Hit na Wielkanoc. Bije jarzynową na głowę

Sałatka królewska - alternatywa dla jarzynowej.
Sałatka królewska - alternatywa dla jarzynowej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. AFAL

24.03.2024 14:43, aktual.: 24.03.2024 15:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz alternatywy dla sałatki jarzynowej? Na wielkanocnym stole sprawdzi się coś innego. Królewska sałatka to hit na rodzinnych spotkaniach. Gwarantujemy, że goście będą prosić o dokładkę.

Czas zacząć kulinarne przygotowania do świąt. Jeśli chcesz przygotować coś wyjątkowego dla swoich gości, jesteś we właściwym miejscu. Dzisiaj bierzemy pod lupę sałatkę królewską.

To uczta nie tylko dla podniebienia, ale i oczu. Sałatka królewska doskonale sprawdzi się w roli dania głównego lub smacznej przekąski na wielkanocnym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka królewska na Wielkanoc

Jest znana od lat i wciąż cieszy się dużą popularnością na rodzinnych spotkaniach. Co najważniejsze - sałatka królewska jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Poradzą sobie z nią również osoby, które nie lubią spędzać długich godzin przy kuchennym blacie. Będą zajadać się nią ze smakiem zarówno dorośli, jak i dzieci.

Lista składników:

  • 250 g szynki konserwowej (możesz wymienić na polędwicę z indyka lub inną wędlinę, którą lubisz);
  • puszka kukurydzy konserwowej;
  • puszka ananasa;
  • słoik selera konserwowego;
  • trzy jajka;
  • trzy ogórki konserwowe;
  • dwie marchewki;
  • 100 g sera żółtego;
  • pieprz i sól do smaku;
  • kilka łyżek stołowych majonezu;
  • świeża bazylia (do ozdoby).

Jak zrobić sałatkę królewską?

Zacznijmy od ugotowania jajek. Gdy wystygną, możesz je pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Posiekaj też ulubioną wędlinę i ogórki. Następnie odsącz z zalewy kukurydzę, ananasa i seler. Pokrój je na drobne kawałki.

Zetrzyj na tarce ugotowaną wcześniej marchew. Wszystkie składniki przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj sól, pieprz oraz trzy łyżki majonezu i delikatnie wymieszaj. Sałatkę trzeba schłodzić w lodówce, odstaw ją na kilka godzin, by składniki dobrze się połączyły. Możesz podawać ze świeżą bazylią.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (3)