GotowaniePrzepisySernik krakowski z kratką i rodzynkami

Sernik krakowski z kratką i rodzynkami

Jest intensywny w smaku, czuć w nim głównie kremowy ser, przełamany słodkością rodzynek i miejscami kruchością delikatnego ciasta.

Sernik krakowski z kratką i rodzynkami
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

23.10.2015 | aktual.: 13.11.2015 18:45

Sernik krakowski z kratką i rodzynkami to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Jest intensywny w smaku, czuć w nim głównie kremowy ser, przełamany słodkością rodzynek i miejscami kruchością delikatnego ciasta. Jak pisze o nim autorka przepisu Paulina Krajewska, to właśnie połączenie tych trzech składników czyni go tak pysznym.

Składniki na spód: 150 g masła, 300 g mąki pszennej, 1 jajko, ok. 1/4 szklanki zimnej wody.

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto. 3/4 ciasta rozłóż równomiernie na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach 35x24 cm), a następnie piecz w 180 stopniach C przez około 10 minut. Pozostałą część ciasta zostaw w temperaturze pokojowej.

Składniki na masę serową: 5 jajek, 200 g cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kg sera na serniki, 200 g rodzynek, około 1-2 łyżki mąki pszennej. Dodatkowo: 1 jajko.

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich ser oraz budyń. Białka ubij na sztywną pianę. Rodzynki sparz i dokładnie odcedź. Do masy serowej delikatnie wmieszaj szpatułką pianę z białek oraz oprószone w odrobinie mąki rodzynki. Masę serową wylej na podpieczony spód. Na wierzchu masy serowej rozłóż kratkę z wykrojonych radełkiem lub nożem pasków rozwałkowanej reszty ciasta. Powierzchnię paseczków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość piecz w 180 stopniach C przez około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka" i złocistego wierzchu ciasta.

Sugestie: możesz zmniejszyć ilość rodzynek lub zastąpić je suszoną żurawiną, jagodami goji, suszonymi wiśniami, suszonymi i pokrojonymi na mniejsze cząstki daktylami. Budyń waniliowy możesz zastąpić śmietankowym lub dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Sernik można przechowywać do trzech dni w temperaturze pokojowej lub do 5 dni w lodówce w hermetycznym pojemniku.

Wersja light: zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem. Część mąki pszennej możesz zastąpić ciemną, np. żytnią.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (10)