Nie stawiaj go na wielkanocnym stole. Oto kto powinien unikać

Nie stawiaj go na wielkanocnym stole. Oto kto powinien unikać

Pasztet nie jest wskazany dla wszystkich
Pasztet nie jest wskazany dla wszystkich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
29.03.2024 17:45, aktualizacja: 29.03.2024 19:20

Pasztet jest nieodłącznym elementem potraw, jakie pojawiają się na stole podczas Wielkanocy. Jak wiadomo, najlepszy jest ten, który zrobimy sami. Istnieje jednak ryzyko, że nawet on zaszkodzi któremuś domownikowi. - To bardzo tłuste danie - poinformowała dietetyczka.

Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami, a wraz z nią gotowanie i przygotowywanie potraw, które pojawią się na wielkanocnym stole. Oprócz uwielbianego przez Polaków żurku, faszerowanych jajek czy białej kiełbasy, w wielu domach obecny będzie także pasztet - najlepiej własnej roboty. Dietetyczka ostrzegła jednak zarówno przed nim, jak i pasztetami kupnymi.

Ten pasztet wielkanocny może zaszkodzić

Domowy pasztet mięsny jest z pewnością najlepszym rozwiązaniem, jeżeli chcemy, aby taki pojawił się na wielkanocnym stole. Niektóre osoby powinny jednak uważać przed jego spożywaniem, ponieważ mięso, z którego jest zrobiony, sprawia, że staje się tłusty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

- Jeżeli jest to tradycyjny pasztet, czyli wykonywany głównie z mięsa wieprzowego z dodatkiem podrobów, to będzie bardzo tłuste danie. Nie będzie polecany dla osób, które mają jakieś problemy trawienne, np. stany zapalne żołądka albo zmagają się z dną moczanową. (...) Natomiast możemy poprzez drobne modyfikacje zmniejszyć zawartość tłuszczu, bo co warto też dodać, niestety wieprzowina jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze związane są chorobami układu krążenia - tłumaczyła dietetyczka Małgorzata Pielichowska w "Dzień Dobry TVN".

Pasztet kupny - czy jest zdrowy?

Niektóre osoby zdecydują się podczas Wielkanocy na pasztet kupny. Przed jego wrzuceniem do koszyka, należy najpierw sprawdzić dokładnie jego skład - czy nie znajduje się w nim za wiele konserwantów, barwników, emulgatorów i stabilizatorów.

- Pasztet a pasztet. Możemy zrobić samodzielnie z dobrej jakości mięsa i to też inaczej smakuje niż pasztet, który jest komercyjny, który w składzie zawiera mięso oddzielone mechanicznie. (..) To w zasadzie nie można określić mięsem. To zbiór różnych chrząstek, skórek itd. Tego absolutnie nie polecamy - ostrzegła Małgorzata Pielichowska.

Zamiennikami pasztetu mięsnego mogą być natomiast pasztet wegański bądź rybny.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta