probiotyczne. Najczęściej zalecane są przez lekarzy podczas antybiotykoterapii jako tak zwana „osłona”. Wielu ludzi bagatelizuje jednak ten fakt i nie przyjmuje probiotyków, co w późniejszym czasie skutkuje nieprzyjemnymi dolegliwościami z powodu wyjałowienia naturalnej flory bakteryjnej jelita. Udowodniono, że po przyjmowaniu antybiotyków należy prowadzić suplementację „dobrymi bakteriami” przez około pół roku. Dostępne są w aptekach w formie saszetek lub tabletek. Napój probiotyczny przygotujesz również samodzielnie w domu. Naturalne probiotyki zapobiegają wzdęciom i zaparciom, poprawiają trawienie oraz podnoszą ogólną odporność organizmu.

Probiotyki – tym napojem je uzupełnisz
Źródło zdjęć: © Fotolia

10.01.2017 | aktual.: 17.01.2017 08:49

Probiotyki – korzyści z ich przyjmowania

Probiotyki są pomocne nie tylko podczas antybiotykoterapii. Wspomagają one walkę z alergiami, a także pomagają kobietom zwalczać infekcje intymne. Ich przyjmowanie przyspiesza leczenie infekcji bakteryjnych. Wspomagają leczenie tzw. grypy żołądkowej. Dodatkowo pobudzają one pracę jelit, co pozwala na szybsze oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn. Sprawdzają się podczas leczenia wrzodów oraz podniosą odporność organizmu. Probiotyki może przyjmować każdy, kto chce poprawić stan swojego zdrowia, zarówno dzieci, dorośli, jak i osoby starsze.

Domowy napój probiotyczny

W celu uzupełniania bakterii probiotycznych wskazane jest spożywanie maślanki, jogurtów oraz kefirów. Wiele osób niestety cierpi na nietolerancję laktozy, więc nie dla każdego będzie to rozwiązanie idealne. Najlepszym domowym źródłem probiotyków są kiszonki. Są one źródłem kwasu mlekowego, który wzmacnia odporność, oczyszcza organizm oraz reguluje florę bakteryjną. Dodatkowo posiadają sporo innych zalet:
• są niskokaloryczne
• dostarczają sporo witamin B1, B2, B3, regulujących metabolizm, wygładzają skórę, wzmacniają włosy oraz paznokcie, a także zwiększają przyswajalność żelaza
• są źródłem witamin K, A, C, E oraz fosforu, magnezu, wapnia i potasu

Kiszonki najlepiej robić samodzielnie, ponieważ produkty kwaszone z supermarketów zawierają środki konserwujące oraz ocet. Jeśli więc planujesz regenerację organizmu przy pomocy kiszonek, kupuj przetwory od sprawdzonej osoby lub przygotuj je w domu. Najlepszym domowym napojem probiotycznym jest sok z kiszonej kapusty! Aby go otrzymać, wystarczy kapusta, woda oraz blender lub zwykła tarka.

Sposób przygotowania jest następujący: główkę świeżej kapusty obierz z zewnętrznych liści i pokrój na 8 kawałków. Poszczególne częścii możesz zetrzeć na tarce lub zblendować. Jeśli decydujesz się na skorzystanie z blendera, należy ją skroić nam małe cząstki i wlać do urządzenia odrobinę wody. Otrzymaną „papkę” należy przelać do litrowych, wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcić. Całość pozostawiamy na około 72 godziny w temperaturze pokojowej, po tym czasie kapusta powinna już się ukisić. Aby oddzielić sok od pulpy, należy przecedzić kapustę na sitku lub przez gazę. Z jednego słoika otrzymasz około dwóch szklanek pysznego i odżywczego soku.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)